Penzioner – najsigurniji kupac

Pad prometa u radnjama zvanično deset odsto, ali realno manji je i za trećinu. Kupovine veće jedino u dane kada najstariji dobiju svoja primanja, pišu Novosti.

 

Kućni budžeti za kupovinu hrane u Srbiji sve su „tanji“. To potvrđuje i drastičan pad prometa u prehrambenim trgovinama, koji je i zvanično 10 odsto, dok trgovci ukazuju da su im kase i za trećinu praznije.

 

Koliko je alarmantna slika našeg standard, najbolje ilustruje podatak, da se prodavci obraduju, tek kada najstariji sugrađani dobiju svoja primanja. Tada, kako ukazuju, poraste i prodaja mesa, ulja, prerade, sokova, brašna… To je posebno primetno u dane kada na račune „legne“ drugi deo penzija.

 

Već oko desetog u mesecu nije tako sjajna situacija, jer su tada prioritet komunalije, plaćaju se računi za stanarine, struju, telefon, pa šta pretekne – ide za hranu. Tada su i pazari manji u supermarketima.

 

“Penzioneri su najveća potrošačka grupa u Srbiji. Istina je da su penzije niske, ali su redovne i predstavljaju izvor za preživljavanje skoro polovine stanovništva, jer je nezaposlenost neodrživo visoka, primanja znatnog dela zaposlenih neredovna” – kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

 

“Tačno je i da su penzioneri najveći kupci hrane, sredstava za higijenu, platiše komunalnih proizvoda i usluga, pa i odeće i obuće, ali za nezaposlenu decu i unuke, studente, učenike… Penzije su u Srbiji osnovni izvor potrošnje, koja se fizički smanjuje, i stalno se prilagođava nižem nivou kvaliteta.”

 

Ove sezone, prometnici se žale na jako slab promet vode, sokova, piva, sladoleda, jer im vreme u prva dva meseca ovog leta nije išlo naruku. Manje se pazari i sveže meso, pršute, mleko, pavlaka, sirevi…

 

“Nismo uspeli da ostvarimo ni prošlogodišnji promet sa artiklima za osveženje, iako je i on bio drastično manji nego ranijih godina” – kažu u trgovinskim lancima.

 

Prema prvim procenama, ovog leta manja je prodaja sokova, mineralne vode, piva, voćnih i gaziranih sokova, ledenih poslastica za oko 20 odsto. To nije samo slučaj u trgovinama, već i na kupalištima, bazenima, kafićima, gde je zbog većih cenovnika u odnosu na prošlu sezonu još strmoglaviji pad prodaje.

 

NovostiKOMENTARI

  1. vitom kaže:

     Važno je da imaju oni koji su uvek imali. Kada su dobili radno mesto imali su ga dok su hteli. Išli su na more kada su hteli. Radio ne radio svirao im je radio. Ne možete me toliko malo platiti koliko ja malo mogu raditi. PUPS vlada državom. Šta je sa decom? Posebna su vrsta vojni penzioneri. Dok su bili aktivni plate srednjoškolca vodnika su bile tri puta veće od plata diplomiranih inženjera. Kada je trebalo odraditi za to što su se spremali menjali strane, bežali, pucali jedni na druge. Važno je da im je sada penzija redovna

OSTAVITE KOMENTAR