Penzija nas održava

Odnos zaposlenih i onih koji primaju penziju, najbolji je u Severnobačkom okrugu (Subotica, Bačka Topola i Mali Iđoš). Tu 100 uposlenih zarađuje za 36 penzionera.

 

Iako Subotica važi za grad starih,ako je tačno što pišu Večernje novosti, penzioni sistem u našem kraju gotovo da počiva na zdravim osnovama. Da bi Fond normalno funkcionisao, po nekim procenama stručnjaka, trebalo bi da imamo 3,5 zaposlenih po penzioneru.

 

Proporcija je najlošija u Zaječarskom okrugu. Na 100 radnika ima 165 penzionera.

 

Ovde treba dodati da je veliko  učešće  poljoprivrednih gazdinstava koja žive od svog rada, ali ne ulaze u statistiku zaposlenih i penzionera.

 

Na trenutan broj penzionera, dakle, Srbija bi trebalo da ima preko pet miliona zaposlenih, a ukupno imamo oko sedam miliona stanovnika.

Sada je situacija takva da država učestvuje u finansiranju penzija sa skoro polovinom sredstava, jer samo nešto više od 50 odsto sredstava čine prihodi od doprinosa.

 

Od novčanika najstarijih članova poslednjih godina zavisi sve više domaćinstava, jer po zvaničnoj statistici 36 odsto troškova jedne prosečne porodice podmiruju penzijski čekovi. Plate učestvuju sa svega šest odsto više.

 

Istini za volju, platežna moć penzionera i dalje je manja od njihovih zaposlenih potomaka. Prosečna penzija iznosi oko 23.000 dinara, dok prosečna plata premašuje 42.000 dinara. Nenadmašna prednost penzija je što su redovne i tačne. Većina zaposlenih ne zna sa sigurnošću kada će im „leći“ zarađeni dinar, jer svega petina poslodavaca platu isplaćuje na vreme.

 

Sugrađani, penzioneri, finansiraju ne samo nezaposlene, nego i članove domaćinstva, decu koja rade. U danima kada legnu penzije, promet u trgovinama naglo skoči, jer je to jedini redovan izvor prihoda pored plata zaposlenih u državnom sektoru. U vodećiim trgovinskim lancima kažu da kada najstarijima pristignu mesečna primanja, prodaja poraste i za 50 odsto!KOMENTARI

  1. pecam pa sta upecam kaže:

    da nisu penzijski fond, sto pokrali, sto potrosili na rat. Danas bi penzije ladno od kamate isplacivali.Al sta su znali glupi komunisti… 😉

  2. zorandjala kaže:

    mozda si u pravu ali u nasoj drzavi ima neki zakon koji izgleda nekako ovako,ako u roku nevratis dug pleni ti se imovina ili tako nekako,e sadosto nisu vratili pare penzionerima ili im rasprodati imovinu da bi se popunio fond. ali bi tada tri generacije penzionera krkobabic izgubili svoje fotelje.zivio sava centar.

OSTAVITE KOMENTAR