Parking samo za sopstvene kupce

Pojedini građani Subotice doživeli su do sada nezamislivo iskustvo da im prodavac ispred svoje trgovine zabrani da parkiraju svoje automobile, uz obrazloženje da je to samo za njihove kupce. Oni koji nisu imali nameru da kupuju, iako je parking bio prazan, morali se potražiti drugi prostor za svoj auto.

 

Danas je o tim slučajevima dobio tumačenje iz Javnog komunalnog preduzeća Parking u kojem stoji sledeće:

 

„Uobičajeno je da se rezervacije javnih parkirališta vrše namenski za potrebe parkiranja službenih vozila državnih organa, organa jedinica lokalne samouprave, javnih službi, diplomatskih i drugih stranih predstavnika, pravnih lica i preduzetnika. Sve to regulisano je Rešenjem o javnim parkiralištima za teritoriju grada Subotice. Rezervacija parking mesta reguliše se ugovorom između korisnika i preduzeća i podrazumeva obeležavanje mesta žutom linijom i postojanje table kojom je rezervacija naznačena… JKP Parking Subotica do sada je, na zahtev korisnika, za 15 parking mesta u gradu zaključio ugovor o rezervaciji. Od želje korisnika, to jest ugovorne strane, zavisi da li će rezervisano parking mesto koristiti 24 časa ili od 7 do 15 časova, u skladu sa važećim cenovnikom. Rezervacijom parking mesta korisnik stiče pravo isključivog korišćenja datog prostora za parkiranje, bez obzira na broj vozila i njihovu registarsku oznaku.“

 

Kako su nam potvrdili i pravnici, JKP po zakonu ima pravo da gradsko zemljište izdaje po sopstvenom nahođenju, a zakupac tog prostora, takođe po sopstvenom nahođenju, da vam zabrani njegovo korišćenje. Dobrodošli u vrli novi svet.

parking P

DANASKOMENTARI

 1. Usputachni kaže:

  " Kako su nam potvrdili i pravnici, JKP po zakonu ima pravo da gradsko zemljište izdaje po sopstvenom nahođenju, a zakupac tog prostora, takođe po sopstvenom nahođenju, da vam zabrani njegovo korišćenje. "

  Srbija = drzava po sopstvenom nahodjenju

  Sto je moje, to je moje!

  Sto je tvoje, to je MOJE!

 2. Neša kaže:

   

  " Kako su nam potvrdili i pravnici, JKP po zakonu ima pravo da gradsko zemljište izdaje po sopstvenom nahođenju, a zakupac tog prostora, takođe po sopstvenom nahođenju, da vam zabrani njegovo korišćenje. "

   

   

   

  Pretpostavljam da su "mišljenje" dali "pravnici" koji nemaju pojma o pravu. To su verovatno oni isti koji su me uporno ubeđivali da je doplatna karta zakonita i da MORA da se plaća. Na molbu da mi obrazlože osnov za svoje tvrdnje, govorili su mi da i oni plaćaju (izem ti osnov(!)) na šta sam im rekao da su budale ako to čine. Nakon što me je JKP Parking tužio za neplaćene doplatne karte, posle 2,5 godine parničenja i 14 ročišta izgubili su sud jer nisu dokazali da je naplata preko doplatnih karti zakonita.

  Sada, verovatno, isti ti "stručnjaci" tumače onako kako im je naređeno iz JKP Parking i to, naravno, pogrešno tj. u interesu JKP! Izuzetno je glupo i neozbiljno da PRAVNIK navede da "JKP po zakonu ima pravo da gradsko zemljište izdaje po SOPSTVENOM NAHOĐENJU, a zakupac tog prostora, takođe po SOPSTVENOM NAHOĐENJU, da zabrani njegovo korišćenje".

  U pravnoj državi postoje zakoni a sopstveno nahođenje naziva se samovlašće što je kažnjivo krivičnim zakonikom. Dalje, u Rešenju o javnim parkiralištima (Sl. list grada Subotice, 56/11) bliže je propisana rezervacija parking mesta. Propisano je da su takva mesta "posebno obeležena" ali nije propisano obeležavanje vremena tj. perioda kada se koriste kao rezervisana a kada kao "obična" što je inače propisano starom odlukom. Dakle, svaki zakupac "rezervisanog parking mesta" u obavezi je da ga posebno obeleži a toga u praksi nema. Prema tome, ne može niko po "sopstvenom nahođenju" da priča i radi šta hoće i da vas sprečava da koristite parking mesto koje NIJE rezervisano jer NIJE propisno obeleženo! Tako kažu zakon i pravo. Problem je što je ovo banana država u kojoj vladaju bezzakonje i nezakonje a sve potiče od vrha koji sve to i štiti. Ovo je država zasnovana na na FORMALNOSTI a ne SUŠTINI.

  Rezime, parkiranje je dozvoljeno ako parking mesto nije obeleženo kao rezervisano.

 3. varoščanin kaže:

  Kako može da se vrši naplata parkinga gde parking mesta nisu obeležena? Konkretno Harambašićeva ulica.

 4. !!!!!!! kaže:

  Na mlečnoj pijaci nalazhi se rampa, i svaki započetisat se naplaćuje. Htela sam parkirati, ušla na rampi, obišla pijacu, ni jedno mesto za parkiranje, a pošto je jedan tovario robu, morala sam sačekati da prolazim. Na izlaznom parkingu naplatili su od mene 30 dinara, jer sam se zadržala punih 6 minuta. Naglašavam – nisam parkirala, jer nije bilo mesta.

  Kažu: naplata parkinga. Onda šta su naplatili od mene? U buduće treba napisati: ulaz – izlaz na Mlečnu pijacu se plaća, bez obzira da li neko parkira ili ne.

  Ako neko tovari robu, nemoguće izlaziti za 5 minuta. To nisu uzeli u obzir, jer ovako i za NIŠTA mogu pljačkati gradjane. I to je "zakonito" i "legalno"? Neka mi neko pokaže taj zakonski propi.

  Mi u ovakvoj državi živimo – nažalost.

   

 5. zorandjala kaže:

  kada je kasa ukapirao da je tu [pijaci] lova svim silama je hteo da to oduzme jerkovicu pa je napravio nacionalnu firmu pijaca i parking servis gde je zaposljavano cisto na nacionalnoj osnovi .tada je izmisljena rampa koja zatvara ulicu [sada je to normalno] setite se da je cak i ulicu gde je nepker zatvarao za neke festivale piva. te ulice koje nisu za promet gradjana i vozila bi trebalo da se jednostavno zovu parkirne i da nemaju svoj naziv .

OSTAVITE KOMENTAR