Pekara Fidelinka bankrotirala

Pekara Fidelinka je bankrotirala. Juče u Privrednom sudu u Subotici 73 odsto poverilaca je izglasalo bankrotstvo za ovaj deo nekada najveće žitne kompanije "Fidelinke".
Da podsetimo, Pekara Fidelinka je od kraja maja u stečaju. Tada je Privredni sud Subotice za stečajnog upravnika odredio Radovana Šiljegovića koji je započeo proceduru uzimanja pečata, rešavanje poslovnih knjiga i blagajni.
"Pekara" je jedna od osam ćerki firmi kompanije "Fidelinka" koja je prošle godine počela da propada.
"Pekara" je više od dve godine u blokadi i na ročištu u martu rečeno da je zahtev za pokretanje stečaja zatražila niška Aik banka zbog duga od 219.909.480 dinara, a račun „Pekare“ je od kraja septembra prošle godine u blokadi za više od 401 milion dinara.

Slika

Kompanija „Fidelinka“ u stečaj je otišla krajem jula prošle godine i jedino „Fidelinka trejd“ i „Fidelinka rentakar“ nisu u stečaju od svih ćerki firmi pomenute kompanije.KOMENTARI

 1. stepanović kaže:

  Fidelinkina pekara posle duge agonije ide u bankrot!
  Odluku o bankrotu doneli su poverioci koji drže 73,36 % od ukupnih potraživanja stečajnih poverilaca. Glasali su pred stečajnim sudijom Privrednog suda u Subotici Ivanom Čeljuskom na ročištu koje je održano 19. maja 2011.g.u stečajnom postupku pokrenutom protiv " Fidelinka pekare".
  Očekuuje se da, verovatno u ponedeljak 23. maja, Sud donese i Rešenje o bankrotstvu čime država formalno šalje subotičku fabriku hleba na doboš.
  Ni lokalna vlast ni sindikati nisu imali predstavnika ni posmatrača na poverilačkom ročištu.
  Zakon ih na to i ne obavezuje ali snabdevanje grada hlebom kao i pitanje radnog odnosa za oko 250 ljudi je od ultra-vitalnog značaja.
  Niko još nije obavestio građanstvo da fabrika hleba ide u bankrot što praktično znači da može biti prodata u komadu, na delove, na kilo, na metar ali da možda može i nastaviti da radi ako se za to obezbede uslovi.
  Poverioci su glasanjem iskazali svoj interes : hoće da naplate dugove.
  Pratimo dalji razvoj događaja!

 2. stepanović kaže:

  Stečajni upravnik je izvestio privredni Sud 12. maja da vanknjižna imovina kao i uknjiženo vlasništvo, oprema i zalihe Fidelinka pekare ukupno vrede oko 308 miliona dinara, a da obaze vrede oko 1,442 milijarde dinara.
  Za bankrotstvo su glasali :
  1. Hipo Alpe Adria banka
  2. AIK banka
  3. Univerzal banka
  4. Hipo Alpe Adria Lizing
  5. NLB lizing
  6. Mercedes Benz SCG
  7. MTT trade
  8. Triglav osiguranje

 3. djomla kaže:

  :yes: Veliki like za ove postove…

 4. dasHHa kaže:

  Srpska Sirotinja,Svetska Sramota!!!Dokle vise???Ni hleb,kifle i testenine nisu isplative???
  Bacit kasikaru na prvu rusku pumpu u gradu,to je resenje….za pocetak.Sve pobit!!!!
  20 subotickih"jakih" firmi propalo u 20 godina.Od industrijske subotice ostale samo cigle u razrusenim temeljima fabrika!!!Izgleda da ovom narodu ne treba ni hleba domaceg.

 5. Perixon kaže:

  Poslednja informacija je da se išlo u bankrot jer su poverioci ocenili da se može više dobiti direktnom prodajom firme "iz bankrota", nego pojedinačnim pregovorima o zakupu. Sva je prilika da Pekara neće prestajati sa radom i da će putem javnog konkursa biti prodata kao celina, što bi i bilo najbolje rešenje… Ono što je najbitnije u čitavoj priči je da se ne desi da opet kupac bude neki "stručnjak" za izvlačenje para iz naše privrede, nego neko kome je pekarstvo osnovna delatnost i ko je dokazan u toj privrednoj grani. Kratka napomena; Fidelinka Pekara već mesecima pozitivno posluje na mesečnom nivou, ali ono što daje privid da je neuspešna je činjenica da joj je nametnuto da bude žirant Kompaniji i dugovi po osnovu lizinga na opremu, takođe napravljeni u ranijem periodu i pod budnim okom ranije pomenutih "stručnjaka"…

 6. jovana kaže:

  Kole ili Ružice pitanje je sad? Veliki spasioci privrede dolaze iz Beograda ili Novog Sada da kupe ono što su pre toga uništili. Decentralizacija pod hitno!

 7. Gost kaže:

  Jedina pakara u istoriji pekarstva koja je bankrotirala. To samo kod nas moze.

 8. dasHHa kaže:

  Jedan u nizu,isceniranih bankrota,tj.stecaja.Ima Srbija sjajne scenariste,treba ih iskoristiti za holivudsku promociju posto su Srbiju sjebali do temelja sad neka pisu scenarije za filmove.Top deset holivudskih filmova zajedno su zaradili preko 13 milijardi dolara world wide od prve premijer do danas,tu lezi potencijal za srpske scenariste i za povecanje BDP-a.Na zalost sarkazmu tu nije kraj ali cu stati,za sad

  Izvor: http://www.the-numbers.com/movies/records/worldwide.php

 9. Gost kaže:
  jovana napisao:Kole ili Ružice pitanje je sad? Veliki spasioci privrede dolaze iz Beograda ili Novog Sada da kupe ono što su pre toga uništili. Decentralizacija pod hitno!

  Upravo tako !!! Upravo tako … sramota

OSTAVITE KOMENTAR

65 + = 73

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: