Par iz Subotice usvojio devojčicu, morali su da je vrate zbog greške u proceduri

Borba za roditeljstvo za jedan par iz Subotice pretvorila se u pravu noćnu moru u kojoj ispaštaju i oni ali i devojčica koju su usvojili.

Svoju priču o tome kako su posle šest meseci morali da vrate socijalnoj službi usvojenu devojčicu, Bora S. i njegova supruga podelili su na društvenim mrežama. Dete su zakonski usvojili i ona je počela da živi sa njima u oktobru da bi se ispostavilo da je u procesu usvajanja napravljena proceduralna greška zbog koje nisu krivi usvojitelji.

Njihovu priču prenosimo u celosti:

“Počeću od kraja, danas sam centru za socijalni rad grada Subotice, morao da vratim moju tek usvojenu ćerku zbog proceduralne greške koju su napravili radnici centra.

Naime, u zakonu o usvajanju stoji da maksimalna starosna granica između usvojitelja i usvojenika ne sme da pređe 45 godina. Supruga se u tu granicu ne uklapa, dok su moje godine ok.

Tumačenje centra je bilo da je to dovoljno i da ne mora da se ide na odobrenje ministra koje se u tim slučajevima daje. Tako da je L u našu kuću došla u oktobru mesecu na period prilagođavanja. Za tih 6 meseci mi smo uspeli da formiramo porodicu, nije bilo lako, ali smo uspeli. Konačno usvojenje je realizovano 15. maja i mi smo postali zakoniti L roditelji.

Posle čina usvojenja ministarstvo proverava predmet i uočava ove proceduralne greške i nalaže da se predmet ispita. Mi o tome ne znamo ništa, da bi nas juče pozvali iz Centra i rekli da su dobili nalog da dođu po dete i da imaju rešenje o tome čudeći se kako to nama nije dostavljeno. Danas smo ceo dan pregovarali i na kraju propustili pod pritiscima jer nismo želeli da nam policija otima dete.

Naš advokat smatra da je to rešenje nezakonito jer usvajanje može da se poništi jedino tužbom, a ne nekim rešenjem, a još veći problem je što mi naš primerak nismo dobili. Ko vodi računa o interesu deteta ako se ono posle 8 meseci odvaja od nas i vraća u hraniteljsku porodicu, sa realnom opasnošću da se nama ne vrati nikad.

Sve zbog toga što neko nije uradio svoj posao kako treba i zatražio potpis ministra kada je trebalo. Ovo se neće završiti ovako.”, pišu roditelji koji su morali da vrate dete.

U našem pravu se zahteva određena razlika u godinama između usvojitelja i usvojenika. Ova razlika ne može biti manja od 18 niti veća od 45 godina (dakle, gornja starosna granica za usvojitelje iznosi 63 godine budući da se može usvojiti samo maloletno dete). Izuzetno, ministar nadležan za porodičnu zaštitu može dozvoliti dispenzaciju od ovog uslova za zasnivanje usvojenja. Ceniće se da li je takvo usvojenje u najboljem interesu deteta.

 

Izvor: Noizz.rs

 KOMENTARI

 1. Daja kaže:

  Ovo je tužan primer kako je birokratija i čuvanje nečijeg radnog mesta važnije od dobrobiti deteta. Umesto da sada to puste kraju i dozvole ljudima da to dete podignu u ljubavi, donose se nekakva rešenja da se pokrije tuđa brljotina i nepoznavanje zakona. Stvarno tužno u šta smo se pretvorili.

 2. suboticanka kaže:

  Bože sačuvaj, tu niko ne razmišlja o tome kako je jadnom detetu, ja verujem da su napravili grešku i treba to sad ispraviti, ali jadno dete, ko zna koliko puta su je cimali tamo-vamo..

 3. Oki kaže:

  I koji je razlog da ministarstvo nije podnelo zahtev ministru da to aminuje svojim potpisom?
  Jasna je stvar da se zakon mora poštovati, ali kad se već doće u ovakvu ili sličnu situaciju uvek se može naći rešenje. A ovde iz teksta se vidi da je rešenje potpis ministra.

 4. Keca kaže:

  Strasno. Ja imam dete koje sam donela iz bolnice,bez centra,bez ikoga, bila je 2.5 god. Sada je 20 god. 8 meseci nisam nikakav papir imala za nju. Da bi nas 10 god “vodio” pogresan centar. Toliko o nasim centrima…. mogla bi vam pricati roman….

 5. Milika kaže:

  Dete nije igračka

 6. Mister No kaže:

  Baš me čudi ovako nešto,u sistemu koji funkcioniše na časnu reč i uzajamno poverenje.

 7. Smejarija kaže:

  Te socijalne radnice su nikakve sto rade kod nas u centru nit kuceta nit maceta a pricaju kako se porodica vodi,samo goli otok

 8. Bob Rock kaže:

  O ljudskom bicu u najbitnijim godinama zivota odlucuju zadrigle birokrate kao da je rec o ping-pong loptici.A mi svi sedimo,cutimo,pravimo se ludi,sve dok djavo birokratije ne zakuca i na nasa vrata.

 9. bac Vranje kaže:

  U slucaju da vam nije uruceno resenje koje je po zakonu obavezno imate pravo tuziti drzavu i dobijate spor zbog procediralne greske gde su po zakonu obavezni da vam dostave resenje …ovo govorim iz iskusta jer pre 2 godine smo isto takvom tuzbom protiv drzave za umanjenje penzije mojoj mami ishodovali da joj se vrati onih od drzave ukradenih 10% od penzije i da nadalje nema tog smanjenja jer joj nije uruceno resenje o smanjenju penzije.

 10. Nada kaže:

  Kako vas nije sramota?! Pa nije to stvar koju mozete uzeti kad vam se cefne. Deca su u ovoj drzavi najmanje zasticena. Prokleti bili.

 11. Cvetic kaže:

  @Keca da li ste vi to dete usvojili ili je u hraniteljskoj porodici?

 12. NEŠKO kaže:

  šTA DA PRIČAM, KOMENTARIŠEM, ITD, KAD U SRBIJI POSTOJI FUDBALSKA SUPER-LIGA… HAHAHA. KAKVI, ONDA, RADE U CENTRIMA ZA SOCIJALNI RAD???

OSTAVITE KOMENTAR