Petak 13. za ptice ili krivolovce?

U petak, 13. Februara 2015. godine, u prostorijama Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, održaće se drugi, odlučujući sastanak, na temu zaštite grlice i prepelice od lova.

Prepelica (coturnix coturnix) foto

Posle 12 godina pokušaja da se sprovedu zakoni u oblasti zaštite biodiverziteta Srbije, biće jasno da li će pokušaji 50 organizacija civilnog društva i stručnih ustanova, privoleti državne organe da donesu odluku o zabrani lova na grlice i prepelice, te na taj način otvore mogućnost zaštite ostalih ugroženih vrsta ptica i divljih životinja u Srbiji.

Koalicija NVO Srbije za zaštitu ptica (50 NVO) podnela je Pravnu inicijativu ministarki poljoprivrede i zaštite životne sredine dr Snežani Bogosavljević Bošković, za trajnu obustavu lova na grlice i prepelice, uz davanje zvaničnih Predloga od strane Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kao i nedvosmislenu podršku inicijativi od strane: Sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine APV, predstavnika EU, Birdlife International, regionalnih saveza za zaštitu ptica (Mađarska, Rumunija, Bugarska, Crna Gora, BiH, Hrvatska i Slovenija), mnogobrojnih stručnjaka i organizacija za zaštitu prirode.

Napominjemo da su prilikom bilateralnog procesa transponovanja i implementacije pravnih tekovina EU za poglavlje 27, pregovaračkom timu Srbije, predstavnici Evropske komisije jasno sugerisali da je neophodno da Srbija u potpunosti prilagodi svoje zakonodavstvo sa propisima EU i naveli im primere neadekvatnog regulisanja zaštite grlice i prepelice u domaćoj legislativi, ali i nekih drugih vrsta, među kojima su veliki vranac, siva čaplja i jastreb.

Podsećamo javnost da ova inicijativa nije usmerena prema svim lovcima, već protiv malobrojne interesne grupe krivolovaca i organizatora lova italijanskih lovaca, koji uz pomoć vabilica i pušaka petometki (zakonom zabranjeni način lova) prave masakr čitavih jata ptica, ali i narušavaju ugled države Srbije, konstantnim aferama šverca i krijumčarenja ubijenih ptica u zemlje EU.

Ohrabruje evidentna želja novih ljudi u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, da se u oblasti zaštite biodiverziteta Srbije napravi red i na taj način očuvaju prirodni resursi države za generacije koje dolaze. Tu želju Koalicija NVO Srbije za zaštitu ptica iskreno pozdravlja!

Očigledno je na delu sukob između svih koji su za zaštitu opšteg interesa građana Srbije i grupe funkcionera, koji svojim pozicijama, kršeći zakone decenijama, brane monopolski interes male grupe ljudi, šteteći ugledu države ali i samih lovaca Srbije. Koalicija NVO Srbije traži pravdu i poštovanje zakona, te zaštitu biodiverziteta Srbije!

 

Zvuk pticaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR