Paori se žale na neispunjena obećanja

Subotički poljoprivrednici ponovo se žale da nisu ispunjena obećanja da će biti izmenjeni propisi po kojima svi oni, bez obzira na veličinu poseda, moraju plaćati godišnje doprinose i do 100.000 dinara.

Mnogi od njih imaju milionske dugove, neki su ostali i bez zemlje, zbog čega im je pre više od dve godine obećana izmena zakona, kao i mogućnost otpisa kamate i reprograma duga. Od tih obećanja i najava, sudeći po njihovim tvrdnjama, još uvek nema ništa.

poljoprivreda

Više od dve godine prošlo je od kako su ovi poljoprivrednici dobili obećanje da će biti izmenjen Zakon o PIO osiguranju, čije odredbe su im stvorile milionske dugove. Naime, odredbama tog zakona doprinose su u obavezi da plaćaju svi vlasnici zemlje, po istoj osnovici, bez obzira da li imaju jedan ili 100 hektara zemlje. Dve godine kasnije, izmena nema, a njihovi dugovi i kamate se samo uvećavaju.

“I pored 25 jutara zemlje, nismo imali odakle plaćati. I sada imam milion dinara kamate i 700.000 dinara duga”, kaže jedan od njih, Ivan Vojnić Tunić.

Prikupili su peticiju sa oko dve hiljade potpisa, uputili je nadležnim organima sa zahtevom da se izmeni zakon i da im se otpišu kamate, ali do danas odgovora, nema.

“Prošlo je više od dve godine, ništa nije promenjeno, ljudi su u problemima, ima i loših slučajeva gde se imovina oduzima i prodaje”, ističe njihov predstavnik Blaško Temunović.

Povodom ove problematike, ekipa RTV je kontaktirala je nadležne kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou, od kojih u narednim danima očekujemo i zvanične odgovore.

 

RTVKOMENTARI

 1. JAPAJA kaže:

  Moze li neko da pojasni ovaj tekst jer kako je napisan mnogo stosta mi ne ide u glavu. Ono sto mi bode oci jeste recenica prvi deo recenice
  “bez obzira na veličinu poseda, moraju plaćati godišnje doprinose i do 100.000 dinara.”
  i
  druga recenica
  “„I pored 25 jutara zemlje, nismo imali odakle plaćati. I sada imam milion dinara kamate i 700.000 dinara duga“, kaže jedan od njih, Ivan Vojnić Tunić.”
  Grubo prevedeno gsn Ivan Vojnic Tunic i pored 25 jutara bar 7 godina nije placao ni dinar doprinosa pa na ime kamata mora da plati i milion dinara pride.

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 2 =