Pastor pozdravio odluku mađarskog parlamenta

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor pozdravio je danas odluku mađarskog parlamenta da se pripadnicima mađarske manjine koji žive u susednim zemljama, da mogućnost da dobiju državljanstvo Mađarske.

"To je jedan stari dug Mađarske u odnosu na mađarsku nacionalnu zajednicu koja živi van Mađarske. Dobro je što je taj dug na kraju, iako sa zakašnjenjem, mađarska država ispunila prema nacionalnim manjinama", rekao je Pastor Tanjugu.

On je dodao da je ono što je jako važno, i da to želi posebno da istakne, da u Srbiji nikada nije postojao nikakav otpor na takvu mogućnost niti je bilo ko izgovarao rečenice kojima bi odvraćao mađarski narod da se koristi tim pravom.

To je jako važno reći, jer, nažalost, u Slovačkoj, Ukrajini i drugim zemljama gde žive mađarske nacionalne manjine ima velikog otpora države u odnosu na korišćenje toga prava nacionalnih manjina.

Mađarski parlament je juče usvojio zakon koji daje mogućnost Mađarima koji žive u susednim zemljama da dobiju mađarsko državljanstvo, što je izazvalo spor sa Slovačkom u kojoj živi velika mađarska manjina.

Izvor: RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

3 + = 9

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: