Za lažnu novčanicu nema nadoknade

Ukoliko građanin sumnja da je novčanica oštećena ili falsifikovana nikako ne treba da primi takvu novčanicu zato što nakon prijema i odlaska sa lica mesta teško može dokazati da je neku konkretnu novčanicu primio baš na tom mestu i baš od te osobe – navode u NBS.

Najbolje je da se sumnjiva novčanica uopšte ne primi. U slučaju da naknadno, po napuštanju mesta dobijanja novčanice, građanin dođe do saznanja ili sumnje da je primio falsifikovanu novčanicu dužan je da takvu novčanicu preda bilo kojoj banci ili organizacionoj jedinici MUP-a.

Po predaji novčanice građanin će dobiti potvrdu o privremenom oduzimanju, novčanica se šalje Narodnoj banci na ekspertizu, a o rezultatu ekspertize građanin će biti obavešten od banke ili MUP-a u zavisnosti od toga kome je novčanicu predao.

– U slučaju da se ekspertizom konstatuje falsifikat, NBS zadržava novčanicu bez naknade, objašnjavaju u centralnoj banci. Eventualnu nadoknadu štete građanin može tražiti od osobe od koje je novčanicu dobio ali za uspeh takvog zahteva potrebni su dokazi.

U slučaju da se ekspertizom utvrdi da je novčanica originalna građanin će dobiti svoj novac nazad.

Falsifikovani novac mora da se preda bilo kojoj banci ili u MUP-u, jer puštanje takve novčanice u opticaj predstavlja krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.KOMENTARI

  1. Specimen kaže:

    A sta ako gradjanina lepo uhapse i optuze ga da je falsifikator ili da stavlja falsifikovane novcanice u promet? Mislim ako nekome oduzmu falsifikovanu novcanicu da je onda jos i dobro prosao i da treba biti sretan ako ga ne optuze za pravljenje rasturanje laznog novca.

  2. Afet kaže:

    Phahah koja komedia

OSTAVITE KOMENTAR