Perušić: Žigmanov nema legitimitet

Hrvatski demokratski forum pozvao je danas predsednika Demokratske stranke Hrvata u Vojvodini i narodnog poslanika Tomislava Žigmanova da se više ne oglašava o položaju Hrvata u Srbiji, jer, kako navodi potpredsednik HDF Zvonimir Peruššić, nema takav legitimitet, a svojim izjavama samo “doliva ulje na vatru” u odnosima između Srbije i Hrvatske u vreme godiššnjice akcije “Oluja”.

Žigmanov je nedavno izjavio kako Hrvati u Vojvodini, u vreme godiššnjice “Oluje”, „ “moraju da ćute, da budu tihi, sklanjaju se, skrivaju”.

demokratski-savez-hrvata-vojvodine-dshv_660x330

On je istovremeno kritikovao srpske vlasti što šalju negativne i osuđujuće poruke povodom proslava godiššnjice te vojne operacije u Hrvatskoj, te ukazao da postoji i niz manifestacija kojim se obeleževa stradanje Srba tokom „Oluje”.

Ocenio je da su i ove, kao i ranijih godina, uoči godišnjice „Oluje”, u javnosti Srbije osnaženi antihrvatski stavovi.

Dodaje da u Srbiji, ovakvi stavovi, dodatno podstiču ocenu o Hrvatima kao stalnim neprijateljima Srba.

„Stoga je, čini se, jasno zašto je ovo vreme kada Hrvati u Vojvodini više ćute, kada je poželjno biti tih, kada se ne treba pojavljivati u javnosti s hrvatskim zastavicama”, istakao je Žigmanov.

„HDF predlaže Žigmanovu da se više nikad ne izjašnjava u ime Hrvata iz Srbije ni u jednom povodu, jer on nije njihov predstavnik, oni ga nisu birali niti ga smatraju zastupnikom svojih interesa”, reagovali su danas iz Hrvatskog demokratskog foruma, uz napomenu da su sačekali da prođe godiššnjica “Oluje” i da se smire tenzije tim povodom.

“Žigmanov je i ovoga puta, po nalogu drugih, a ne Hrvata iz Srbije, dolio ulje na ionako već uzavrelu situaciju kakva je i inače između Hrvatske i Srbije u avgustu svake godine”, ističe Peruššić u saopštenju.

Perušić, “s ponosom” navodi da Hrvati u Vojvodini ne moraju da ćute, niti da budu tihi, sklanjaju se, skrivaju, niti to, kako ističe, oni čine.

“Hrvati u Vojvodini nisu kukavice i strašljivci, niti su zajednica bez mišljenja i stava, a u sredini u kojoj žive svoja mišljenja i stavove izražavaju slobodno i svugde, osim u medijima koje kontroliše Žigmanov sa svojom strankom DSHV”, poručuje HDF.

Hrvati u Vojvodini će i ovog avgusta, umesto da ćute, budu tihi, sklanjaju se i skrivaju, kako ih podučava Žigmanov, raditi upravo suprotno, naglašava HDF.

„Za vreme trajanja tradicionalne Dužijance u Subotici, izaći će na ulice, ponositi se svojim nošnjama, svirati i pevati svoje pesme i uspravno hodati ulicama grada koji je njihov onoliko koliko i svih ostalih koji u njemu žive. Hiljade Hrvata iz cele Vojvodine i Srbije pratiće kulturne, folklorne, zabavne i druge manifestacije uprkos tome što Žigmanov pokušava da ih upregne u kolo mržnje u kojem oni ne žele da učestvuju”, ukazuje se u saopštenju.

HDF poziva sve da od četvrtka do nedelje prošetaju Suboticom i uvere se u kojoj je meri narod na jednoj strani, a Žigmanov sa svojih nekoliko “etnobiznismena” na drugoj.

