Peti dan Međunarodnog festivala u znaku predstava iz Kine, Portugalije i BiH

U četvrtak, 21. septembra, petog dana 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, u takmičarskom programu izvedene su predstave “Umetnost rata” Dečijeg pozorišta Instituta za blagostanje Kine, “I tako dalje” iz portugalskog pozorišta “S.A. Marionetas – Teatro e Bonecos”, i “Zmaj i princeze” Lutkarskog pozorišta Mostar u Bosni i Hercegovini.

Predstava “Umetnost rata” (autor: Du Cun, režija: Žao Ji) izvedena je na sceni  „Jadran” Narodnog pozorišta, a kreirana je iz dečije perspektive – kao fizički performans – kako bi Ezopovu basnu Kornjača i zec razradila na izrazito smešan način. “Izveli smo ovu priču na veoma kineski način i nadamo se da se publici dopada, jer veoma drugačiji stil od onog koji dolazi iz drugih zemalja. Naša predstava je prozor za publiku, da malo bolje upozna Kinu i našu kulturu”, rekla je glumica Zhou Lei, i dodala kako je veoma srećna i počastvovana što je njeno pozorište pozvano na festival.

Predstava “I tako dalje” portugalskog pozorišta “S.A. Marionetas – Teatro e Bonecos” (autori i režija: Žoze Žil, Sofia Vinagre, Nataša Pereira),  izvedena je u Dečjem pozorištu Subotica, a rezultat je višegodišnjeg rada u oblasti lutkarskog pozorišta i konkretno nemog teatra. U pitanju su kratke priče o mestu čiji stanovnici proživljavaju raznorazne avanture. Naivnost njihovih postupaka rezultira u povremenom humoru. Zvukovi i pokret menjaju reči, a lutke zaokupljaju pažnju gledalaca svojom jednostavnošću.

Reditelj i glumac Žoze Žil je o predstavi rekao: “Napravili smo je za putovanja po svetu i zbog toga ne koristimo reči, da bi je svi razumeli. Napisali smo kratke priče o ljudima i mačkama, ljubavi – uobičajenim stvarima. Mačke uvek rade nešto smešno, tako da ih jednostavno gledamo i dobijamo sjajne ideje”.

Lutkarsko pozorište Mostar iz BIH izvelo je predstavu “Zmaj i princeze” autora Kirjakosa Argiropulosa, na sceni “Jadran” Narodnog pozorišta. Ovo je priča o jednoj princezi i jednom zmaju, u kojoj su autori princezu zameneli drugom, pa još jednom…. da bi na kraju predstavili bajku o jednom zmaju i mnogo princeza.

Tibor Oreč, glumac i direktor Lutkarskog pozorišta Mostar, o predstavi je rekao: “Ovo je jedna prvenstveno dinamična, razigrana predstava, ali koja na svoj lep način uči decu da sve princeze nisu dobre, lepe, plemenite i pametne samo zato što su princeze, i da svi zmajevi nisu loši samo zato što su zmajevi. Takođe, ova predstava je spoj plemenitog humora, zabave, i naravno onog što svaka lutkarska predstava ima – da se iz nje izvuče poneka pouka. Za najmlađe da nauče nešto novo, a za nas malo starije da se podsetimo i onih vrednosti koje smo, pritisnuti kroz život raznoraznim problemima, možda i zaboravili.”

U pratećem programu festivala održane su promocije knjige  “Lutka od vrtića do školske družine: lutkarski priručnik i zbirka igrokaza” Branke Rudman  u izdanju Školske knjige, i monografija “100 godina Duška Radovića” autorke Zorice Hadžić, koju je objavio Mascom.

Održana je i radionica radijskog kanala za decu “Radio vrteška” koji se emituje na digitalnoj platformi RTS Planeta, na kojoj su deca mogla da poslušaju kratke radio drame i saznaju koja je razlika u gledanju pozorišta i „slušanju pozorišta“.

U okviru filmskog programa u 11 časova u Bioskopu Eurocinema, prikazan je belgijsko-nemački animirani film “Princeza Late i magični vodeni kamen”.

***

U petak 22. septembra, šestog festivalskog dana, na programu je poslednja predstava – “Petar i Vuk” pozorišta “Baja Mare” iz Rumunije, koja će biti izvedena na Sceni “Jadran” Narodnog pozorišta u 10h.

U okviru filmskog programa u 11 časova u Bioskopu Eurocinema, biće prikazan animirani film “Ups 2! Avantura se nastavlja”.

Svečano zatvaranje festivala i dodela nagrada najboljim predstavama zakazani su za 19 časova u Dečjem pozorištu Subotica.

 

Foto: Damir VujkovićKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

9 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: