Peticija – Besplatni udžbenici za sve đake grada Subotice!

Većina učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici od grada nije dobila ništa. Troškovi koje imaju roditelji pred polazak u školu su veliki i za mnoge porodice, naročito sa više dece, predstavljaju ogroman problem.

Kako bi se omogućilo da se taj problem reši gradski funkcioneri moraju, u naredna dva meseca, da donesu rebalans budžeta odnosno isplaniraju izdatke lokalne samouprave za kupovinu udžbenika i plaćanja užine za sve đake grada Subotice za narednu 2024/25. školsku godinu.

Sredstva za ove namene se mogu iznaći u preraspodeli samog budžeta, u racionalizaciji troškova javnih preduzeća, koja bi isključila sumnjive javne nabavke.


Molimo građane Subotice da podrže inicijativu da grad Subotica opredeli sredstva za besplatne udžbenike i užinu za sve đake grada Subotice.

Deca u drugim gradovima u Srbiji, na primer u Beogradu dobijaju i besplatne udžbenike ali i neke druge pogodnosti. Deca u Subotici nemaju tu mogućnost i jedini krivac za to je lokalna samouprava koja nije uvidela potrebe dece i njihovih roditelja, građana grada Subotice.

Neformalna grupa građana Subotica – Naš grad koju čine pokret Živim za Srbiju, NGG Mreža građana Srbije kao i stranke Dveri, Novo lice Srbije, Dosta je bilo i Narodna stranka, u subotu, 23. marta od 8 do 10 časova kod Mlečne pijace i u nedelju 24. marta , od 8 do 10 na pijaci „Zelenac“ – Prozivka, sakupljaće potpise kako bi gradskoj vlasti predali peticiju u kojoj se traži da svaki učenik ima pravo na beslatne udžbenike a prema članu 71 Ustava Republike Srbije.KOMENTARI

 1. Lela kaže:

  Besplatni udžbeniciii !!!

 2. Lang Fing Fang kaže:

  Grad i oni koji njime upravljaju su duzni jedino da fizicki obezbede valjane i ispravne objekte za izvodjenje skolske nastave. Sve ostalo, pa i besplatni udzbenici,su direktna obaveza ministarstva provete R. Srbije. Tu nema niti se resava nesto kojekavim peticijama. Ministarstvo je duzno da obezbedi odgovarajuca novcana sredstva za kupovinu skolskih udzbenika, sredstva koja dolaze iz fondova vlade ciji je ministarstvo prosvete sastavni deo. Manje novca za kojekakav vojni skart trpati Kineskim trgovcima u dzepove , pa ce i biti novca za obrazovanje i skolske udzbenike. Ne mora ionako siromasna Srbija da hrani i tovi Kineze i njihovu vojnu industriju na racun svoje dece.

 3. КЕРЧАНИН kaže:

  @Lang Fing Fang
  Ni za ispravne objekte nisu dužni, pogledaj gde se nalazi Ekonomska škola – u zgradi koja se raspada i nije čak ni školska već pripada Jevrejskoj opštini

 4. facebook kaže:

  Pastore bakic kad ćete lobirati za „našu decu“?

 5. Lajte_kere_subotičke kaže:

  Čekajte kako to od 2000te se niste setili te peticije? Pa bila je revolucionarna vlast, obećavala kule i gradove i od svog obećanja trt Milojka. Onda nisu bili dužni a sad jesu. Koga smo tada hranili i kome smo tada trpali u džepove pa nam sad smetaju Kinezi.

 6. Lan Fing Fang kaže:

  @ Lajte_kere_subotičke

  Zasto se ti dete, stalno mesas u razgovore starijih, bez ikakvog smisla upadas u rec i to jos o temama o kojim nemas pojma niti si im dorastao?

 7. Vasilije kaže:

  Sns sve mora, pa iako sve uradi uzalud.
  Reče vam čovek a gde ste bili u vreme vašeg milosrdnog andjela kada je bio u „poseti“ pa do 2012 znamo u mišijoj rupi, disali ste na škrge znamo to a sada izmišljate organizacije pa mlatite
  po gradu i pecate koće prvi ugledati neko papirić
  Ili rupu od ukradenih poklopaca itd.
  Dzaba krečite znamo zaljubljenost u otadzbonu.
  Niste reagovali na odluku gradonačelnika da opština plaća vrtiće itd.

 8. Vasilije kaže:

  Zašto brišete glasanje za ili protiv.
  Zapadns kultura, samo još malo strpite se a pošto vas znamo tražićemo vas da zatražimo vaše predloge i mišljenja jer ste bogatog iskustva.

 9. Vasilije kaže:

  Nula je bila i ostala nula.
  To znači n i š t a.

 10. Vasilije kaže:

  Kaže stara poslovica:

  Ako brzo brišeš još brže ćeš biti izbrisan.

  Nisam mislio da imate izuzetan kapacitet ali
  ovo je dno dna.

  Iskreno potpuno ste nebitni. Naravno sreća po vas je
  Da niste svesni toga.

 11. Vasilije kaže:

  Živi i zdravi bili, svako cam dobro.
  Uzdravlje!

 12. Spartan kaže:

  @ Vasilije
  22. 03. 2024. u 16:05

  Kaže stara poslovica:
  ================================

  Kaže stara poslovica:
  ================================
  Ako brzo brišeš još brže ćeš biti izbrisan.
  ===============================

  Ako vec izmisljas prazne i suplje kojestarije i tome dajes epitet „stara poslovica“ Imaj onda toliko karaktera i reci da to izmisljas za svoje komentatorske potreba i da nisi u stanju nista pametnije da das od sebe.

 13. Pecaroš kaže:

  Ja bi voleo da napravite peticiju za placanje dimnicara, po obavljenom poslu, ili po pozivu. Ne svaki mesec da ga plaćamo, a dodje jednom u 20 godina

 14. Severac kaže:

  Koliko beskičmenjaka u komentarima, kao da ih je neko poslao da komentarišu sve najbolje o vulvoustom čoveku i njegovim podguznim muvama.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 21 = 22

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: