“Parkovi za pse” na šest lokacija u Subotici i na Paliću

Na šest lokacija u Subotici, od čega je pet u gradu, a jedna na Paliću, uskoro će biti formirani prostori za slobodno kretanje pasa, takozvani “Parkovi za pse”.

Odlukom Gradskog veća, a na predlog JKP “Čistoća i zelenilo”, lokacije parkova za pse su planirane u Dudovoj šumi, na Prozivci, Paliću, Teslinom naselju, parku kod Buvljaka i na zelenoj površini pored Otvorenog univerziteta. Tačnije, one su planirane na javnim površinama unutar građevinskog rejona Subotice i Palića, u delovima grada gde je zapažen veliki broj vlasnika koji šetaju i istrčavaju svoje ljubimce.

– Na svakoj lokaciji postoje tehnički uslovi za priključenje na javnu vodovodnu mrežu, ali tu je niz propisa koje treba ispuniti. Površinu za slobodno kretanje pasa potrebno je ograditi ogradom visine od 1,5 do 1,8 metara. Ograda mora biti drvena ili metalna – žičana, stabilna i bezbedna – navodi se u odluci Gradskog veća. – Na ulazu u park, potrebno je postaviti informativnu tablu o pravilima ponašanja u parku, u skladu sa članom 28. Odluke o uslovima za držanje i zaštitu domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji Grada Subotice. Potrebno je predvideti pretprostor, tako da se u park ulazi kroz manji ograđeni prostor, gde se pas adaptira i tek onda pušta u deo sa ostalim psima.

Park za pse u Dudovoj šumi biće na levoj strani ulaza sa Radijalca, a prostor je pogodan jer se nalazi u okviru rekreativno-parkovske površine. Najverniji čovekovi prijatelji na Prozivci će slobodno moći da se kreću u parku, na kraju šetališta ka Banatskoj ulici, dok će na Paliću kutak za njih biti u Velikom parku, kod Ženskog štranda, nedaleko od parkinga u Ulici Jožefa Hegediša. Na Teslinom naselju park za pse planiran je na uglu Segedinskog puta i Ulice Partizanskih baza, a kod Buvljaka on će biti na uglu Somborskog puta i Gajeve ulice. U samom centru grada, kuce će uživati iza Otvorenog univerziteta, na uglu Partizanske i Trga cara Jovana Nenada, pored parkinga.

DA IH SMIRE

Pretprostor sprečava mogućnost bežanja pasa iz parka i omogućava vlasnicima uzbuđenijih i nervoznijih pasa da ih smire pre nego što ih puste u interakciju sa ostalim psima. Ovde se mogu postaviti prepreke za pse (penjalice, tuneli, rampe…), kao i klupe za vlasnike životinja.

 

Večernje novostiKOMENTARI

 1. Simić.. kaže:

  BILO JE VREME, A NE DA VLASNICI ŠETAJU A PSI VRŠE NUŽDE GDE GOD STIGNU.

 2. Salamander kaže:

  Super ideja za otvaranje ovih parkova za pse (kućne ljubimce), ali u neko drugo vreme. Prvo je potrebno obrazovati vlasnike pasa da pokupe izmet koji njihovi ljubimci ostavljaju po parkovima i da opasni psi budu na povocu u toku šetnje.Zar gradski oci zaista ovo smatraju prioritetom naspram toliko nerešenih komunalnih problema u gradu – jedan od poznatih je problem regionalne deponije koja ko zna zašto kasni, pa onda dolazi razvrstavanje otpada da bi smo malo očistili grad – to sve tiče se JKP koji je predlagač izgradnje parkova? Sve mi se čini da je ovo skupljanje poena za predizbornu kampanju koja je u najavi.

 3. Raz-Um kaže:

  Moze jedan i u Ker, jer je prikladno zbog naziva naselja a i inace 😀

 4. Kangal kaže:

  Divno! Prosto neverovatno kako do sada nikom nije palo na pamet da napravi parkić gde će kuse mile da kenjaju ispred crkve na uglu Gajeve i Somborskog puta! Milina jedna…

 5. Istina... kaže:

  Antisistem potvrđuje svoje postojanje, umesto parkova za decu i odrasle parkovi za pse. Svaki im pas pojedinačno vredi više nego svi goyimi zajedno. Pitajte komuniste.

 6. 1.9 TDI kaže:

  Ostaje da se nadamo da ce ponosni vlasnici pasa koji stanuju u stanovima konacno nauciti da pokupe izmet svojih ljubimaca, da ih kupaju redovno i ne zatvaraju u kupatila dok su odsutni.

 7. dogue kaže:

  svi vi koji ste toliko zabrinuti za izmet pasa, sto ne pogledate oko sebe i videcete da je nas grad pun raznih govana koja za sobom ostavljaju ljudi. pogledajte bivsi dom jna, pa to je javni wc i izvor zaraze. i samo da znate da psi nisu problem jer vecina odgovornih vlasnika vodi racuna o svojim zivotinjama i redovno ih vakcinise, tako da vi koji se bojite zaraze, pevo razmislite i pogledajte oko sebe i videcete mnogo vise ljudskog nego pseceg izmeta

 8. Pop kaže:

  Neko mi je ukrao biciklo
  Jer ga nisam dobro vezo lancom

  Kučići po ulicama kaku
  Cipelu sam umazao govancom

 9. Tafi kaže:

  Konačno da se i moj pas ima gde istrčati s da to nikom ne smeta!! Yupi!!!

 10. 1.9 TDI kaže:

  dogue, ne lupaj

 11. Indijanac kaže:

  A jel može pored parkova za pse i park za mačke???
  I ja moram moju mačku negde da izvedem iz stana napolje da se malo igra i da se iskaki u prirodi.

 12. Ema kaže:

  Kada će biti parka za pse na Teslinom naselju? Mnogi od nas nemaju kola i ne mogu da pešačim 10 km sa 2 psa da bih došla do Dudove šume i nazad. Ne treba sve te stvari za pse za igranje, samo ograditi i staviti par klupa i par korpi za otpatke, i bićemo zahvalni. Osim toga i mi činimo uslugu gradu što smo udomili pse sa ulice.

OSTAVITE KOMENTAR