Pastor: Otklonjena opasnost od rušenja 55 objekata u srcu Subotice

Potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor objavio je juče na svom Fejsbuk profilu da je “zahvaljujući zdravom razumu i do sada neviđenom jedinstvenom zalaganju Subotičana Komisija za planove vratila Nacrt plana detaljne regulacije Zone II izrađivaču”.

“To praktično znači da je otklonjena opasnost od rušenja 55 objekata u srcu grada i da se na njihovom mestu podignu višespratne stambene zgrade koje se ne uklapaju u ambijent arhitektonske slike grada”, naveo je Pastor.

Na petočasovnoj burnoj javnoj sednici Komisije za planove, koja je održana u utorak, 16. marta, u svečanoj sali Gradske kuće, raspravljalo se o 26 primedbi građana i stručnjaka na Nacrt Plana detaljne regulacije centra grada Subotice – Zona II, na osnovu kog se predviđa rušenje više od polovine objekata u pet ulica u zaštićenom gradskom jezgru. Građani su zatražili povlačenje ovog Plana i izradu novog koji bi bio u skladu sa postojećom ambijentalnom celinom, objavio je portal Magločistač.

Najveći broj primedbi građana, predstavnika NVO, stručnjaka i institucija, koji je pristigao u toku javnog uvida, odbačen je kao neosnovan, a samo nekoliko sitnijih primedbi je prihvaćeno, dok su primedbe Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture delimično prihvaćene.

U svojstvu građana, primedbe su predali i Balint Pastor i Ištvan Pastor.

Na osnovu iznetih primedbi, građani su najvećim delom imali zamerke na to da bi usvajanje ovakvog Plana dovelo do uništavanja zaštićenog jezgra grada Subotice i njenog karaktera, kao i da nije u skladu sa postojećom ambijentalnom celinom. Primedbe su se odnosile i na neprimerenu spratnost planiranih objekata, koja omogućuje budućim investitorima da grade višespratnice. Sa druge strane, nekoliko investitora je imalo primedbe na dozvoljenu spratnost, koju propisuje Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture u Subotice, zahtevajući da ona bude viša kao i u drugim gradskim zonama.

Kako podseća Magločistač, po ovom planu, u Rudić ulici, ulici Matije Gupca, kao i delu ulice Maksima Gorkog biće moguće rušenje nekih od postojećih objekata, dok bi jedna od najstarijih ulica u gradu, Petra Drapšina, koja se nalazi na svega 30 metara od Gradske kuće, rušenjem 90 odsto objekata dobila potpuno novi izgled, pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje tog portala, o čemu više OVDE.


Autor: MagločistačKOMENTARI

 1. Lebara kaže:

  Znači ostaje ovako kako je sada.

 2. Thomas kaže:

  Ostaju rusevine,pacovi i smece,bravoooo!!!

 3. Croat kaže:

  Nesto im ne verujem . Nije resenje ni da ostane ovako, barem sto se tice drapsinove. Tu bi trebao jedan ozbiljan zahvat al ja ne vidim intelektualni potencijal u gradskoj kuci da se tako nesto sprovede. U gradskoj kuci sve se zavrsava koliki je tu moj deo….

 4. Aca kaže:

  Subotičku arhitekturu i imidž treba sačuvati. Ali,u navedenim ulicama ima mnogo zapuštenih objekata, fasada, što takodje ruži grad. Treba i tome naći rešenje.

 5. Deks kaže:

  Jedina normalna gradnja visespratnih stambenih jedinica u zadnje vreme je na onoj ledini na uglu Partizanskih baza i Kireske.To je poljana,moze lepo da se planski gradi.A ne spajati Prozivku sa centrom gradeci zgrade na nacin kuca,kuca,zgrada,kuca,kuca,pa zgrada.

 6. Suzy kaže:

  Bolje i da ostane ovako dok ne dođu normalni i stručni ljudi, nego da se izgrade stambene zgrade stiroporuše i zauvek upropasti ovaj kvart.
  Nije sporno da treba srušiti ono što je trulo i ni na šta ne liči već je pitanje ŠTA ĆE SE GRADITI.
  Investitori imaju sto fazona na jedan plac uguze sto stanova. Prema ulici dva sprata a iza ceo plac zapuše jednom kockastom zgradurinom. Onda onim uvučenim gornjim spratom ili beskrajno visokim potkrovljem.
  Sve u svemu to ne može. Neka se gradi novo ali tako da to bude nešto lepo što će privući građane i turiste a ne još jedno stambeno naselje bez parkinga, drvoreda, zelene površine…Da ne govorimo o garaži na sprat koju je ovaj plan predvideo na tom prostoru.

 7. Croat kaže:

  deks ima jedna zgrada u ulici M. Gubca blize prozivci koja po meni pokazuje da i u ovakvoj gradnji moze nesto normalno da se sagradi . parking ispred zgrade , zelena povrsina , pesacka staza , parking u zgradi, zgrada je inace i estetski skroz ok.
  I dalje me fascinira koji je mozak dozvoli ili osmislio da na beogradskom putu preko puta od kerske crkve zgrada bude izgradjena na 2 metra od najfrekventnije suboticke saobrecajnice. Koja budala kupuje stan koji gleda na tu ulicu ? Zgrada pored varga pumpe pikazuje koja je trebala da bude linija gradnje

 8. Ljiljana kaže:

  A gradonačelnika i sns nigde ni od korova po ovom pitanju… Sakrili se u apoteku i slične teme.

 9. Petar G. kaže:

  Harambašićevu treba srediti.
  Ono je sramota neviđena !

 10. laki kaže:

  @Thomas

  Da li to svesno pogrešno razmišljaš? Jedini pacov ovde je autor tvog komentara.

 11. Suzy kaže:

  Posebna priča je zaštita. Zavod za zaštitu može da da stručnu pomoć kad neko želi da obnovi ili održava stari izgled, ali ne može nikog da spreči da uništi nešto.
  Vredna građevina koja je spomenik arhitekture ili samo svojim stilom upotpunjuje ambijent ulice, u jednom danu može da prestane to da bude i postane suprotnost tome. RUGLO i za najzabitije selo a ne za centar grada.
  Ne znam kako se to rešava u drugim zemljama što se tiče zaštite. Bila sam u Rumuniji i videla lepo sačuvane kvartove iz nekih prošlih vekova. Kako oni mogu?
  Drapšinova ulica:

 12. Suzy kaže:

  Ovo su primeri iz Drapšinove gde su bile lepe stare kuće ali su one nakon intervencija izgubile svaku vrednost. Bile bi ruglo i u južnoameričkim favelama. Stoje ovako već 30 godina u centru grada. Tu se vidi slabost naših zakona i propisa. Bez toga nema garancije da bilo šta što je u privatnim rukama može da se sačuva.

 13. Amelia kaže:

  Znaci nek se rusi samo od sebe…..

 14. Mecca kaže:

  Ko se šeta ulicom Braće Radića, može da vidi i pozitivan i negativan primer uklapanja novogradnje u okolni ambijent.
  Negativan primer je svakako nova zgrada koju gradi DG i koja odmah upada u oči jer svojim gabaritima i korišćenim materijalima vrišteće odudara od okolnog ambijenta. Međutim kada produžite od te nove zgrade prema Prozivci, sa desne strane, na broju čini mi se 102 je između dve stare kuće uglavljena jedna potpuno nova, koja se sjajno uklopila u ambijent i pored koje vrlo lako možete proći a da je uopšte ne primetite. Tek kada se zagledate vidite da je to potpuno nova kuća.
  Mislim da bi postojeće građevine u centru grada trebalo restaurirati, a ne rušiti. Rrestauracije nisu jeftine, ali bi turističku ponudu grada učinile mnogo atraktivnijom, a ta atraktivnija ponuda bi svakako vratila uložena sredstva. Primera za to u svetu je bezbroj.
  Ako negde postoji prostor za izgradnju novih objekata, kao npr. u ulici Petra Drapšina, onda ti novi objekti svojim izgledom i svojom namenom treba da se uklope u ambijent kao ona kuća u Braće Radića 102.

 15. Anonimni kaže:

  Može ovako:

 16. Anonimni kaže:

  A može i ovako:

 17. Croat kaže:

  koliko znam nas grad ima dobre odnose sa gradom Minhen, trebalo bi ih zamoliti da nam posalju par njihovih urbanista i zastitara da nam oni osmisle te ulice…. mi kamda nismo sposobni

 18. Old man from Subotica kaže:

  München kao grad igra u jednoj visoj ligi nego Subotica. Za Suboticu je savim dovoljno da se ugleda na gradove u Slovackoj, Madjarskoj ili Donjoj Austriji odnosno njenim gradovima koji gravitiraju prema Panoniji, i sa kojima ona ima dobar deo zajednicke istorije. U danasnjoj Subotici je stanovnistvo jako izmesano i mnogi novi sugradjani nisu ni mentalno ni sentimentalno vezani, niti za duh niti za arhitektonski ugodjaj i ozracje grada. Njima su najlepsi od svega sto se moze videti u gradu, Radijalac i Prozivka. Kada sam svojevremeno pitao Turske gastarbajtere koji su masovno prolazili kroz nasu zemlju, sta im se najvise dopalo kod nas, odgovorili bi svi u jedan glas – Novi Beograd.

 19. zozon kaže:

  @Deks
  Još davnih osamdesetih-devedesetih je generalnim planom bilo predviđeno rušenje svih kuća od Prozivke do “Tokia” zato je bilo i zabranjeno bilo kakvo veće ulaganje sem tekućeg održavanja postojećih objekata, zbog toga je bila stala i prodaja nekretnina u toj zoni . Ne znam kako ste samo zamislili da izgleda izgradnja po vašim merilima. Nemoguće je to izvesti odjednom kako ste Vi to zamislili, treba mnogo toga da se poklopi.Kao prvo nisu svi zainteresovani za prodaju investitorima svojih postojećih nekretnina i drugo nemoguće je naći investitora koji bi to sve finansirao odjednom. O drugim stvarima i da ne pričamo.

 20. oblak kaže:

  @zozon, @Deks
  Tako nešto je bilo moguće samo za vreme socijalizma, kada je grad mogao da ekspropriše privatne kuće radi gradnje stambenih zgrada (do 1995.) i kad su sva sredstva za stanogradnju bila skoncentrisana u SIZ-u za stanovanje, koji je mogao da gradi grad kako to @Deks zamišlja. Današnji zakon o eksproprijaciji i disperzija kapitala čine to, međutim, nemogućim.

 21. Trovach kaže:

  @zozon…Moji roditelji su upravo zbog takvog plana odustali od prosirenja svog dela kuce u ljubljanskoj ulici, pa su kupili plac u M. Bajmoku i tamo sagradili kucu. Ko zna sta bi nam se desilo da smo ostali tamo jer bi to bilo jeftinije resenje. S druge strane, nisam nezadovoljan ni ovom verzijom svog zivota.

 22. Anonimni kaže:

  @oblak
  Hoćeš da kažeš da zato što više nema SIZa za stanovanje zato grad mora da se gradi kao mahala bez drvoreda i zelenih površina.
  Ako nema starog načina onda treba videti kako to rade civilizovane zemlje.
  Grad bi mogao otkupom starih kuća koje ne mogu imati visoku cenu, da dođe do prostora za parkove, parkinge ili trgove (ima ih u širem centru koliko hoćeš). To može sada kada su to trošne kućice sa dvorištima a neće moći kada se sazidaju zgrade sa po 90 stanova, kao što se zida iza Otvorenog univerziteta.

 23. oblak kaže:

  @Anonomni,

  vidim razumeš se u materiju, a u proceni vrednosti nepokretnosti si, skidam kapu, pravi maher. Tako da se ja sa tobom tako superiornim ne bih upuštao u dalju raspravu. Unapred sam poražen. Svako dobro.

 24. Arh..2 kaže:

  @ Croat Nisu budale oni iz Muchena da dođu u ovu vukojebinu Srbiju.A zašto bi i došli,nisu oni zaposleni ovde ,Naša država je školovala naše stručnjake na teret poreznih obveznika Srbije. Prema tome imaju obaveze da rade u ovoj državi za dobrobit građana ,Država im priznaje diplome ,imaju pravo na radna mesta jer su školovani po evropskim normama. Šta je ovde nejasno?

