Pastor hvali položaj manjina u Srbiji

Od zemalja s kojima se Mađarska graniči položaj manjina najviše ohrabruje u Srbiji – čulo se na Balvanjoškom slobodnom univerzitetu koji se i ove godine održava u Tušvanjosu (Tusványos) u Erdelju, Rumunija.

severna vojvodina

Mađarska državna novinska agencija MTI prenosi reči Ištvana Pastora (Pásztor István), predsednika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) po kojima je manjinski akcioni plan, koji je deo 23. poglavlja u pregovorima s Evropskom unijom, ostvario proboj na planu proporcionalnog zapošljavanja pripadnika manjina u javnom sektoru i javnim preduzećima. Pastor je naglasio da je i njegova partija učestvovala u izradi manjinskog akcionog plana i dodao da je obaveza procene udela manjina u javnim institucijama tokom sledeće 3 godine postala deo zakonodavstva Srbije i da nakon tog roka treba uskladiti zastupljenost sa etničkim udelom.

Na tribini je govorio i Zoltan Kovač (Kovács Zoltán), portparol mađarske vlade koji je u ime vlade pozvao „prekogranične Mađare kojima je vraćeno mađarsko državljanstvo“ da glasaju na referendumu o kvotama za raspodelu migranata i nazvao taj referendum jednim od simbola ujedinjenja nacije.

Ilona Palfi (Pálffy Ilona), predsednica Nacionalne izborne komisije Mađarske je dodala da se za taj referendum do sada prijavilo 259 hiljada Mađara kojima je vraćeno državljanstvo, pa je za uspeh referenduma potrebno da na njemu glasa 4,23 miliona ljudi.

 

Vajdasagi MAKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 48 = 56

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: