Pet miliona dinara za crkve i verske zajednice u Subotici

Subotička lokalna samouprava raspisala je Javni konkurs za sufinansiranje projekata crkava i verskih zajednica koje deluju na teritoriji Subotice za 2013. godinu, vredan pet miliona dinara.

 

Kako se navodi u tekstu konkursa, ovim sredstvima će se sufinansirati projekti popravke i održavanja, adaptacije i rekonstrukcije.

 

Pravo podnošenja prijave na konkurs imaju Subotička biskupija, Pravoslavno arhijerejsko namesništvo subotičko, Reformatska hrišćanska Crkva, Reformatska crkvena opština Subotica, Evangelička crkvena opština, Jevrejska crkvena opština i Islamska verska zajednica, Odbor Medžlisa Subotica.

sinagoga 2

Kriterijumi za dodelu sredstava su broj vernika u odnosu na ukupan broj vernika na teritoriji Grada, broj objekata crkve odnosno verske zajednice. Zatim, da li je verski objekat pod zaštitom kao kulturno dobro, stanje u kom se nalazi objekat, sufinansiranje projekta iz drugih izvora, stepen zadovoljavanja javnog interesa, kao i unapređenje stanja u oblasti u kojoj se projekat realizuje.

 

Rok za podnošenje prijave je 15 dana od dana objavljivanja javnog poziva na sajtu Grada Subotice.KOMENTARI

  1. freelancer kaže:

    Dve su stvari vrlo zanimljive: iznos – pet miliona dinara, što je nešto manje od 50.000 eura i broj verskih zajednica koje imaju pravo konkurisati sa aspekta brojnosti vernika. Takodje, nije nebitan ni kriterijum o zaštićenosti objekta kao kulturnog dobra. Šta to znači? Da će šačica (par stotina, ako ih ima toliko) jevreja uzeti najveći deo kolača, jer je sinagoga "kulturno dobro" (čitaj: bure bez dna koje čak ni jevreje ne zanima osim da "raspolažu" njime), a neki drugi objekti to nisu. Npr., katedrala odavno treba sanaciju, pravoslavna crkva na Paliću nedovršena, a da ne pominjem reformatore ili islamsku zajednicu… A ako (recimo) jevreji ne dobiju za sinagogu najviše, hoće li opet dići dreku i pominjati holokaust i blablabla…?

  2. xXx kaže:

    U XXI veku bi bilo logičnije da se te pare ulože u bolnicu ili neku školu.

OSTAVITE KOMENTAR