Paradigma neuspele tranzicije

Privatizacija subotičke fabrike Sever jeste paradigma onoga što se događalo u čitavoj Srbiji tokom prethodne decenije, jedan je od zaključaka preksinoćne tribine posvećene pogubnoj privatizaciji ove subotičke firme.

.

Tribinu je organizovalo Udruženje građana Solidarnost i NVO Pokret za slobodu iz Beograda, sa ciljem da ukaže na sudbinu ne samo Severa već svih ostalih privatizacija iza kojih su ostale prazne hale i uništena proizvodnja.

.

Branko Pavlović, direktor Agencije za privatizaciju u vreme kada je raspisan tender za prodaju korporacije Sever, obelodanio je nezakonitosti koje su pratile taj proces – od montirane dokumentacije koja je Sever predstavila kao preduzeće sa bankarskim dugovima, preko pregovora sa samo jednim ponuđačem, austrijskom firmom Atek Mirka Kovača, do prihvatanja nerealno niske cene od 415.000 evra.

.

Za takav odnos države prema prodaji fabrike on je prozvao tadašnjeg predsednika tenderske komisije Ištvana Pastora, predsednika tadašnje konsultantske agencije Mirka Cvetkovića, Mlađana Dinkića, tadašnjeg ministra finansija i na kraju Predraga Bubala, koji je navodno preinačio Pavlovićevu odluku o poništenju tendera za prodaju Severa.

.

Podsetimo, nakon Pavlovićeve smene, Sever je prodat Ateku za 41 milion dinara, ali je i to znatno ispod njegove stvarne vrednosti, rekli su učesnici tribine.

.

– Pet miliona evra koštaju samo krovovi ove kompanije, a o stvarnoj vrednosti mašina, alata, uređaja, proizvodnih programa i drugog nije se ni razmišljalo, napomenuo je dr Radmilo Todosijević, profesor Ekonomskog fakulteta u Subotici, svojevremeno predsednik UO Severa. On je optužio Vladu Srbije da nikada nije imala konkretan program privatizacije naših firmi, te da je sve rađeno provizorno, zbog čega je Srbija „najcrnji primer propalih i lopovskih privatizacija“.

.

Ljuba Đorđević, nekada novinar Subotičkih novina, podsetio je da je rukovodstvo novog ATB Severa najavljivalo prodor na nova tržišta, zapošljavanja i usavršavanje starih kao i razvoj novih programa.

.

– Sever je pre privatizacije upošljavao 2.300 ljudi. Sada ih u fabrici ima 460, a od 14 proizvodnih programa odnosno fabrika u okviru nekadašnje uspešne korporacije ugašeno je 12. Nijedno obećanje novog menadžmenta nije ispunjeno, kao i mnoge obaveze iz ugovora, kaže Đorđević.

.

Vesela Lalos

DanasKOMENTARI

  1. Anonimni kaže:

    Na citavu muku su pri onim silnim otpustanjima, otpustili veliki broj radnika koji znaju da rade. Otpustanja su bila besmislena i nisu imala veze iskustvom i znanjem radnika.

  2. Pepinjo kaže:

    Sve je ovo u redu  sto se tu  iznelo na tribini ali gospodo pametnjakovici gde ste bili kad se prvi put radnici dobili otkaze?Lako je sad pametovat koliko radnika je dobio otkaz kolko njih ostalo bez posla ?

OSTAVITE KOMENTAR