Pariz je slavio Suboticu

Mnoge marke vina koje znamo, nose nekakva francuska imena. Bilo da su to sorte grožđa, imena nekih francuskih mesta ili pokrajina, što je sasvim u redu jer su Francuzi čuveni vinari od davnih dana. Ali da jedan francuski šampanjac nosi ime Subotica, to je posve neobično.

Ako koza laže, etiketa ne :

champagne de cuvee subotica

Pariz, grad svetlosti, divi se srednjoevropskoj maloj metropoli i njihovim vinima sa piska, ili je po sredi nešto drugo?

Evo odgovora: Prince des Aigles (Princ orlova) je naziv šampanjca posvećenog paripu koji se zvao Subotica. Konj je 1992. godine bio pobednik na galopskoj trci Le arc de Triomphe (Trijumfalna kapija), koja se od 1920. godine održava u Parizu i na kojoj učestvuju grla od tri godine i starija.

SPT_20131007_SPO_030_29188498_I1

Džokej Thierry Jarnet (46) pobednik ovogodišnje trke sa konjem Tréve. Pobeđivao na Le arc de triomphe 1992. sa Suboticom i  1994. sa Camegie-m

460x

arc de triomphe 92

arc de triomphe 1992

Subotica – France

subotica - france

Na marami

marama subotica

Đorđe Dragojlović, novinar i poznavalac vina, pomaže nam da protumačimo ovu etiketu:

„Prince des Agles je naziv šampanjca, posvećenog paripu imenom Subotica. Ono brut znači da je reč o najsuvljem šampanjcu, u kom praktično nema neprevrelog šećera, cuvée samo znači da je pripremljen od više vrsta vina, ali to je uobičajeno, nema šampanjca koji u sebi nema najmanje nekoliko vrsta ili godišta vina, a bolji i po nekoliko desetina, pa i više! Cháteau de Lancié (Zamak Lansi) je proizvođač, a mesto Lancie je malo severnije od Lyona i tamo se pravi i čuveni beaujolais (božole).“

Dakle, znamo i mi nešto o vinima a i o konjima. Kako je to čuveno grlo dobilo ime, možda je odgovor u rodoslovu ove plemenite životinje.

Najslavniji direktni preci su mu dva izvanredna grla : St. Simon s kraja 19. veka (smatraju ga najboljim galoperom tog veka), odnosno Nearc (jedan od najboljih u 20. veku).

 

Evo nekoliko prizora sa subotičkog hipodroma sedamdesetih godina:

hipodrom subotica 1

hipodrom subotica 2

hipodrom subotica 3

hipodrom subotica 4

hipodrom subotica 5

Ime Subotice stiže do dalekih zemalja i sa sobom nosi sliku kakvu su je poneli oni koji su nas posetili ili koju su Subotičani odneli odlazeći tamo daleko. Kakva će ta slika biti, umnogome zavisi od nas.

 

Na čokoladi

cokolada subotica

Subotica, filmsko preduzeće iz Dablina (Irska)

subotica films

Francuski (iz Bordoa) rok bend SUBOTICA

 

U literaturi :

Zwischenhalt in Subotica

knjiga

Orient ekspres u Subotici

Vidi temu : https://www.gradsubotica.co.rs/stamboul-train-u-subotici/

subotica orijent ekspresKOMENTARI

  1. Petar.SU kaže:

    Interesantno.. 🙂

OSTAVITE KOMENTAR