Pet miliona za fasade u gradu

Od kada je pokrenuta akcija sufinansiranja obnove fasada u centru grada, građevinskim radovima je podvrgnut veliki broj najlepših objekata u Subotici prvenstveno na Korzou i u Borovo ulici.

 

Sredstva koja se na godišnjem nivou izdvajaju nisu velika, ali su dovoljna za radove na 2 ili 3 fasade u zavisnosti od veličine objekta i obima posla.

 

Suboticu ove godine očekuju radovi na uređenju fasade Muzičke škole a pored nje u Direkciji za izgradnju grada je izdvojeno 5 miliona dinara za sanaciju drugih zdanja koja su delom u privatnom vlasništvu. Kao i prethodnih godina, grad će obezbediti 50% potrebnih sredstava, a konkurs će biti raspisan tokom februara meseca.

 

Manojlovic palata pre radova

mart 2007.

novembar 2007

Hotel Zagreb 2012

Borovo ulica pre popločanja  – mart 2007.

Borovo ulica za vreme popločanja

 

nekoliko godina kasnije…

Fekete kupatilo mart 2009

SDK pre radova novembar 2007.

SDK za vreme radova

SDK zavrseni radovi maj 2009.

Vojnic palata novembar 2007

 KOMENTARI

 1. Loš Đak kaže:

  Lepo!

  To je Subotica koju volim.

 2. djomla kaže:

  Posao oko uređenja fasada i još bitnije zaštite objekata od vlage, kao što možeš da primetiš traje već dobrih 6,7 godina. To je posao za koji treba dosta novca i koji se ne može uraditi za godinu ili dve, pa čak ni za deceniju. Trebaće još bar 10 godina da Subotica u velikoj meri zaštiti sve ono što vredi i što smo nasledili.

  Prva lasta je bila Likovna galerija iako se to nije finansiralo iz sredstava grada. Kasnije su u Direkciji osmislili sistem da krenu sa radovima prvo na Korzou. U planu je bila Nićin palata jer ona izlazi na trg ali nastali problem (stanari) nije prevaziđen pa je ona preskočena i kao prva je urađena Vojnić Palata, da bi odma kasnije krenula i Manojlovićeva.

  2007. se i muzej izmešta iz Gradske kuće

  Palata nekadašnjeg gradonačelnika Lazara Mamužića dobija osveženje

  Gimnazija dobija skele u nekoliko navrata u poslednjih 10 godina. Ona je ujedno i prvi objekat koji dobija dekorativnu rasvetu. Na žalost koliko sam mogao da primetim nekoliko svetiljki ne radi.

  Sanacija 2009.

  Žuta kuća ili Učiteljski fakutet takođe u nekoliko navrata dobija skele i saniraju se razni delovi tog velikog objekta. Na žalost još uvek pojedini delovi izgledaju jako loše.

  Pošta kreće u sanaciju svoja dva objekta u 2011 godini

  Pošta 2

  U kuću porodice Manojlović se useljava Societe generale banaka

  Radovi u avgustu 2012.

  Na uglu Štrosmajerove i Petra Drapšina je urađena sanacija krova

  Radovi januar 2012.
  Daugo

  Crkva Vaznesenja Gospodnjeg

  Crkva sv Roka

  Nisu svi objekti ni navedeni. Iako je to popriličan broj, on je procentualno mali u odnosu na ukupan broj objekata jer je subotičko nasleđe ogromno. Izostali su bitni objekti poput Tehničke, Muzičke i Hemijske škole. Čitav niz palata u Matka Vukovića i Štrosmajerovoj, Rudić, Petefi Šandora željno isčekuje svež malter.

 3. Limun kaže:

  E ovo volim,polako al’ sigurno i pre svega kvalitetno.
  Možda se sa nekim izborom boja ne slažem,ali to je samo moje mišljenje…

 4. gajeva kaže:

  na onoj slici gde je sruseno pozoriste se vidi da je novim pozoristem sakriveno vise lepih zgrada u okolini.steta…

   

 5. slafs kaže:

  Ovo je sve lepo,ali kad ce se neko od rukovodilaca setit da asvaltira ulice u Novom selu. Tamo jos malo nece se moc proc ni u gumenim cizmama .21 vek a trebaju gumenjaci a deca kad krenu u skolu prljavi do koljena.

   

OSTAVITE KOMENTAR