Paori hoće da kupe Malu Bosnu po modelu Al Dahre

Više od 160 subotičkih paora žele da učestvuju u privatizaciji nekadašnjeg poljoprivrednog kombinata “Mala Bosna” iz Subotice i najavili su da će se obratiti nadležnim državnim organima sa namerom da preuzmu pomenuto poljoprivredno preduzeće i da imaju isti tretman kao i strani investitori, poput “Al Dahre” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

 

“Mi ćemo osnovati konzorcijom koji želi da kupi kapital ovog propalog preduzeća sa nekoliko stotina hektara zemlje i određenom infrastrukturom. Tako ćemo videti da li smo i mi kao poljoprivrednici u mogućnosti da ostvarimo ista prava kao strani investitori ili će to biti po znatno povoljnijim uslovima”, rekao je tim povodom Tanjugu predsedavajući Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš.

Inat državi?

 

Kiš je rekao da je odluka doneta sinoć na sastanku te Asocijacije, po ugledu na  sporazum Vlade Srbije i preduzeća “Al Dahra”iz UAE, a na osnovu stavova zvaničnika Vlade Srbije.

 

Zainteresovani poljoprivrednici prvo će zatražiti uvid u činjenično stanje u ovom preduzeću, tačnije, kolika su njegova dugovanja i na osnovu toga pripremiti ponudu.

 

Odgovarajući na pitanje da li se radi o inatu državi ili zaista smatraju da “Mala Bosna” može biti profitabilna, Kiš je odgovorio je da je u pitanju poslednje imanje na području Subotice u kojem još nije završena privatizacija, ocenjujući da u tom procesu poljoprivrednicima “nikada niko ništa nije ponudio”.

 

“Smatramo da smo izostali iz svih privatizacija u proteklim decenijama, pa kad smo već prozvani, red je da nas 200 dođe u posed nečega čime se zaista i bavimo”, rekao je Kiš.

 

Test za Vladu Srbije

 

Dobar poznavalac prilika u ovom preduzeću, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata u Subotici Ištvan Huđi prokomentarisao je za Tanjug ovu najavu rekavši da je u pitanju “test za Vladu Srbije da ono što je obećala za Arape primeni i za naše poljoprivrednike koji žele na sličan način da kupe jedno poljoprivredno preduzeće”.

 

“Ovo preduzeće je trenutno stabilno i otkako je u restrukturisanju, jako dobro radi. Sada je samo pitanje na koji način bi se ovo izvršilo i koje predradnje su potrebne da bi poljoprivrednici stvarno preuzeli preduzeće”, smatra Huđi.

 

U procesu restrukturisanja

 

Prema njegovoj oceni, to bi moglo da se uradi na sličan način, kao u slučaju kada je slovačka “Tatravagonka” preuzela subotičkog proizvođača vagona “Bratstvo”, koje je nakon privatizacije bilo u procesu restrukturisanja.

 

“Mala Bosna” privatizovana je na aukciji 28. maja 2007. godine, po početnoj ceni od 160 miliona dinara konzorcijumu okupljenom oko Višnje Jerković.

 

Posle toga, 70 odsto akcija preuzeo je Đorđe Đukanović, koji je za predsednika Upravnog odbora imenovao Predraga Mališanovića, koji je u aferi “Agrobanka” uhapšen pod sumnjom malverzacije sa kreditima upravo prema “Maloj Bosni”, a u istrazi je naveden kao vlasnik tog preduzeća.

 

Nakon što je raskinut ugovor o privatizaciji, “Mala Bosna” se od 1. jula 2010. godine nalazi u procesu restrukturisanja.

 

Osnovano je 1952. godine i po zvaničnim podacima trenutno ima 17 zaposlenih.

 

Na svom internet sajtu, Agencija za privatizaciju navodi da preduzeće ima šansu da opstane ukoliko se otpišu dugovanja prema “Agrobanci”.

 

TanjugKOMENTARI

 1. Znamo se kaže:

  Samo sam naslov pročitao i prvi red i odmah vam čestitam drafgi moji paori. Vi ste moji ljudi.

  Pa gde ste do sada bili.

  Deset godina pričam o tome, gde god stignem, imam ceo album ružnih neprijatelja ali teram i dalje. Sve je na prodaju. Ko hoće da rizikuje i mulja može da kupuje i bez para i tuđim parama i sa malo para.

  Pošten svet , gde vas ubrajam , samo treba da se složi. To je jedna iako nije jedina realna  prepreka. Nije lako prevazići je ali interes može biti ujedinitelj. Učite kako holandski, francuski, nemački seljaci obezbedjuju jedinstvo.

  Mala Bosna je mali zalogaj i to može biti uzgredni posao to malo zemlje što je ostalo u posedu. Biće tamo belaja, prodaje, pretnje od bankrota i tako to pa će ići zemlja na tržište.

  Ali gde je kapitalac???

  Fidelinka ( računam i na pekaru i na mlin i na silos i na skrobaru), Mlekara, jedna lepa osrednja klanica ( nikako “29.” jer je to urnisano)….

  Prerađivačka industrija u rukama primarnih proizvođača. sami sadište, sami žanjete, sami meljete, samo tržište hranite, sami svoje pare brojite. Do sada vam je lova izmicala iz ruku čim iz prikolice  ili rashladnog uređaja izručite Fidelinki ili Mlekari. 

  Fidelinka : 12. miliona evra !

  Top je : hiljadu ortaka po 12 hiljada evra ! Može manji bropj ortaka sa većim učešćem. Ima vas a nije da nemate para. Samo sloga seljaka spašava.

  Živi bili !

 2. Njofra kaže:

  Isti model kao arapima? Oooooo pa baš ste lovarni bosanci. Samo ne zaboravite da se arapima daje zemlja II i III kategorije a da je zemljište Male Bosne I kategorije pa će te morati malo da se isprsite.

 3. Mix kaže:

  I onda ce drzava da vas pita – kolika su vam ulaganja? Nakon toga ce da vas pobedi seik.

 4. DD kaže:

  podrzavam svako udruzivanje poljoprivrednika u nas jer je to jedini nacin da se razbije monopol velikih izviznika i otkupnika, ali ako je u pitanju revansizam onda to nema veze sa mozgom.

  imam neki osecaj da ce paori ponuditi neku smesno malu ponudu i nakon sto drzava odbije izaci u novine sa pricom kako se arapi favorizuju ispred odmaceg seljaka..

 5. CIRINELA kaže:

  „Ovo preduzeće je trenutno stabilno i otkako je u restrukturisanju, jako dobro radi.”

  “Agencija za privatizaciju navodi da preduzeće ima šansu da opstane ukoliko se otpišu dugovanja prema „Agrobanci“

  Zaključak kad bi mi banka otpisala sva moja dugovanja, i pride vlada restrukturirala finansijskim inekcijama moje propale biznis-poteze ja bi dobro radio tj živeo kao bubreg u loju.

  Ko je ovde lud?

   

 6. Aleksandar kaže:

  Doći će šeik i razbucati konzorcijum u osnivanju ko kutiju šibica 🙂

 7. lajos kaže:

  Ma gde ce se ujediniti nisu to mogli dugi niz godina pa ce sad….bas su smijesni…hahahaha ma od toga nema nista

 8. kikiriki kaže:

  Moraćete da poklonite i nešto sa strane političarima,da vodite voljenu elitu na more.Prelistajte štampu o arapima videćete šta je biznis.

OSTAVITE KOMENTAR