Par sa 3 dece počeo život iz bajke na Palićkom jezeru, a jednog jutra…

U neposrednoj blizini turističke i zaštićene zone Palić, Naftna industrija Srbije je otvorila dva velika istražna polja, i time preko noći pretvorila život stanovnika u pakao. Kompanija NIS je, praktično nezakonito, sa početkom vanrednog stanja pokrenula naftna istraživanja i nastavila ih do danas, gotovo isključivo tokom noći.

Zelena patrola donosi priču o tome kako je NIS, bez propratne zakonske dokumentacije, pod okriljem noći otvorio 2 nove bušotine nafte. Jedno od ta dva istražna polja je na 100 metara od kuće Zoltana Mikovića.

– Ovde smo se doselili 2003. godine. Imamo troje dece. Imali smo nameru da živimo u lepoj okolini. Kuću smo završili pre dve godine. Živeli smo u miru do marta 2020. i uvođenja vanrednog stanja. Jednog dana su se pojavili kamioni, bageri i druge mašine, i naš život je postao noćna mora – kaže Zoltan Miković.

Istražne radnje su počele da se rade krajem  marta 2020. godine i nastavile se tokom vanredne situacije Kovida i što je najgore one su se dešavale samo noću.

– Kad smo pitali radnike šta se dešava oni su nam rekli da će NIS ovde bušiti, ispred naše kuće 4 naftne bušotine i iza naše kuće 3 bušotine. Naš najveći problem je buka, merili smo, kad prolaze kamioni, 70 dB. Po Zakonu trebala bi ovakva postrojenja da budu mnogo dalje od stambenih objekata.  Mi smo prijavljivali inspekcijama, ali oni mesecima nisu hteli da izađu. Posle našeg urgiranja inspektorka je rekla da nema tu nikakvog slučaja. Na naše insistiranje izašli su, ali zajedno sa NIS-ovim ljudima, u vreme kad je NIS zaustavio radove i pokazali da nema buke. Osećamo se bespomoćno i prestravljeno. Za vreme vanrednog stanja mi smo bili zatvoreni ovde u kući. Oni su radili noću i danju! To je bila noćna mora – kaže Zoltan Miković, čija se kuća nalazi na stotinak metara od naftne istraživačke bušotine.

Za ovu bušotinu bi, bar po dve osnove, trebalo da se radi procena uticaja na životnu sredinu. Bušotine nafte su, po Zakonu, objekti sa liste 2 za koje se može zahtevati procena uticaja. Pokrajinski sekretarijat, u čijoj nadležnosti su ovakvi radovi, nije tražio od NIS-a Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu tako da su se ovi radovi, praktično, odvijali nezakonito.

Udruženje CEKOR iz Subotice je o tom problemu obavestilo Pokrajinski sekretarijat, gradsku upravu grada Subotice, Ministarstvo zaštite životne sredine i Ministarstvo rudarstva i energetike.

– Od njih smo dobili, najblaže rečeno, začuđujuće odgovore. Republika Srbija smatra da naftna istraživanja i eksploatacija nafte ne utiču na životnu sredinu i da nema nikakvih ekoloških uticaja! Mi, ekološki aktivisti, smatramo da su tu učinjeni vrlo ozbiljni prekršaji. Vrlo ozbiljna šteta je naneta, ne samo životnoj sredini, već i nama kao građanima. Posebno naglašavam stradanje građana, koji žive tu, u neposrednoj blizini, kao što je Zoltan Miković – kaže Zvezdan Kalmar iz CEKOR-a.

Ima tu još nekoliko domaćinstava koji su tokom čitavog proleća bili izloženi užasnoj buci od ogromnog broju kamiona i bušenja. Sve se to, većinom, dešavalo noću.

– Postoje bolesti koje nastaju od konstantne buke. Ovde rade elektroagregati  koji konstantno proizvode buku jačine 50 do 60 dB. To je jedna vrlo kompleksna situacija. Jedino rešenje je da građani budu raseljeni ili da ne budu raseljeni a da im bude plaćena odšteta. Takođe, mora biti plaćena odšteta za uništavanje životne sredine. Mi ne znamo kako će ove istražne radnje i eksploatacija nafte uticati na Palićko jezero, jer nije rađena procena uticaja na životnu sredinu – kaže Zvezdan Kalmar iz CEKOR-a za Zelenu patrolu.

Pokrajinski inpektor je merio nivo buke, i izmereno je za čak 20 dB više od dozvoljenog zakonskog maksimuma. Ali radovi nisu zaustavljeni, jer je inspektor odmah nakon merenja otišao na godišnji odmor.

– Ovde je život postao nemoguć. Imamo troje dece i ne možemo da ih pustimo na ulicu. Oni prolaze sa velikim kamionima a ove ulice nisu predviđene za to.  Prilično su agresivni i mi građani moramo da silazimo s puta kako bi njihovi kamioni mogli da prođu. Mi bežimo u kući iz jedne sobe u drugu, zavisno od toga u kom procesu je rad na ovoj bušotini. Naša kuća vibrira a to se dešava i u kućama drugih komšija koji su udaljeni 500 metara odavde. Mi moramo da se odselimo, jer je NIS uložio ogromna sredstva u ove bušotine i neće odustati od eksploatacije nafte – očajan je Zoltan Miković.

Miković i njegova supruga Mirela su zaljubljenici u prirodu. Ona je inženjer hortikulture, i ovde su napravili mali raj i rezervat prirode.

– Od životinja imali smo od ježeva do šišmiša, čak smo videli i lisice u blizini. Krtice i ježevi su pobegli zbog vibracija tla. Razne divlje ptice su prelazile iznad naše kuće jer ovo je bio njihov koridor, sa Palićkog na Ludoško jezera, dok NIS – Gaspronjeft nije počeo sa radovima. Pticama, osim buke, smeta i celonoćno osvetljenje na bušotini pa ih više nema. Tornjevi su tako osvetljeni da je naše dvorište celu noć pod svetlom – kaže za Zelenu patrolu Zoltan Miković, umoran od zagađenja bukom, svetlom, naftnim isparenjima i prašinom.

 

luftika.rsKOMENTARI

 1. Nekoo kaže:

  Kadija te tuzi, kadija ti sudi…
  Nedaj te se!!

 2. lgbtpopulacija kaže:

  Ovo govori najviše i o nama Subotičanima, dok su recimo stanovnici Pirota, mnogo manjeg mesta od Subotice, u stanju da se organizuju i odbrane Staru Planinu od Mini Hidroelekrtana, mi gledamo mirno kako nas Palić još više propada potpuno apatični.

 3. Pinky kaže:

  Eee Suboticki prijatelji…kad su onom inspektoru zapalili garazu ili auto ili oba zbog posecenih drvoreda na Palicu,niko se nije bunio !
  Kad pica pekac izbacuje ljude iz kuce i subotom po podne sravni te kuce za pola sata,niko se nije bunio!
  Kad vam izruiniraju centar ili oko Majsanskog mosta ili pozorista…..,bas ce ih sad dodirnuti neka buka zbog busotine.Ulica brace Radic upravo buse za zgradu.
  Kuca se brani na pragu rusenja,a ne na dimnjaku.

 4. Mariška kaže:

  @Zvezdan Kalmar iz CEKOR-a. gospodine na području tavankuta imate više ekoloških bombi. Niste se oglašavali povodom toga-naprimer povodom akcidenata u “MEDOPRODUKT”-u.
  Da li možete sada izdati saopštenje? Vi ili Vama bliska partija koja nevlada, nego za sada podgrejava ulje na vatri svojim saopštenjima za masu.
  Imate li nešto reći po pitanju Tavankutskih deponija gde se smeće organizovano donosi kako iz Subotice tako i iz Bajmoka…
  Ipak Tavankut Vam je tazbina i nije lepo da ne reagujete , posebno ukoliko uzmemo u obzir i sam izgled Tavankuta gde crkotina ima i u parku u korpama za smeće.

 5. Rax kaže:

  Tu famoznu inspekciju i ja cekam, samo da se promeni vlast.

 6. Treba nam opet 1948 kaže:

  Ovo sto se dogadja na Palicu je samo jedna uvertira da bi stanovnistvo bilo pipremjeno na zivot u Ruskoj guberniji. Najtragicnije u ovoj prici je da je preruseni radikal na celu drzave Srbije studirao ni manje ni vise nago pravne nauke. Kakav je kvalitet fakulteta i kakav je intelektualni kapacitet studenta to se najbolje vidi iz ove vrlo poucne i ilustrativne price, o jednoj zemlji u kojoj Ruska firma ima veca prava a nikakvih obaveza prema stanovnistvu kome je tu domovina. Danas kada ovo citam, mogu samo reci neka je slava i hvala JB TItu sto je sve te Russe i njihove firme glavacke izbacio i najurio iz tada jos nase zemlje, a sve njihove cankolize, ponizne sluge i potrcke, poslao na tucanje kamena na Goli Otok.

 7. Caru carevo kaže:

  Na žalost u ovoj zemlji nemate nikakva prava a pravdu nikad nećete dobiti. Gaze se prava pojedinca kao i društva. Srbija bezpravna država.

 8. X-MEN kaže:

  A da pronađu naftu negde na vašoj zemlji prijala bi vam nadoknada ?

 9. Ovde ti vise nemas nista kaže:

  X-MEN

  Negde u USA da nadju naftu na mojoj zemlji prijala bi mi visemilionska nadoknada. U Srbiji moze da ti bude sve samo ne prijatno od eventualne nadoknade. Sva je prilika kada bi nekome (nedaj Boze) nasli naftu na njegovom zemljistu da bi taj ostao i bez zemljista i bez kuce i bio oteran sa svog poseda kao sugavo pseto.

 10. X-MEN kaže:

  Ovde ti vise nemas nista @
  Ne nagađaj , lupaš gluposti kao pravi mrzitelj svega srpskog iako si možda i srbin , dobio bi nadoknadu bar 3x veću od tržišne vrednosti kuće, ali bi onda tom čija je kuća gde je nađena nafta zinulo dupe pa bi tražio 10 x veću vrednost, ok onda neka plaća i 10x veći porez na tu imovinu…

 11. Ovde ti vise nemas nista kaže:

  @ X- MEN

  Ja ne nagadjam jer dobro poznajem radikalsku satrapiju zvanu Srbija, u kojoj ljudsko bice nema nikakvu vrednost i vlasti se odnose prema njemu kao da je obicna stoka bez ikakvih ljudskih i zakonskih prava. Mesto gde se vrsi istrazivanje nafte je neprikladno iz vise razloga i u civilizovnoj i pravnoj drzavi takva svinjarija se ne dogadja, a jos manje tolerise. Uzgred ja bi te zamolio da mi ne lepis kojekakve nacionalne etikete, jer svojom niskom inteligencijom i jos nizim obrazovanjem, kao i nikakvim porodicnim vaspitanjem, ti nisi za tako nesto pozvan.

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: