Peške preko granice kako bi stigla na Palić: Priča glavne glumice pobedničkog filma sa Berlinala

Lik Marije gradila sam tražeći u sebi pogled deteta, kaže mađrska glumica Aleksandra Borbelj, gost Palićkog festivala, nosilac glavne uloge u filmu „Na duši i telu“, koji je pobednik Berlinala.

borbely

Foto: B. Vučković / RAS Srbija

Ovo ostvarenje rediteljke Ildiko Enjedi u kome kroz neobičnu ljubavnu priču zasnovanu na svakodnevici, prijemčivo preispituje odnos sna i jave, duha i materije, prikazano je van konkurencije na svečanom otvaranju Festivala na koje je glavna glumica uspela da stigne, da bi se poklonila publici, što bi se reklo; kao na filmu.

Naime, tog 15. jula ogromne su gužve bile na graničnim prelazima. Dolazeći kolima iz Mađarske kada je uvidela kolika je gužva napustila je auto koji ju je dovezao, telefonirala upravi Festivala, peške prošla kilometarsku kolonu, potom i granicu, a onda autom koji ju je sačekao sa ove strane u poslednjem trenutku stigla na scenu Letnje pozornice na Paliću. Uzbuđena i neposredna izvinila se što u datim okolnostima nije stigla da se adekvatno dotera za tu priliku, rekla nekoliko nadahnutih reči o filmu i zdušno pozdravila publiku.

Sutradan, u susretu s novinarima, upitana za „Zlatnog medveda“ koji je filmu pripao na Berlinskom festivalu, rekla je:“To sam vest dobila dok sam igrala pozorišnu predstavu. Rekao mi je kolega sav ushićen da smo dobili “Zlatnog medveda“. U neverici sam mu odgovorila da to nije istina, on me potom ubeđivao da jeste, da sigurno zna, a i on u tom filmu igra…Posle sam plakala od uzbuđenja i bilo mi je jako teško da završim predstavu.“

Kako mnogi filmski znalci ističu u ovom psihološki složenom filmu lik introvertne Marije – koja, premda silno želi, ne uspeva da ostvari komunikaciju – Aleksandra Borbelj tumači izvrsno, a ona sama pak veli:“Kad sam prvi put čitala scenario smejala sam se“.

Isprva je, kaže, trebalo da igra drugu ulogu, ulogu psihološkinje:“Onda me jednog dana rediteljka pozvala. Uplašila sam se da ću izgubiti ulogu. Što se i desilo, ali sam dobila drugu, ulogu Marije“.

– Snimanje je već bilo u toku kad mi je Ildiko Enjedi kazala da to tako ne može, da nije dobro, jer su mi oči prepune seksipila. Razbesnela sam se na samu sebe, kazala sebi “ma, možeš ti to…naći ćeš način…” Stala, potom, pred ogledalo i u sebi počela da tražim pogled deteta – ispričala je ona.

Napomenula je i da su bile u dosluhu kada je reč o pristupu radu i načinu mišljenja: “U jednoj sceni, u kojoj Marija ne može da spava, ona sebi greje šolju mleka i stoji pored zida. Znala sam u datom momentu da nekako drugačije treba da stojim pored tog zida i baš u tom trenutku mi je rediteljka rekla potpuno istu stvar.“

Radnja filma se dobrim delom odvija u klanici gde ljudska surovost pokazuje svoje i lice i naličje , a u tom kontekstu razvija se suptilan i oniričan odnos između nje i glavnog junaka koga tumači, takođe hvaljen, Geza Morcsanyi.

“Bio je odličan partner“, rekla je kroz smešak i dodala:“On je naturščik. Inače je dramaturg, prevodilac i izdavač“.

 

BLICKOMENTARI

  1. djuka kaže:

    odlican film.

OSTAVITE KOMENTAR