”Pekara i Cafè Zvezda” na mestu nekadašnjeg bioskopa

Subotički portal Magločistač predstavio je novi projekat pekare koji će biti smešten u prostorijama nekadašnjeg biskopa Zvezda u Subotici. Projekat “Pekara i Cafè Zvezda” nastao je na zahtev Humanitarne organizacije Caritas Subotica.

Objekat je prošle godine ispražnjen, a sada čeka da dobije novu namenu i da ponovo zaživi u svom novom ruhu.

Projekat “Pekara i Cafè Zvezda” je krajem 2019. godine urađen na zahtev subotičkog Caritasa. Predstavnici ove humanitarne organizacije kontaktirali Tibor Daniel Lošonca i izneli mu ideju. Naime, imaju obezbeđena sredstva iz austrijskih donacija za kreiranje i otvaranje lokala. Izgled pekare će biti nalik na poznatu austrijsku pekaru Gragger. Osim sredstava za opremanje pekare deo novca će biti uložen u građevinsko sređivanje i arhitektonsko formiranje objekta, odnosno prostorija.

Buduća pekara dobiće mesto u delu gde se nekada nalazio bioskop Zvezda, na uglu ulice Braće Radić i ulice Maksima Gorkog. On je restitucijom nedavno vraćen u posed subotičke Biskupije, koja je isti dao na dugoročno korišćenje Caritasu. Zgrada je građena pre Prvog svetskog rata za potrebe Bunjevačke matice. Do nedavno fasada je nosila oznake srpskog moravskog stila.

Mladi Subotičanin Tibor Dániel Losoncz završio je Građevinski fakultet u Subotici, a master rad je odbranio na smeru arhitekture. Pri kraju studija se zaposlio u projektnom birou u Subotici. Želeo je da se isproba i u izvođenju, pa se zaposlio u Segedinu, kao tehnička priprema, zatim kao šef gradilišta. Nakon toga se na kratko vreme vratio u Suboticu i odlučio da neko vreme radi kao “frilenser“. Početkom godine prihvatio je poziv i ponudu iz Švajcarske i odlučio da se preseli i zaposli u arhitektonskom birou.

 

MagločistačKOMENTARI

 1. croat kaže:

  Bese to valjda jedina fasada u Subotici u neovizantijskom stilu dok majmuni u zavodu za rusenje subotice nisu dozvolili da se oguli.

 2. Bivši kaže:

  Ruglo od zgrade, i ta i ona prekoputa koja se renovira. Umesto da se sruše i da se naprave spratne palate i da se poveže zgrada Subotičkih novina i zgrada gde je prodavnica autodelova i da se dobije južna kapija sa tunelom za ulaz u centar, oni će da ostave tu šupu na tom mestu. Da li iko ima smisla za napredak?

 3. Neko kaže:

  A zašto zgrada nije vraćena Bunjevačkoj Matici?
  Ako je već građena za potrebe Bunjevačke Matice.

 4. Toranj kaže:

  Subotici treba gradska poslastičarnica kao što je bila Fidelinka gde su se sastajale sve generacije od jutra do mraka. Sa cenama za svačiji džep.

 5. Borisav kaže:

  Ako je zgrada gradjena za potrebe Bunjevacke matice …kako je onda vracena Subotickoj biskupiji ?

 6. MikiM kaže:

  croat u pravu si!!!!

 7. Bunjevac kaže:

  Da,ali ova današnja “Bunjevačka matica” nije ista kao ona iz onog vrimena.Štaviše,na sasvim je drugačijim ideološkim pozicijama.

 8. Bunjevac kaže:

  Crkvena pekara?Onda nek organiziraju dijeljenje besplatnog kruha sirotinji.To bi baš bilo kršćanski.

OSTAVITE KOMENTAR