Pastor protiv pokrajinskih izbora

Ištvan Pastor (SVM), kao predsednik Skupštine Vojvodine, smatra da bez obzira na ubedljivu pobedu naprednjačke koalicije na vanrednim parlamentarnim izborima, to nije argument za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Vojvodini.

istvan-pastor-03_660x330

"Ovaj izborni rezultat pokazuje aktuelno stanje političkog raspoloženja građana Vojvodine, ali to samo po sebi nije dovoljno za raspisivanje izbora", poručio je Pastor.

 

On je podsetio da je način raspisivanja pokrajinskih izbora utvrđen Statutom Vojvodine i Pokrajinskom skupštinskom odlukom o izboru poslanika.

 

Podsetio je da izbore za poslanike raspisuje predsednik skupštine 90 dana pre isteka mandata Skupštine, a pre roka ih može raspisati u slučaju raspuštanja skupštine.

 

Predsednik Skupštine Vojvodine može da raspusti parlament na obrazloženi predlog pokrajinske vlade, kao i u slučaju izglasavanje nepoverenja pokrajinskoj vladi, i to u slučaju ako skupština ne izabere novu pokrajinsku vladu u roku od 30 dana od izglasavanja nepoverenja.

 

Dodao je da je SVM zainteresovan da bude deo parlamentarne većine i da učestvuje u vladi u operativnom smislu, na nivou državnih sekretara.

 

On je ubedljivu pobedu koalicije okupljene oko SNS-a okarakterisao kao "izborni politički cunami" i dodao da tako ubedljiva pobeda nije bila očekivana i da je sada sasvim legitimno da koalicija oko naprednjaka može i sama upravljati državom.

 

"Ipak, i dalje mislim da postoji prostor u kome bismo mogli razgovarati o saradnji", rekao je Pastor.

 

"Ta mogućnost postoji i očekujem u sledeća dva-tri dana prvi susret i razgovore. Želimo da se dogovorimo o ulasku naših prioriteta u budući program buduće vlade", rekao je Pastor agenciji Beta.KOMENTARI

 1. Loš Đak kaže:

  Pa naravno, plaši se da ne pokvare utisak jer će na izborima za pokrajinsku vladu biti samo partije iz Vojvodine. To će reći, konkurencija će biti mnogo veća nego na parlamentarnim izborima. Ipak što se tiče biračkod tela, svi mogu da budu odahnu. Demokrate su svojim aferama i bahatim ponašanjem oponentima odradile kampanju za peticu 🙂

 2. Miki kaže:

  Lukavo,lukavo,,,ceka prvo da se uhljebi kod vucica pa ce onda raspisati izbore a ko se ne uhljebi nista od izbora…Jako pametnoo…

 3. pauk kaže:

  Prvo ustav Vojvodine a dalje cemo da vidimo.. svakako je to uslov za EU, a SNS ide u smeru evrointegracija.

 4. dr,no kaže:

  Pastora treba procesuirati ,naime kao član agencije za privatizaciju u Novom Sadu učestvovao je u kriminalnoj privatizaciji tuđe oduzete imovine od strane komunista nakon 2 svetskog rata. Tu imovinu su kupili kriminalne grupe investitora kao što je bio Zoran Francišković i slični.Sve je to bio u dosluhu sa pravnim sektorom Opštine Subotica te sa načelnikom tog odjela Anom Laćković Fodor. A sad će ga Vućić nagraditi sa nekakvom sekretarskom mestu u svojoj vladi ???

OSTAVITE KOMENTAR