Performansom „Lifkoptikum“ na Železničkoj stanici zatvoren „Desire“

Festival savremenog pozorišta „Desire Central Station 2016.-Borderline“ u Subotici završen je performansom koji se odigrao kod biste Aleksandar Lifka, ispred istoimenog bioskopa, do čekaonice i restorana na Železničkoj stanici.

Jedinstvenu multimedijalnu predstavu „Lifkoptikum“ pratilo je više od stotinu ljudi koji su posle poslednje predstave u pozorištu „Deže Kostolanji“ krenuli za studentima i profesorima, glumcima, pevačima i drugim umetnicima.

desire2016_edy(1)

foto: 7 nap

– U performansu „Lifkoptikum“ su učestvovali studenti glume, kamere i zvuka Akademije umetnosti u Novom Sadu, studenti scenskog dizajna Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, glumački ansambl pozorišta „Deže Kostolanji“, profesori Muzičke škole iz Subotice, dve slikarke, operska pevačica, novinarka, medicinska sestra, profesor scenskog pokreta Deneš Debrei i mnogo volontera. Rad je inspirisan životom i delom Aleksandra Lifke, a ideja je bila da aktiviramo prostor u Subotici koji nije projektovan kao scenski prostor i da performans izvedemo van pozorišne zgrade – kaže Višnja Žigić, arhitekta i asistent na studijama scenskog dizajna.

U performansu je učestvovala i publika koju su mladi glumci uveli u priču o snimanju fi lma i dodelili im uloge statista.

Kao i uvek originalan, poznati reditelj Andraš Urban, direktor festivala, i ovoga puta oduševio je sugrađane i goste jedinstvenom prilikom da uživaju u glumačkom projektu i dobro se zabave u restoranu pored pruge.

Festival „Desire“ počeo je u nedelju 13. novembra Urbanovom predstavom „Gogoland“, a završen je plesom „Grejs“ koreografa Adrijena Hoda „Hodvorksa“ iz Budimpešte.

Ansambli i pozorišne trupe iz sedam zemalja, Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, odigrali su predstave „Tvoje carstvo“ pozorišne trupe „Forte“ – Kuća savremene umetnosti „Trafo“ iz Budimpešte, „Prosjačka opera“ Mađarskog državnog pozorišta „Čiki Gergelj“ u Temišvaru u režiji Kokana Mladenovića, „Ja sam savršen“ umetnika iz Segedina reditelja Zoltana Peroviča, „Balerine“ Foruma za novi ples Baleta Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, „Lutte – Borba“, ansambla Pala Frenaka iz Budimpešte, „Kokoš“ scene MESS rediteljke Selme Spahić, „Mefi sto“ Damira Avdića ljubljanskih „Maski“, „Ernelini kod Farkašević“ ansambla „Latokep“ iz Budimpešte, kao i ratni obred „What is Europe“ po motivima Lasla Vegela u režiji domaćina Andraša Urbana.

U pratećem programu reditelj Kokan Mladenović vodio je razgovor sa kompozitorkom Irenom Popović Dragović, publika je upoznala i reditelja Zoltana Peroviča iz Mađarske, održane su radionice plesa i koncerti.

 

Subotičke novineKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 67 = 77