P(B)ravo za mame

Članice kampanje P(B)RAVO ZA MAME pozivaju mame iz svih gradova u Srbiji koje žele da se uključe u kampanju i budu jedna od 250 mama koje će razgovarati sa poslanicima tražeći promenu Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, da se pridruže ovoj akciji.

porodilje

Cilj kampanje je promena člana 13. ovog Zakona, kojom bi se omogućila isplata porodiljske nadoknade zaposlenim porodiljama direktno iz budžeta Republike Srbije na račun, a ne preko firme, kako je to sada slučaj.

 

Sadašnje zakonsko rešenje, po kojem poslodavac treba da isplati platu porodilji, a onda čeka da mu država isplati novac, rezultira time da ogroman procenat poslodavaca ne isplaćuje novac na vreme. Tako mame posle porođaja dobijaju svoj novac sa najmanje nekoliko meseci zakašnjenja, a nisu retke ni zloupotrebe ovog prava od strane poslodavaca.

 

Nezadovoljne ovakvim stanjem, lošim zakonskim rešenjem i činjenicom da uprkos pozivanju na natalitet majke i njihova novoroženčad i cela porodica trpe posledice neusklađenosti države i poslodavaca, piše u zajedničkom saopštenju članica Udruženja „Srbija u pokretu“,

 

„Roditelj“ i „Centra za mame“ pokrenule su 8. marta kampanju za promenu Zakona. Do sada se akciji priključilo više od 110 žena koje žele da pričaju s poslanicima i na svom primeru pokažu zašto je važno da porodiljska nadoknada ne kasni.

 

Sve mame koje žele da se priključe kampanji da se jave na e mail: pravozamame@srbijaupokretu.org ili telefon: 0692227313.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR