Pastor traži inspekciju za akvapark na Paliću

Molba za pomoć upućena je republičkoj budžetskoj inspekciji da se prekontroliše finansiranje dva kapitalna ulaganja, akva i avantura parka

Da je Paliću potrebna čista voda odavno je poznato, ali je nedavno svojom objavom na „Fejsubku” Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara, ovoj činjenici dao novo značenje.

Koristeći frazu o potrebi da se ulije čista voda u čašu, Ištvan Pastor je naveo da je Skupština preduzeća „Park Palić” zatražila stručnu pomoć od Ministarstva finansija i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Srbije.

Molba za pomoć upućena je republičkoj budžetskoj inspekciji da se „u cilju jasnijeg viđenja, prekontroliše finansiranje dva kapitalna ulaganja na Paliću, akvaparka i avantura parka”.

U objavi navodi da je važno da se razjasne tehnički, bezbednosni i racionalni aspekti planiranog, izvedenog, kao i još nezavršenog posla, što se očekuje da učine inžinjeri Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Ištvan Pastor piše u objavi da je „naš elementarni interes da se investicija od gotovo milijardu i po dinara na Paliću, što pre kvalitetno realizuje, kako bi jačao turistički potencijal naselja i omogućilo otvaranje novih radnih mesta”. Lider SVM-a najavio je da će se uskoro na dnevnom redu naći i pitanja dugo planiranih velikih ulaganja u hotele, kao i poboljšanja kvaliteta vode u jezeru Palić.

Pastor je od decembra predsednik Skupštine preduzeća koja su pre deceniju osnovala sva tri nivoa vlasti: republika, pokrajina i grad sa ciljem da se unapredi turistička ponuda na Paliću.

U skladu sa koalicionim dogovorom između SNS-a i SVM-a, društva i komunalna preduzeća koja vode brigu o Paliću i njegovoj okolini pripala su Savezu vojvođanskih Mađara, te je tako početkom decembra ova stranka i postavila Valeriju Denč, ekonomistu na čelo „Park Palića”, gde je zamenila dosadašnji kadar iz SNS-a.

Izgradnja velnes centra i akvaparka, kompleksa sa pet otvorenih i pet bazena pod krovom uz prateće sadržaje, otpočela je decembra 2018. godine uz najavu da će posao biti završen do sredine 2020. godine, što se tiče dela otvorenih bazena, a kompletno završen do kraja prošle godine.

Podizanje modernog kupališta, uz vodene atrakcije, koji bi omogućilo kupanje tokom cele godine, upravo je višedecenijska težnja lokalnih vlasti, te nije čudno što je i SNS, tokom čijeg mandata je počela njegova izgradnja, ovo isticao kao jedan od aduta u razvoju grada. Gradilište akvaparka jedno je od prvih mesta koja je po prepuzimanju mandata avgusta prošle godine posetio Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice (SNS), i tada je najavljeno da će posao biti završen marta ove godine. Tom prilikom je rečeno da je zbog epidemije virusa korone izvođač radio sa 50 odsto kapaciteta, te da je rok za završetak produžen za 110 dana.

Izvođač radova je u prvoj fazi bio konzorcijum preduzeća „Gemaks gradnja” iz Novog Sada, a u drugoj fazi „Aleks inžinjering i konstrakšn”, koji je, inače, radio i fontanu u centru grada.

Do Pastorove objave do sada se nije čulo da postoje tehnički, bezbednosni i finasnijski problemi oko izgradnje akvaparka, kao ni avantura parka. Jedino su se na društvenim mrežama mogli čuti negodovanja što se gradnjom avanutra parka na peščanoj plaži uništava jedan od najlepših vidika na jezero, dok je za sva kašnjenja radova, epidemija bila opravdanje koje se uvek čulo. Za sada, nema ni drugih reakcija na ovu objavu Ištvana Pastora.

O motivima koji rukovode SVM u upravljanju Palićem ranije je govorio i dr Balint Pastor, potpredsednik stranke i predsednik Skupštine grada Subotice. Sumirajući godinu iza nas u programu lokalne televizije, on je rekao: „Postoje kuloarske priče da SVM preuzimanjem ’Park Palića’ želi da upropasti Palić, da navijamo za neke druge banje u Mađarskoj. Moram da kažem da su to nebuloze. Mi smo lokalpatriote, kao što su i mnogi drugi u ovom gradu, i nema smisla da želimo nekom drugom da se bolje razvija kad to isto možemo imati u Subotici i na Paliću. Ovde gledamo isključivo interese lokalnog stanovništva.”

Očigledno o tome da čiji je interes ugrožen očekuje da se izjasni budžetska inspekcija, kao i inžinjeri Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

PolitikaKOMENTARI

 1. Raspop Teodosije kaže:

  Mora “Tatika” malo da talasa da bi izgledalo da on nije u dilu da nazadnjacima i da će napraviti reda. Međutim, biće po onoj narodnoj; “Tresla se gora, rodio se miš”. Živi bili moji dragi Subotičani – pa videli…

 2. kristijan kaže:

  sad su madjaroni ljuti jer nisu bili ukljuceni u muljazu sa parama…..ili nisu mogli da otmu koliko su hteli,pa da malo oponiraju sada,jer Madjari brinu o svojoj zemlji,MADJARSKOJ.

 3. Inspektor.. kaže:

  Zanči takvo je to zajedništvo SVM-SNS , ako kradu oni iz SNS -a to je dobro ,ako kradu oni iz SVM -nije dobro . Kasnije kradu jedni i drugi. U konačnici sve se završava krađom jednih od drugih.

 4. Sofronije kaže:

  @ kristijan – “madjaroni” – kako se to izražavaš čoveče nekulturni, ako nepoštuješ tuđe, nećeš poštovati ni tuđe ! POKRIJ SE UŠIMA !!

 5. jasso kaže:

  Gospon Pišta samo jedno pitanje,koliku platu uzimaš tu na Paliću,jel ti nije dosta ona kao predsedik skupštine Vojvodine i jel puca ljubav između SVM-a i SNS-a,samo pitam…….

 6. Luizos kaže:

  @sofronije, kristijan
  Izraz Mađaroni koristi se za one u Hrvatskoj i u Srbiji koji podržavaju Mađarsku politiku a nisu Mađari. Nastao je još u 19. veku u Zagrebu za pripadnike Hrvatsko – ugarske stranke a pojam je vremenom dobio šire značenje, kao što sam opisao.
  Na primer, ja sam bio veliki Jugosloven, pa veliki Srbin, a sad polako postajem Mađaron. Ne znam gde će se to završiti.

 7. Inspektor.. kaže:

  @ Sofronije.Da , kristijan je jako ‘nekulturan’ kako kažeš. A krađa je vrlo kulturna , civilizovana , nekažnjiva radnja. A u slučaju Srbije potpuno je inovativno pretakanje srpskog ,mađarskog i evropskog novca iz šupljeg u prazno .Inače, lopove možeš nazvati bilo kojim imenom i neće se uvrediti…

 8. zig zigi kaže:

  I posle kazu da suboticani mrze dodjose..
  Pa ne treba se cuditi, svako ko dodje sa strane tu dolazi da krade. Znalo se da taj akvapark nece biti zavrseno jer su ukrali pare namenjen za taj projekat ali su naprednjaci i sendvicari na sav glas vristali da sve ide po planu i da ce biti gotovo na vreme ali ispostavilo se da nece ko bilo koji drugi projekat u zadnjih 30 godina. Siguran sam da isti ti sad vicu da madjari rade u interesu Morahaloma sto je po meni putpuna nebuloza, ali ipak treba skinuti sumnju sa sebe, jel da, narocito kad su ih uhvatili u lazi i u kradji. Ne branim pastora, i on je s njima u ekipi isti su svi. Meni samo smeta sto sve ove prljave igre vode na tako primitivan nacin da je to odvratno. Jedan dan su najbolji pajtosi a sledeci dan se vec gadjaju sa go*nom a treci dan strpaju lovu u svoj dzep. I tako u krug po stoti put. I na kraju covek shvati da su oni u stvari primitivci sa jako niskom inteligencijom i spremni su na sve cak i sebe da omalozavaju samo da bi dobili negde neku fotelju i dobru platu. Prodali bi i svoju decu i svoju majku za 100 evra. E od toga mi je muka. I takvi vode nas grad i takvi nam diktiraju. Onog labana su pustili da ode, nisu ga hapsili a garant da taj je ukrao navise para pocev od kada je bio na carini,pa u elektrovojvodini i na kraju postao gradonacelnik.
  Isto je i sa rusenjem uzeg centra. To je sve vec dogovoreno, koji biznismen, narkodiler, lopov itd ce da gradi gde i kakvu zgradu, po kojoj ceni ce da dobiju plac i po kojoj ceni ce da prodaju stanove i tako ce da operu svoje krvave pare. E to treba spreciti.

 9. Ludzbunjen kaže:

  Opet neizvesnost i zbunjenost. Dok drugi, za to vreme prave gradove mi čekamo jedan akva park.

 10. elena kaže:

  Izvodjaci su firme povezane sa Labanom i Montenegrom lobijem.Da radi svoj posao Tuzilastvo i policija veoma lako bi se doslo do dokaza o malverzacijama oko Fontane i Akva parka.

 11. Pravnik kaže:

  @elena
  Sve je to tačno,sve se zna i postoje dokazi e sad pitanje je volje da se to reši.Policija i tužilaštvo je na potezu.Ali svi znaju da neće biti ništa od toga.

 12. János kaže:

  @Luizos
  Hrvasko-ugarska stranka? Nije mi jasno. Ko su ugari?

 13. Policajac kaže:

  Trebalo bi videti koje do 2012
  Kocio razvoj palica.gde su pare za ciscenje jezera od eu 20 miliona.e sad kad se gradi i radi
  Ne serite.ko je naredio dase rusi pozoriste.koje trosio pare za drugu fontanu 2 m. eura to je bio kasa pa zuti krimosi.
  Neki seru kad se napravi nesto
  E muljatori kad ste vi bilo sto napravili ? Nikad nista.
  To je isto. Koje ugasio tramvaj
  Isto glupi covek.
  Sqd seradi pravi ne serite.
  E cetar subitice reo katastrofa
  Neki kukaju da se to skloni .
  Jebote budala.gradi i rusi staro.

 14. Mare kaže:

  @ Policajac
  Sto bi rekli mladi danas: “Ko ti drma kavez?”
  Smiri se, polako, udahni vazduha, stani malo, razmisli… Mozda i pogodis neku recenicu i napises je gramaticki ispravno. Bar jednu.
  Od toliko branjenja tvog SNS-a moze infarkt da te strefi…

 15. pista kaže:

  Nesto mi nije jasno… zar isti taj Pastor senior nije i do sada sedeo u skuptstini Park Palica doduse kao clan? E sad, kako je postavljen za predsednika i nije vise “obican clan” pesadinac u d.o.o., e sad je kao otvorio usta, trazi, zahteva, zakera…. pa di si dosada bio covece? Cak si bio prisutan i pri polaganju kamena temeljca Akvaparka na Palicu… sa sve Mirovicem i Ljajicem… bilo na TV.

 16. Anonimni kaže:

  Janose-Ugri ste vi Madari

 17. Mecca kaže:

  Kada bi SVM u znak protesta zbog javašluka i krađa na projektu akva parka, istupio iz koalicije i prešao u opoziciju, verovao bih da su njihova saopštenja inspirisana iskrenom željom da se poboljša funkcionisanje našeg grada. U suprotnom, radi se o još jednoj predstavi za zamajavanje šire populacije, čiji se siže može sažeti u rečenici: “Povika na vuka a (i) lisice meso jedu.”

 18. Rax kaže:

  Bravo pastor, posle kada ne bude dovoljno para, opet ce reci “pokrali madjari”. Napokon nesto pametno od pastora.

 19. Anonimni kaže:

  Neka ispotaju koje uzeo novac.I pticice u gradu znaju za to .Samo tuzilastvo i cela gradska svota se prave ludi.

 20. Lajoš kaže:

  @ Anonimni . Greška ! Ugari su nemađari na teritorije Mađarske države prije 1918 godine.

 21. Dr. Vojvodjanin kaže:

  @Kristijane što se nelecis ,nesreco.Sram te bilo.Madjari su naši su gradjani,ravni su svim ostalim narodima,isti, kao svi ostali.

 22. YU kaže:

  Komisija je na kraju konstatovala da na zalihama ne postoji roba data Zemljoradničkoj zadruzi „Čantavir”, a to je blizu 11.000 litara lož-ulja, 285 krava rase „holštajn”, te 190 suprasnih krmača, koje su raspoređene kod privatnika. Takođe je nestalo i blizu 100 tona šećera, vrednih 3,8 miliona dinara, pronađeno je oko 12 tona, kao i tek polovina od 22.000 kilograma kuhinjske soli koji su dati PP „Jukom”. Komisija nije pronašla i polovinu od 1.800 suprasnih nazimica i blizu pet hiljada komada gril pilića koji su dati privatnom preduzeću „Pan per”. Nestalo je i 2.900 suprasnih nazimica predatih preduzeću „Palić kop”. Preduzeću „Alfačokolate” iz Niša data je roba u vrednosti od 2,5 miliona dinara koja nije naplaćena.Političku dimenziju nestalim nazimicama i „holštajn” kravama daje činjenica da je u vreme pre stečaja ZZ „Čantavir” njen direktor bio Ištvan Pastor, danas lider SVM-a, a da Opštinska komisija takođe navodi da nerešeni odnosi između Direkcije i čantavirske zadruge traju još od 1997. godine. Čak i kada je zadruga otišla u stečaj, ugovorom koji potpisuje Imre Kern, tada predsednik Izvršnog odbora Subotice, nastavlja se pomaganje ZZ „Čantavir” u robi u vrednosti od 1,5 milion dinara, ali se ona ne isporučuje zadruzi, već jednom drugom preduzeću.

 23. bac Vranje kaže:

  Bojim se samo da greskom ne udje u Vodovod i kanalizaciju!! Zadnji put kas su usli bilo je jako gadno, Plestovic morao dati ostavku zbog vaseg lopovluka!!

 24. Jakuzzi kaže:

  Narodski objasnjena Pastorova akcija otprilike zvuci: ” a gde sam tu ja??”Joj, nemoj samo “cistu vodu ” da trazis…svi ste najebali !

OSTAVITE KOMENTAR