Peticijom protiv odluke

U centru Subotice, stotinak vlasnika privatnih firmi juče je predalo peticiju predsedniku Skupštine grada Slavku Paraću, kojom traže da se van snage stavi odluka o načinu postavljanja natpisa, reklama i tehničkih uređaja u lokalima u gradskom jezgru, prenosi današnji „Blic“.

.

Odlukom je propisano da ime firme, vitrine, rešetke, klima-uređaji i reklamne table moraju biti u skladu sa propisima Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Za nepoštovanje odluke propisane su velike kazne.


Po mišljenju vlasnika radnji, zbog uvođenja novog propisa, svako od njih moraće da plati 250 evra, što će većini ugroziti poslovanje. U odluci je navedeno da zbog očuvanja jedinstvenog izgleda gradskog jezgra svi oni koji na svojim objektima nemaju usklađene reklame i druge elemente sa gradskim propisima, moraju da se obrate za projekat Zavodu, ili da ih uklone. Ukoliko se ogluše o to – platiće veliku kaznu.

.

– Izrada projekta košta 10.000 dinara, a zatim treba plati majstore i materijal. Već 25 godina imam radnju u centru grada i uredno plaćam sve poreze. Vlast je uvela mnogo nameta, a najnoviji ne mogu da platim jer je promet manji nego ikada. Prinuđen sam da zatvorim radnju, a to će učiniti i mnogi drugi.

.
Jela Lulić, vlasnica radnje za šivenje i prodaju zavesa, kaže da je bila prinuđena da ukloni reklamu jer nema novac za nju, ali će morati da ostavi tendu, jer je oluk na krovu zgrade probušen i voda pada tačno ispred ulaza u firmu.

.
– Oni što vode računa o izgledu centra grada, trebalo bi da srede oluke. Mi stalno nešto moramo da plaćamo. Pre tri godine moj komšija je morao mnogo da plati da bi dobio dozvolu za postavaljanje klima-uređaja, a sada sve mora da menja i ponovo plaća – kaže Lulićeva.

.
Knjigovezac Gabor Šok postupio je po odluci gradske vlasti, ali je ogorčen što je u vreme krize morao da plati 250 evra kako bi spoljni izgled svog poslovnog prostora prilagodio gradskoj odluci.

.
– Što je najgore, dobio sam rešenje koje je vremenski ograničeno na godinu dana. U gradu je ostalo samo oko 100 malih radnji, a vlast i to guši novim nametima. Organizovaćemo se u udruženje i platićemo advokata da nas zastupa na sudu, jer je ovo neustavna odluka. Subotica je jedini grad u Srbiji koji je sproveo u delo ovakvu odluku – rekao je Gabor Šok.

.
U lokalnoj samoupravi su delimično izašli u susret preduzetnicima koji imaju poslovne prostore u centru Subotice, pa su cenu naknade za isticanje reklame na fasadama smanjili sa 7.000 na 1.990 dinara. Prema rečima Geze Vaša, direktora Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika, na ovaj način se pomoglo preduzetnicima da lakše podnesu sprovođenje gradske odluke u delo.

.

Izvor: BlicKOMENTARI

 1. artwork kaže:

  O izgledu svojih reklama su trebali da misle pre nego su ih stavili onako ružne gore na fasadu. U svakom većem gradu oni koji imaju ili zakupljuju lokale u najužem centru nisu sirotinja, kad već imaju da plate zakup onda im je ovo za reklamu sitnica. Eventualno im treba dati razuman rok od recimo tri meseca da to regulišu. Nadam se da je tim propisom obuhvaćena i ona limarija od reklama koju gazde onako lepo slažu na trotoar.

 2. Calimero kaže:

  Prvi put posle duzeg vremena sam na strani gradske uprave a ne gradjana. Koliko sam shvatio vremensk rok je godinu dana. Za vecinu koja ima da plati zakup u centru grada i opstaje vec godinama 250 eura nije nista za godinu dana. Konacno ce centar poceti da lici na nesto.

  I netacna je cinjenica da nijedan grad nije doneo ovakvu odluku. Novi Sad vec nekoliko godina ima odluku u kojoj glasi da suncobrani u bastama kafica moraju biti jednoobrazni, tj. nije moguce postaviti suncobrane razlicitih sponzora. Jedva cekam reakciju nasih ugostitelja na tako nesto… Sta god se uradi u gradu, bilo ono dobro ili lose, samo kritikuj, kukaj i pljuj!

 3. kupac kaže:

  Ja podrzavam vlasnike radnji. Poznajem mnogo vlasnika radnji kako u uziem tako i sirem delu grada. I vecina je svoje radnje otvorilo pre MNOGO GODINA e sad pitam se ja tad je to odgovaralo tako kako je napravljeno a sad ne ?!? Ne kapiram ja ovo, ok slazem se da ima ruznih ideja sto se samih tabli tice ali ima i onih koje ne treba dirati po mom. A i ukoliko budu skidane i pravljene nove to treba GRAD da resi a ne oni !!!!

 4. Anonimni kaže:

  Priznajem da bi gradska uprava bila u pravu kad bi zastitila gradsko jezgro – ne urnisanjem gradskog jezgra ruseci narodno pozoriste ; nalogom vlasniku u ul.Pap pala da vrati predjasnje stanje srusenog kvarta ; nalogom da se beogradjanka osposobi ; nalogom i zastitom objekta dom vj.Tad bi to bilo u redu,ovako ovo je izivljavanje jer nemaju hrabrosti da krenu u velike akcije na krupne gresnike .U prevodu nesposobna ,plitka ,licemerna gradska vlast bez trunke vizije sta zeli .Sredicete par reklama a sve okolo sruseno i unakazeno.Pa dokle prave od gradjana idiote ?

 5. Dijana kaže:

  Bravo za Gradsku upravu! Nedopustivo je da gradsko jezgro bude sljasteci kic. Ovako lep grad to ne zasluzuje

 6. djomla kaže:

  Ovakva reakcije poslodavaca se mogla očekivati ali odluku ne treba povlačiti. Centar grada se jednom mora dovesti u red.

  Međutim nedostatak ovog teksta je činjenica da su kao primer uzeti prodavačica zavesa i knjigovezac, koji objektivno i ne mogu da izdvoje 250 eura. Pored njih, vi imate primer kockarnice na početku Engelsove sa dve velike svetleće reklame. Da li će grad tolerisati te reklame samo zato što par siromašnih zanatlija nema para da plati zamenu reklame?

 7. biba kaže:

  kakvi su to preduzetnici, ako ne mogu da plate 250 eur, neka se u protivnom ostave posla! Treba podržati gradsku vlast, jer ovoga puta imaju nameru uvesti nešto što je svugde u svetu normalno. U inostranstvu se nigde ne mogu videti klima uredjaji i sl. „skalamerije“ koje narušavaju izgled fasade. Postoje i mobilni uredjai koji izduvnu cev fiksiraju direktno na probušeno prozorsko staklo. Odite malo u svet pa ćete videti koliko smo u zaostatku!

 8. Anonimni kaže:

  Bravo za Gradsku upravu! Nedopustivo je da gradsko jezgro bude sljasteci kic. Ovako lep grad to ne zasluzuje

  ALOOO koje gradsko jezgro, jel ono sa srušenim pozorištem i fontanom pokrivenom trulim daskama, jel na to gradsko jezgro mislite. Čitav grad smrdi kao kanalizacija, ulice se peru kad padne kiša, smeće na sve strane i to nema veze al zato reklame smetaju. Pa naravno da smetaju i treba da se reše, ali i ovo smeta i ovo treba da se reši i kako sad, idemo linijom manjeg otpora a račun neka plate privatnici (kojih još začudo i ima). Jednostavno se nema sluha za neke stvari ili nikoga nije ni briga.

 9. Zbogom Srbijo kaže:

  Bravo!!!!!!! Ubijte sto je jos ostalo tamo. Sta ce vam privatnici??:))) Ubijte sto je jos ostalo:))) Napred!!! :))))

 10. Dijana kaže:

  Zasto je odgovor na sve pozoriste? Slazem se, imamo problem sa pozoristem ali to ne znaci da sve ostalo treba da stane jer pozoriste stoji!

 11. djomla kaže:

  Ubiti privredu zamenom reklama??? Ako grad hoće da pomogne malim privrednicima neka uvede sistem podsticaja, smanji cenu zakupa prostora ili obori neki od poreza.

  Nemojte da ispadne da ce neko da propadne zbog jedne reklame.

 12. sretnik kaže:

  Pravila treba da budu jasna i da služe građanima a ne samo za punjenje kase.
  Logika da je nekome ko je preduzetnik bilo manji ili veći 250 evra ništa je toliko glupa da prosto nemam reči. Što im onda ne uletite u kuće i uzmete?
  Imaju oni kupiće drugo a to će neki sledeći da uzme. Kad vama neko nešto uzme bez razloga onda se bunite a kad nekome ko možda ili vi mislite da ima više uzmu ili otmu onda vam milo.
  Kod nas je sve od danas do sutra. Prvo ti naplate za jedno a onda za godinu dana za drugo bez da prihvate prethodnu uplatu kao deo računa za ovo novo. Tako to ovde izgleda.
  I da bude jasno nisam ni blizu centra i ne kače me te promene. Mislim da treba da bude uredan centar ali mora se jednom to uraditi tako da bude duguročno a ne svako malo nešto. Jer ko tim ljudima garantuje da neće danas 250 a sledeće godine u isto vreme još 500 ili 1.000. Prema proceni nekog novog da „to njima nije ništa“.

 13. Anonimni kaže:

  Dijana: Zasto je odgovor na sve pozoriste ?

  Nije samo pozoriste, nego i zelena fontana, beogradjanka, dom jna, Djindjiceva fontana itd. I sad odjednom sredjujemo grad, pa ne moze valjda da bude ruzan zbog par reklama! Ili, pa nece valjda propasti zbog tih 250 eura?

  IZVINJAVAM SE, ALI NAS GRAD JE IZUZETNO RUZAN I NE ZBOG REKLAMA NEGO SILNE RUSEVINE GORE NAVEDENE ! iZVINJAVAM SE ALI NASI PRIVATNICI CE I PROPASTI ZBOG TIH SILNIH RUSEVINA U CENTRU GRADA, JER ljUDI ZBOG TIH RUSEVINA I OBILAZE CENTAR GRADA!

  Pa dokle cemo se baviti glupostima? Ili ce se krenuti i resavati problemi koji i jesu problemi, ili sagnimo glavu i glumimo resavanje problema. Ako je ovo drugo ja mislim da bi trebali jednu dasku sa zelene fontane da skratimo jer strci. Ili da operemo beton narodnog pozorista-uprljao se. Ili da dosaramo grafite na dom Jna da ukomponujemo boje, ili… Verovatno cemo se onesvestiti kad uredimo te reklame, a da, onesvesticemo se koliko ce se prolepsati grad-necemo ga prepoznati.

 14. loonie kaže:

  Djomla, plati ti prvi jer mlatis praznu slamu kao i oni sto su doneli ovakve zakone…Zasto uvek od zadnjice treba poceti? Toliko je neresenih stvari koje su od vece vaznosti, a stoje jer se ne moze na njima zaraditi… Masovno se zatvaraju objekti male privrede, pa opstina mora nekako da zaradi… Evo primera kako se to radi pod krinkom zakona…

 15. sretnik kaže:

  Mogu se slike ovde kačiti ili da stavljamo linkove na reklame po gradovima koji su poznati?
  Samo Google pa da vidite šarenilo.
  Ali tamo ima života a ovde polako sve tone u centru i sad još samo da se svetla pogase u 17h i mrak!

 16. djomla kaže:

  sretnik:

  Mogu se slike ovde kačiti ili da stavljamo linkove na reklame po gradovima koji su poznati?

  predzadnja ikonica pri pisanju komentara sa strelicom na gore sluzi za upload slike…

 17. djomla kaže:

  loonie:

  Djomla, plati ti prvi jer mlatis praznu slamu kao i oni sto su doneli ovakve zakone…Zasto uvek od zadnjice treba poceti? Toliko je neresenih stvari koje su od vece vaznosti, a stoje jer se ne moze na njima zaraditi…

  U prvom komentar je naveden višegodišnji problem u ovoj oblasti praktično nerešiv.

  Sve navedeno, u drugim komentarima stoji i pozorište i plato i OU, i dom JNA i zakorovljene površine i srušeni celi blokovi i prljavština i fontana. Sve je to problem ali je takođe problem i izgled pojedinih reklama. A ovaj tekst se bavi tom temom.

  Opet ponavljam grad može i treba da pomogne privredi na drugi način ali red u reklamiranju mora da se uvede.

 18. Anonimni kaže:

  ti koji kukaju su se onomad trudili da naprave sto vece svetlije i skuplje reklame i pomogucnosti jedno 3 komada dao nakače na zgradu… tada su imali da iskesiraju 😡

 19. Anonimni kaže:

  Djomla – U pravu si samo na neki mali nacin, ali ipak ne mozes da budes go i krenes da se oblacis i obuces prvo cipele. Toboz neces valjda ici bos (to bi trebao da je razlog)? A carape, a pantalone, a gace… Tako i Suboticu ne mozes poceti ulepsavati! Uzmes preko od narodnog pozorista rebnes nekog za reklamu i naslonis se na ogradu narodnog pozorista i uzivas kako si ulepsao grad! I tako preko od Z fonatne, i tako preko od Dj.fontane, i tako preko od….ma ne, nema smisla!

 20. Anonimni kaže:

  ajde da zamislimo kako su sve reklame po PS-u, u tonovima grada, perfektne, najlepše ono baš baš. I sad kreneš od Jadrana i naletiš na onu zgradu sa desna strane, razbijeni izlozi, posteri Mileta Kitića isl, rupe zatvorene nekim daskama ili staklenom vunom i naravno neosnosni smrad. Ideš dalje i opa velelepno zdanje Zorana pokojnog sa probušenom colaricom iz koje curi voda po osušenim muškatlama, petonijama a ispred rupe od muzičkog poda, malo dalje i sa leve i sa desne strane nedefinisana rugla od kojih se neka grade a neka ruše i naravno izbijaš na ZELENU FONTANU pokrivenu daskama ofarbanih sa naftom i upozorenjem NE PRILAZI OPASNO PO ŽIVOT. DA LI STE U OVOJ KRATKOJ ŠETNJI STIGLI DA OBRATITE PAŽNJU NA REKLAME IZNAD POSLOVNIH PROSTORA. Ako jeste krenite na tečaj za nindžu.

 21. Anonimni kaže:

  Bravo !

 22. djuka kaže:

  Pogledajte skupstinu, vladu, sud…… koliko imaju klima uredjaja!!!!!!!!!?????

 23. darko kaže:

  Napred gradska uprava!!!

 24. Posmatralo kaže:

  Da li se Grad setio, a pošto je Grad prilično apstraktna kategorija, da li se gradonačelnik  Saša Vučinić setio pošto je slavio Dan grada o našem trošku setio da omogući svim zanatlijama da komercijalno ponude svoje usluge i robu tih dana kada je velika masa ljudi cirkulisla gradskim ulicama?

  Ko je tih dana dobio pravo da otvori tezgu i da bude opkoljen sa 10 hiljada mušterija? Gradonačelnik mora da zna da mu je dužnost da svima pruži istu šansu jer gradski trg morada bude pod jednakim uslovima dostupan svima!

  Gradonačelnik mora da spreči svoje ljude od preprodaju trg i da ga iznajmljuju svojim partnerima koji imaju specijalni status ! Gradonačelnik mora da štiti zakonitost u radu svih  gradskih institucija i svaki postupak da dfovede u taj okvir. To mu je prva dužnost! Tek onda stiče moralno     pravo da raspisuje globu ljudima koji sada jedva žive od  svoje osnovne delatnosti. Svi ti vidovi firmarine su globa umesto  racionalno odmerene takse i biće oborena. Svi će se udružiti da obore odluku. Od peticije do drugih sredstava biće upotrebljeni da se obori nerazumno otimanje. Nije trebalo bacati pare na  višednevno pevanje i podvriskivanje pa ne bi bilo ni razloga da se uvode drakonske  takse na firmu i ostale gluposti.

  Donošenjem te nerazumne takse gradska vlast je još jednom pucala sebi u koleno !

 25. sretnik kaže:

  slike

 26. sretnik kaže:

  zbrka opšta  😉

 27. sretnik kaže:

  primeri

 28. Zbogom Srbijo kaže:

  Super,treba im uzeti zadnje pare i platiti neradnike u opstini. !

 29. sretnik kaže:

  Tende, reklame, panoi, lutke i sl. džidžamidže
  Nije dosta nobl za Suboticu ali za Oxford street i Stroget je ok. Tamo ima i ljudi doduše.
  A gde sam ja tute?
  pita neko sigurno iz nekog Zavoda

 30. Zbogom Srbijo kaže:

  Ovi preko nemaju pojma, sta oni znaju, mi smo proputovali svet, sve smo videli.

 31. Anonimni kaže:

  Ma da, i ko je sve one silne krsteve po crkvama stavio ? Zar oni ne placaju reklamu ? Ili onaj na gradskoj kuci ,ni on ne placa reklamu  ? A kad ulazim u sud prvo me strecne koja kap iz klime,cisto da se trgnem gde idem .

 32. Elbandy kaže:

  Nije  mi  jasno  kome  smetaju  razne  reklame  kad  u  celom  svetu  je  to  normalno! Nekome se digao pa smeta reklama, resetka, klima, alarm itd. Ali nije problem ko ce da plati? Privatnici!!! Normalno kad su bogati puno para ojoj super! Privatnici  na njih se gleda kao nepriljatelj broj jedan nedaj boze pomoci samo uzimaj jer imaju!! Inace opste se neradi o ulepsavanju grada nego jos jedan nacin otimanja para!!! Klime sta ce nam iako u svetu svugde je vec normalno da ima stavise obavezno je imati a  kad  pitas  gde  da  stavimo  klimu  kaze  ispod  stola  !!!  Kakav  je  to  odgovor ?? !!!Idijotski!!!  Sutra  ce  mozda  terati  nas  da kupimo i   nosimo  iste    uniforme   ,da  sve  radnje  budu  iste  boje  i  jos  ko zna sta  ce  sve  bolesni  mozgovi  smisliti !!  A  sve  to  u  vreme  najvece  svetske  krize  !!!  IDIJOTI    BOLESNI!!!!!!!!!!!!

 33. jasmina kaže:

  Dizete buku ni oko cega. Hajde prvo procitajte tu Odluku, pa onda komentarisite. Ne traze da se postavljaju zlatne reklame ukrasene dijamantima! Ne traze cak ni da budu identicne.
  Sto se tice ostalih gradova u svetu, to sto imaju hrpu reklama koje zaklanjaju stare fasade ne znaci automatski da je i lepo.
  Sto se tice mogucnosti da ce za godinu dana opet nesto menjati, naravno da postoji. Ali onda treba reagovati, a ne sada. To da ce propasti zbog 250eur je notorna glupost.
  Sto se tice klima uredjaja, u Bgd-u ne samo da su postavljanje istih regulisali, nego neko ko zivi u centru ne sme ni ves da susi na balkonu.
  Inace ova Odluka je doneta pre godinu dana. Starosedeoci su imali vise nego dovoljno vremena da skupe 250 evrica u slamaricu, a novi da postave svoju reklamu u skladu sa novom Odlukom.
  Jedino se slazem sa onom zenom sto se zali na oluke.

 34. Anonimni kaže:

  džaba se raspravjamo o glupostima, svakako će biti kako je grad odlučio. Nemožemo ništa protiv njih. Žalosno je da su upropastili grad, na korzou nema ljudi  – jednostavno svi nestali, nema života, mnogi nemaju da se hrane. Koga se tiče kako izgledaju reklamne table, kad deca gladuju neka dođu svakog dana posle 19 časova iza Maxija, red se čeka na ulaz kontenera mnogi se otaleg hrane. Sramota za grad. Neka prvo steknu radna mesta, pa će i grad imati para. Užas, bežimi se iz Subotice.

   

 35. Elbandy kaže:

  jasmina:

  Dizete buku ni oko cega. Hajde prvo procitajte tu Odluku, pa onda komentarisite. Ne traze da se postavljaju zlatne reklame ukrasene dijamantima! Ne traze cak ni da budu identicne.

  Sto se tice ostalih gradova u svetu, to sto imaju hrpu reklama koje zaklanjaju stare fasade ne znaci automatski da je i lepo.

  Sto se tice mogucnosti da ce za godinu dana opet nesto menjati, naravno da postoji. Ali onda treba reagovati, a ne sada. To da ce propasti zbog 250eur je notorna glupost.

  Sto se tice klima uredjaja, u Bgd-u ne samo da su postavljanje istih regulisali, nego neko ko zivi u centru ne sme ni ves da susi na balkonu.

  Inace ova Odluka je doneta pre godinu dana. Starosedeoci su imali vise nego dovoljno vremena da skupe 250 evrica u slamaricu, a novi da postave svoju reklamu u skladu sa novom Odlukom.

  Jedino se slazem sa onom zenom sto se zali na oluke.

  Super  kome  se  ne  svidja  nek  placa  iz  svog  dzepa  pa  da  vidimo  kako  ce  onda  da  razmisljaju  :Lako  je  reci  vadi  iz  slamarice  ,vadite  vi  Jasmina  vama  se  ne  svidjaju  reklame  !!!!!!!!!Gledate  na  privatnike  ko  da  su  najbogatiji  nikad  niste  bili   privatnik  pa  lupate  gluposti  verovatno  odsedite  svojih  sedam  sati  (ne  odradite)  odsedite  pa  se  ljutite  na  svakog  ko  ima  malo  vise  !  Idite  otvorite  firmu  pa da  vidim  onda sta  cete  reci  kad  vas  budu  nonstop  jebali  sa  glupostima !!!!!!!!

 36. daca kaže:

  Te starosedeoci sto pominjete Jasmina su verovatno ljudi koji su svojim znojem zaradili to sto imaju, a nemaju bog zna sta jer im je drzava sve uela u vidu poreza koji placaju, a ako je vama malo 250 e probajte da zaradite te pare pa da vidite da li je lako. Drugo jako puno privatnika je podiglo ogromne kredite da otvore nesto da prehrane decu jer drzava ne moze to da im omoguci i dosta im je tih pametnih kao sto ste vi. Lupate gluposti. Pa nije to samo 250 e. Bice tu i vise. Na mesecnom nivou jedan privatnik mora da odvoji najmanje 800 e mesecno za dazbine. Prvo se raspitajte pa onda lupajte gluposti.Idi u dudovu sumu. Tamo nema reklama i nece ti smetati. Pobogu.

 37. sretnik kaže:

  Beograd i sušenje veša 😉
  Drvosek zamislio nešto u svojoj bogataškoj glavi pa mu kvari vidik. To će on rešiti porezima. Proterati sirotinju bez mašine za sušenje taksama.
  A da popilamo i zasadimo novo drveće u M. Tita npr. Nekako deluju bolesno 😉
  Onda postanemo metropola i mi.

 38. jasmina kaže:

  Elbandy

  Super  kome  se  ne  svidja  nek  placa  iz  svog  dzepa  pa  da  vidimo  kako  ce  onda  da  razmisljaju  :Lako  je  reci  vadi  iz  slamarice  ,vadite  vi  Jasmina  vama  se  ne  svidjaju  reklame  !!!!!!!!!Gledate  na  privatnike  ko  da  su  najbogatiji  nikad  niste  bili   privatnik  pa  lupate  gluposti  verovatno  odsedite  svojih  sedam  sati  (ne  odradite)  odsedite  pa  se  ljutite  na  svakog  ko  ima  malo  vise  !  Idite  otvorite  firmu  pa da  vidim  onda sta  cete  reci  kad  vas  budu  nonstop  jebali  sa  glupostima !!!!!!!!

   

  Nemam srece da radim u drzavnoj sluzbi tako da ne mogu da ‘odsedim’ na poslu. Kladim se da rintam tri puta vise nego ti. Takdje, nigde radno vreme nije sedam, vec osam sati (bez prekovremenog). Mozda ti sedis sedam sati.
  Kao sto je neko ranije rekao, ako nemaju 250eur, treba da zatvore. 
  Pa dobro, hajde da pretvorimo grad u Sabacki vasar samo da niko nista ne bi morao da placa. Je*****a vas logika! 
  Tako su svojevremeno digli prasinu oko PDV-a. Kao npr. ‘nece moci da prodaju pola porcije u restoranu’ i slicne glupe izjave. Porez im se prakticno smanjio, a njima se ne svidja. Malko su providni. I eto cuda, prezivese. Tako ce preziveti i ovo.
  I ponovo, procitajte Odluku pa onda pljujte okolo.

 39. jasmina kaže:

  daca:

  Te starosedeoci sto pominjete Jasmina su verovatno ljudi koji su svojim znojem zaradili to sto imaju, a nemaju bog zna sta jer im je drzava sve uela u vidu poreza koji placaju

   

  Drzava zivi od poreza. Tacka. Ako imate neko novo, revolucionarno resenje, slobodno recite.

 40. jasmina kaže:

  Generalno je pravilo da najvise kukaju oni sto najvise imaju. Ako neko nije u stanju da plati porez ne treba da drzi lokal na Korzou. Postoje i drugi delovi grada. I podstanara izbace ako ne placa kiriju. Necemo ih valjda sada proglasiti socijalnom kategorijom?! Mada mi uopste nije jasna ta izjava. Sta predlazes daco, da im se ukine porez?! Uostalom, ti starosedeoci imaju uglavnom skromne reklame koje i ne smetaju. Problem su ogromne, sljastece reklame. Oni koji njih imaju, imaju i 250 eur.
  Jbt, ne mogu da verujem da sam u poziciji da branim politicare! Da mi je neko pricao, ne bih verovala.