 25. Branko kaže:

  Ja sam svakako za da se sacuva ono malo sto nisu porusili od starog i prepoznatljivog izgleda Subotice.Kao prestavnik jednog humanitarnog udruzenja,ja bi uz neciju pomoc trazio ukoliko bi se mogle pokrenuti i neke donacije da se u starom stilu izgradi prostor za nase udruzenje ,sa izgledom koji bi bio na ugled ulice kakva je nekad bila,i da se time postaknu i ostali i da i mi imamo nasu Drapsinovu kao Beograd Skadarlijsku.

 26. Gospodja Krava kaže:

  Nikada necu zaboraviti kako su 2007 zatvorenici u dugom redu dovodjeni od zatvora do rusevine narodnog pozorista nusicevom ulicom-sivih izmucenih lica svi u istoj zatvorskoj odeci valjda svetlost nisudana videli, godinama a nemojmonice zaboraviti da je i gradolnacelnik (SVM -jozsef kasza)bio u tom periodu u zatvoru.
  Ovi su mislili nacrtacu ti ja to sto modernije i dacu ti najuzi centar a ti mi das stan u visespratnici koju sam ja arhitektonski nacrtala bez obzira koliko zidara je umrlo od hladnoce tokom brze izgradnje.@kurbizzje je odredio da sve zgrade u parizu bukvalno, moraju biti iste visine kako bi se uklapale u celinu.a da arhitekta i daljena ostane podstanarka???

 27. Hajzler Kupatilo kaže:

  Udjite u, kapiju restorana verige.i hajzler kupatilo(srusren cosak sa slike )da vidite sta je gospodin mamula iz bajmoka sebi napravio
  Ulazi su stimovani i iz strosmserove i iz bledske .Verujem da je lako dobio gradjevinsku dozvolu za to.

 28. mislim stvarno kaže:

  Za 10 godina, ako ostane ovako, 80 posto kuca u petra drapsina ce biti okruzeno zutom trakom da vama pametnima nesto na glavu ne padne. Al tako hocete jer mora da se sacuva…. upale kocke na putu? korov? pacovi? zapisani coskovi? smece? voda i blato posle svake malo vece kise? aj dobro

 29. Pinki kaže:

  @Croat: “Kanda bi se obradov’o da dođu!” [Ko to tamo peva :)))]

 30. Radost i veselje kaže:

  @ Pinki
  20. 03. 2021. u 13:20

  @Croat: “Kanda bi se obradov’o da dođu!” [Ko to tamo peva :)))]

  Ja ne znam da li bi im se @Croat obradovao niti poznajem coveka. Ono sto znam je da im se na desetine hiljada ljudi sirom Srbije obraduje kada dodju, pa i sam predsednik republike deli radost sa svojim gradjanima . Nisu ni Nemci vise ono sto su nekada bili. Sada vise ne tuku kundakom niti bilo koga odvodene na prisilan rad u Nemacku. Lepo donose gradjanima posao na noge, a gradjani se onda sami izmedju sebe tuku za jedno radno mesto. Gradjani vredno i marljivo rade, Nemci marljivo zgrcu profit i svi sretni i zadovoljni.

 31. stranac kaže:

  pogledajte kucu na cosku Brace Radica i Mirka Bogovica i ugledajte se na te strance !

 32. dućandžija kaže:

  stranac,zbog čega bismo se trebali ugledati na tu kuću?Ne znamo ni čija je.

 33. Boki kaže:

  Pa sto ne ostavite centar gradani prozivku na miru i ne krenete sa regulacijom plana na teslinom naselju, toliko poljana koje su zrele za stanogradnju a ovde ukoliko nesto i radite pobrinite se o parkovima, ipak je i to “za našu decu” deo kampanje sa kojom ste pobedili.. šteta samo ako je neko pre ovog odbijanja nacrta plana pokupovao sve to i sad mu ostaje bez mogucnosti da “okrene” novac 😛

OSTAVITE KOMENTAR