Pasaž ispod „mađarske zgrade“

Jedan od zanimljivijih gradskih predela, jeste i pasaž ispod zgrade preko puta hotela Patria. Zanimljiv onima koji pokušavaju da dokuče urbanu logiku i strujanja koja su tvorile ovaj grad.

Sama zgrada, izgrađena 1942.g , danas poprilično štrči u odnosu na ostale objekte na toj regulacionoj liniji. Razlog tome jeste burna istorija ove ulice, konkretno crni septembar 1944, do kada je cela  strana ulice izlazila na tu liniju.

 

Desetak godina nakon rata, u duhu modernog urbanizma, projektuje se i gradi naselje, uvučeno u odnosu na staru ulicu koja sada treba da postane bulevar, a da „mađarska zgrada“ ne bi  nezgrapno završavala ovaj potez, iz projektnog biroa Arhitekt izlazi rešenje u vidu petospratnice koja bi se naslonila na zabat ugaone zgrade iz 1942. i tako „zalomila“ stambeni blok na novu liniju.

Svojim materijalom i arkadama u prizemlju, ona je potpuno srasla sa starom zgradom i danas mnogi ne znaju da su to dva objekta građena u razmaku od 10 godina.

 

Ispod arkada starije zgrade, nekada se nalazio restoran ali su potrebe proširenja saobraćajnih traka u najprometnijoj ulici u gradu, nametnule prenamenu tog segmenta zgrade, odnosno probijanje pešačkog prolaza. Te 1968. godine, kada je to sprovedeno u delo, da to ne bi bio samo prolazni tunel, u prizemlju je uređeno nekoliko poslovnih prostora.

1968. godinaKOMENTARI

  1. aka kaže:

    Preljepo.

  2. Dandzii kaže:

    ja mislim da jos uvek ima prostora u tom pasazu da se postavi neka mala trafika,ili da se uredi na neki zanimljiv nacin ,prevenstveno iz aspekta pruzanja nekog radnog mesta a isto tako i ulepsavanje samog pasaza.Odnosno cak i vracanje restorana nije losa ideja s obzirom da Suboticani vole da sede u kaficima gde su vidjeni bilo da jedu ili piju, a pasaz bi se mogao probiti ispod tog tunela.

OSTAVITE KOMENTAR