 

Tanjug

 KOMENTARI

 1. djelatnik kaže:

  Ne znam u kojoj su mjeri Hrvati birali Žigmanova za svog političkog zastupnika,ali t.zv.”HDF” sasvim sugurno nisu ni u kojoj mjeri jer za to fantomsko političko tijelo se ne zna ni tko ga je birao,ni gdje zasijeda,ni kakav mu je program.Sve skupa neodoljivo podsjeća na Bajićev SBB,odnosno na šuplje kulise iza kojih stoji jedno veliko NIŠTA.

 2. Vesko kaže:

  Kandiduj se i Izađi na izbore i budi izabran, pa ces biti u vlasti kao nekada kada si bio jedan od funkconera dshv-a, kada ti je sve bilo ok.

 3. Johanss kaže:

  Ovaj Perusic je tajno zaljubljen u Zigmanova…

 4. Borisav kaže:

  Pravih Hrvata u Subotici ima maksimalno dve stotine….
  Bunjevaca ima preko dvadeset hiljada….
  Hrvat nije isto sto i Bunjevac – shvatite to jednom i ne prodajte se za sitnis!

 5. Mali Matek kaže:

  @ Borisav,

  Mene bi jako zanimalo po kojim kriterijumima se odredjuje ko je “pravi” Hrvat i kao se oni prebrojavaju?

 6. promatrač-presretač kaže:

  Mislim da je ovaj Perušić normalan čovek ,dok ovaj Žigmanov ima vrlo upitan intelekt oduvek !

 7. Iso kaže:

  @Borisav tvoja teorija izvan granica Srbije znači običnu nulu!

 8. Borisil kaže:

  Budale neostvarene, sa bilo cije strane. Nadjite mu igracku.

 9. Mister No kaže:

  Pametni su političari obe strane, prećutkuju ekscese svojih. Ko priznaje , pola mu se dodaje.

 10. Zoran Kuktić kaže:

  Gospodin Žigmanov je plaćenik hrvatskih vlasti,sasvim pristojno zarađuje od svake svoje napisane reči i pošteno se trudi da odradi svaku kunu koju dobije.Hrvati u Vojvodini nisu njegovo vlasništvo da bi ih on predstavljao,a sasvim sigurno nijedan od nas Hrvata vojvođanskih nema problem zato što je Hrvat.Sve što je napisano u ovom članku je potpuno tačno i predstavlja mišljenje većine Hrvata koji žive u Subotici i okolini.Jedini problem koji imamo je egzistencijalne prirode,a taj problem ravnopravno delimo sa svim nacionalnostima koje žive ovde.I gospodin Žigmanov bi da je neke pameti od ovih vlasti trebao biti jedno veče ispraćen na sigurno,gde bi bio čuvan i imao zagarantovanu bezbednost kao i hranu.Nekada se ta ustanova zvala Goli Otok danas je nažalost ista ugašena.I upravo zbog toga nam ovakvi kao on šetaju bez nadzora!

 11. Stjepan kaže:

  Hrvatima Hrvatska, Srbima Srbija!

 12. Mister No kaže:

  Braćo (Srbi i Hrvati ) verujte (vjerujte )svojim političarima koji vas pale,dobro neće biti sigurno. Srpski i hrvatski mangupi su profitirali na leševima svoje sirotinje i liżu se kao da ništa nije bilo. Istovremeno,sirotinja se i dalje kolje oko toga ko je počeo rat.

 13. Megille kaže:

  Žigmanov ? Taj je imučan čovek ,ima nadomak mađarske granice veliko imanje i salaš -tamo je bio prijem za Josipovića kada je bio u poseti Subotice .

 14. stormwatch kaže:

  @Mister No

  Auuu, zbog tih izjava si sad nahebo kod laznih PatriJotki i sa jedne i sa druge strane.

 15. Mister No kaže:

  @ stormwatch
  Osetim da me nešto probada sa leve donje strane trbušnog abdomena, zbog mišljenja istih.
  Prijatan vikend ! / Have a nice weekend. / Kellemes hétvégét kívánok ! 🙂

OSTAVITE KOMENTAR