 41. jasmina kaže:

  Elbandy:

  pa  se  ljutite  na  svakog  ko  ima  malo  vise  !

  E pa onda imaju te pare, ako imaju vise od mene. Ja imam 250 eur. 😛

  Pravim pauzu. Jeste li srecni? O & btw, da skinem avatara niko ne bi ni registrovao moje postove. Padaju u oci samo oni sa avatarom. Provereno.   😉

 42. sretnik kaže:

  Ovo nije porez i nema veze sa porezom.
  Možda ima veze sa tim da nemaju para pa sad traže gde da nađu. Prodaju ciglu preko Zavoda za 10.000,00 din. Satnica kao da je Dali pregleda.
  Kod nas obično moraš da imaš projekat za nešto pa makar ni nemao to nešto.
  Znaš da taksu za isticanje firme plaćaš i ako je ne istakneš?

 43. djuka kaže:

  Gospodjo Jasmina, na korzou nema lokala, samo banaka , ljudi nemaju za ogrev a kamoli za gluposti i reklamne table. Naravno i ja bi voleo da sve bude prelepo u ovom gradu ali vremena su veoma teska i treba da se radujemo ako prezimimo!!!!!!!!!! Poslao bi ja Saleta  i Slavka u Bgd da sa skupstine skinu klima uredjaje!! Neka Slavko drzi lestve a Sale neka vrsi demontiranje ja bi im platio dnevnice!!!!!!!!! Ovo je izivjavanje!!!!! Treba im je…. ma…!!!!!!!!

 44. djuka kaže:

  Mozda Saletu i Slavku uspe da ispisu TELENOR i MC DONALDS cirilicom!!!!!

 45. jasmina kaže:

  Gotova pauza, dosta ste uzivali. 
  – Jeste, nema veze sa porezom, ali su neki nasli za shodno da se pozale na postojanje istog.
  – Na Korzou ima i te kako lokala. Evo na prvoj fotografiji nema ni jedne banke. Bila jedna, pa otisla.
  – Sto se tice jadnih i napacenih vlasnika kojekakvih lokalcica, koji su evo ovde predstavljeni kao neko kome je hitno potrebna socijalna pomoc – u mojoj zgradi ih ima pet (ne u centru). Od toga cetiri nisu u stanju da placaju redovno odrzavanje zgrade, ali znaju da zovu kada im se npr. izlije kanalizacija. Svi samo znaju da traze, a nista ne doprinose. Do duse, nisu nista bolji ni stanari. Sto bogatiji, to manje placaju. Na celu sa jednim izuzetno poznatim i na ovom sajtu spominjanim gospodinom. Kao sto rekoh, najvise kukaju oni sto imaju.
  – Ne znam za vas, ali meni je dosadilo da obilazim frizidere i samostojece reklame kud god da mrdnem. 
  – Jasno je da se u ovu akciju krenulo zbog izbora, posto je Odluka doneta pre godinu dana. Ali bolje ikad nego nikad. Mogli smo vec da naucimo da jedino mozemo nesto da ucarimo pred izbore.
  – Suma sumarum, ilti zakljcak izveden iz prethodnih kometara.  Izgleda da bi ljudi vise voleli ruglo i anarhiju. Sta god, pa makar i unistili jedino sto Subotica ima da ponudi za turiste (a i  nama) samo da ostane jedan dinar vise u dzepu. Stvarno, svaka vam cast! Jeste li ponosni na sebe? Jbt, gde ja zivim!

 46. djomla kaže:

  Povezivati isticanje samostojece reklame menjacnice na kojoj pise kurs evra na Korzou i pricu o privredi je smesna i neozbiljna. 

  Rekoh u tekstu su uzeta dva primera koja realno nemaju tih 250 evra ali ne predstavljaju ni realan uzorak. Uzorak je mnogo drugaciji.

 47. djomla kaže:

  Navodite primere iz sveta, pogledajte kako se to kod nas radi.

  Ne samo da su reklame krs, vec su i cosak zgrade ofarbali u drugu boju.

  Da ima mesta stavio bi jos jednu.

  Jedna od 3 reklame Rajfanzen banke

  Bioskop Zvezda u duhu tradicije 10 reklama na jednom zidu

  Narodno pozoriste

  Kinezi poznati po tome sto vole da ulazu

  Ko od ovih nema 250 evra?

  Svaka od tih tamo reklama i natpisa je mnogo skuplja od varijante koju zahteva grad. Evo kako to treba da izgleda.

  Jedan lep primer.

 48. sretnik kaže:

  Umesto Apex nekad je pisalo Napredak. Možda se i meni taj natpis više dopao ali to je već stvar ukusa. Ovo sa apotekom je smešno. Koliki im je izlog, ovo je natpis za poštara 🙂 malo prevelik ali ima se a i fensi je ovako nešto sad. Znak bogatstva a ne preduzetništva.

 49. Anonimni kaže:

  „na sta ove reklame lice“; „ako nemaju 250eura, neka zatvore“ „ulepsavamo grad“ ,itd,itd,itd –O cemu vi to lupetarate? Pa grad izgleda krajnje smetlarski, pogledas pored rusevine (zovemo ga-ne znam zasto-narodno pozoriste ) i smeta ti reklama- valjda je ruzna, ili valjda mozemo biti lep grad, ili valjda ima on 250eura .

  isto tako pored Djondjiceve fontane,

  isto tako pored Beogradjanke,

  isto tako pored doma JNA,

  isto tako pored dasaka zelene fontane,

  isto tako pored tj ispred maxija V.Karadzica ulica

  isto tako pored radnickog skeleta,

  isto tako pored bazena,

  isto tako pored srusenog kvarta Pap Pala ulice,

  isto tako pored Zorka rusevina ,

  isto tako pored tzv novog bazena,

  isto tako pored Majsanskog mosta,

  isto tako pored promaseno uradjneog precistaca vode na Bunaricu,

  isto tako pored svih 20-30 pogasenih fabrika u Subotici,

  isto tako sto svi dalje od centra nekih 1km u jednom tzv gradu nemaju kanalizaciju i vodovod, a da gradski,

  Da, reklame nam cine ruznim nam, mili nam grad! Boze, pa vi stvarno imate kapacitet za diskusije !

 50. jasmina kaže:

  ^ I zato sto je neko nesto unakazio mi treba da podrzavamo dalje unakazavanje?
  I ne znam kakve veze Zorka ima sa ovim.
  I ova Odluka se odnosi na gradsko jezgro, a ne na preiferiju grada.
  I jeste, grad treba da sredi mnogo stvari, ali gradjani ne treba da doprinose daljem unistavanju.

 51. jasmina kaže:

  sretnik:

  Umesto Apex nekad je pisalo Napredak. Možda se i meni taj natpis više dopao ali to je već stvar ukusa.

  Aha, tu ima potencijala.  :mrgreen:

 52. djomla kaže:

  Treba kritikovati vlast kada su sve te navedene stvari u pitanju ali na tim temama jer sve navedeno stoji, ali ovde je rec o reklamama koje su pored svih tih stvari takodje problem.

 53. Si si kaže:

  Nadam se da gradonacelnik nece podleci ucenama! Ako nemaju 250 eura, onda bolje da pozatvaraju firme! Samo napred u doteravanju grada!

 54. Anonimni kaže:

  ^ I zato sto je neko nesto unakazio mi treba da podrzavamo dalje unakazavanje?

  Ne i naprotiv, nego taj sto je unakazio treba da ispravlja prvi, ulepsava prvi, plati kaznu prvi. Ovako izpastaju oni koji nisu ni ugrozili grad nego jednostavno nemaju optimalan osecaj za lepe reklame, jos manje su prvi zasrali, a jos manje su primetni naspram onih koje ne vidite, a koji se vide iz satelita. A kakve veze ima Zorka? Pa da vam docara Suboticu!

 55. Pajo kaže:

  Podrška grdskim vlastima! Kritičari mi nisu jasni…ali verujem da su među njima pretežno ovi koji će morati da plate. Bilo vam je lepo na divljaka? E pa, žao mi je, ali red se kad tad mora uvesti. Samo napred! Mislim d asu preduzetnici dobili izuzetno povoljne rokove, tako da…

 56. Anonimni kaže:

  Lepo rečeno-to je poenta!

 57. sretnik kaže:

  Koliko se zna oni su to već platili jer nema džaba.
  Previše verujete u ukus gradonačelnika a pogledajte plato i ostalo. Kad vam sledeći put dođe neki Palma like gospodin i podeli junice u sred grada setićete se ovoga.
  Posle nekog vremena i dalje ćete imati neke reklame koje vam se ne dopadaju ali nema micanja plaćeno je 10K. Onaj Apex kockarnica će to mnogo lakše da reši od nekog u Brzoj usluzi npr. ili nekog malog. Ta mega ideja o bogatstvu je i sahranila centar grada. Rušenje i banke pa sad korzo, što kažem izgleda kao ugašen posle 17h. Kad je pre nekoliko godina jedan čovek pitao popularnog gradskog funkcionera DS šta će biti sa privredom u gradu on je rekao da nam to ni ne treba jer prelazimo na usluge i turizam. Eto tako. Manje posla a više love.
  Mega giga, ima se može se, avioni kamioni. Ovo je deo te mega ideje a posle ispod par metara prašine ostaci grada. Svi pobegli u Novi Sad i Beograd.
  Samo tamo je konkurencija i za lopove mnogo veća.

 58. Elbandy kaže:

  Nemam srece da radim u drzavnoj sluzbi tako da ne mogu da ‘odsedim’ na poslu. Kladim se da rintam tri puta vise nego ti. Takdje, nigde radno vreme nije sedam, vec osam sati (bez prekovremenog). Mozda ti sedis sedam sati.

  Kao sto je neko ranije rekao, ako nemaju 250eur, treba da zatvore.

  Pa dobro, hajde da pretvorimo grad u Sabacki vasar samo da niko nista ne bi morao da placa. Je*****a vas logika!

  Tako su svojevremeno digli prasinu oko PDV-a. Kao npr. ‘nece moci da prodaju pola porcije u restoranu’ i slicne glupe izjave. Porez im se prakticno smanjio, a njima se ne svidja. Malko su providni. I eto cuda, prezivese. Tako ce preziveti i ovo.

  I ponovo, procitajte Odluku pa onda pljujte okolo.

  Draga Jasna pricate o cemu pojma nemate jer niste privatnik i nista neznate!!!! Lako je reci drugima placajte! Sto ne bi placali vi i vama slicni posto se vama nasvidaju reklame idruge stvari! Aaaaa ne to vec nije u redu jeli? A drugo sve sto hoce da urade rade to na pederski nacin!!!!!! Dodje neko ispred radnje kobajage nesto meri i posle ti posalje racun na nekih 10000 dinara cak i vise!!!! Za sta? Za deset minuta nekog kao posla??? Cista kradja!!! A inace nije samo 250 eura a posto samo lupate pojma nemate da vam kazem resetke su od 700 pa nagore eura klima da se skine prebaci (a gde to niko ne pita) jos nekih 100-150 eura pa alarm verovatno, pa reklama sto isto kosta par sto eura i ko zna sta jos! Nekome reklame smetaju a nekadasnja robna kuca Beograd, Dom jna, komedija od pozorista, zidovi iskrabani sa sprejom, fontana jedan itd mogao bi pisati do sutra a da ne pricamo o buvljaku gde niko nedaje nikakav racun (ako ste vec pomenuli pdv) a da ne pricamo o gladnim i nezaposlenim ljudima o zatvorenim fabrikama i znate sta smucolo mi se o sve vas nosite se u p…u materinu sa reklamama zajedno !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 59. daca kaže:

  E pa Elbandy reko si vala i svaka ti cast.!!!!!!!!!!! Kad budu morali da zarade tih 250 e videcu tada da li ce tako da pricaju, pa to je nekome mesecna plata. I nije istina da svi privatnici imaju da plate. To je samo 250 e vise od postojecih 800 koje jedan privatnik koji ima 2-3 zaposlena mora da plati. A pazar mu je mesecni mozda 500 e pa ti vidi Jasmina da li moze da se odvoji. Ti mozda imas ali najverovatnije zato sto imas veeeeelikog tatu ili mamu da ti daju. A mi mali moramo da zaradimo i to debelo da rintamo za te pare.

 60. jasmina kaže:

  sretnik:

  Koliko se zna oni su to već platili jer nema džaba.

  Neki sigurno jesu platil, ali sigurno ne svi………..jer postoji razlika izmedju placanja i podmicivanja. Upravu ste, nema dzaba

  Elbandy:

  Draga Jasna pricate o cemu pojma nemate jer niste privatnik i nista neznate!!!! Lako je reci drugima placajte! Sto ne bi placali vi i vama slicni posto se vama nasvidaju reklame idruge stvari! Aaaaa ne to vec nije u redu jeli? A drugo sve sto hoce da urade rade to na pederski nacin!!!!!! Dodje neko ispred radnje kobajage nesto meri i posle ti posalje racun na nekih 10000 dinara cak i vise!!!! Za sta? Za deset minuta nekog kao posla??? Cista kradja!!! A inace nije samo 250 eura a posto samo lupate pojma nemate da vam kazem resetke su od 700 pa nagore eura klima da se skine prebaci (a gde to niko ne pita) jos nekih 100-150 eura pa alarm verovatno, pa reklama sto isto kosta par sto eura i ko zna sta jos! Nekome reklame smetaju a nekadasnja robna kuca Beograd, Dom jna, komedija od pozorista, zidovi iskrabani sa sprejom, fontana jedan itd mogao bi pisati do sutra a da ne pricamo o buvljaku gde niko nedaje nikakav racun (ako ste vec pomenuli pdv) a da ne pricamo o gladnim i nezaposlenim ljudima o zatvorenim fabrikama i znate sta smucolo mi se o sve vas nosite se u p…u materinu sa reklamama zajedno !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  O cemu tacno nemam pojma? Apsolutno ste nejasni! Samo kad ste vi privatnici Bogom dani da se u sve razumete! Cifru od 250eur nisam ja lupila – procitajte originalni tekst. Ako ce vam biznis propasti zbog jedne reklame, onda to i nije biznis. Onda ste budala koja posluje u minusu. Posto ste bili u stanju nesto da otvorite, pretpostavljam da niste budala. Tako da ostaje samo jos jedna opcija. Sto se tice 10000 din, a vi se lepo raspitajte kako treba da izgleda adekvatna reklama, pa preko noci promenite sami. Niko vas nece dirati ako imate ok reklamu. Sto se tice ovih navedenih objekata, to je cinjenica. Cinjenica je, takodje i da je trava zelena, pa to ipak nije tema ovde.A ono sto su maltene svi govorili „platili smo jednom“ i „placamo uredno poreze“ takodje nema nikakve veze. Evo banalnog primera — covek je jednom sagradio kucu, sa svim mogucim dozvolama, placa porez itd. Donese se odluka da tuda mora da prodje npr. put. Kuca ode. Niko ga ne pita da li hoce da proda ili ne. Mora. Tako i vi. Doneta je odluka. Jednom je morala da se podvuce crta. Zakoni se menjaju. Pravila i nacin zivota se menja. Da nije tako, jos bismo bili u pecini. Sto bi vama, pretpostavljam odgovaralo posto nista ne kosta.Evo jos jednog banalnog primera. Promenili su zakon o saobracaju. Svi moramo da kupujemo nove pakete za prvu pomoc jer stari ne valjaju iako smo ih jednom platili, gume takodje itd. Kao i ove nove tablice. Prosle godine sam platila novu saobracajnu i tablice sam vec jednom platila. Ali sada moram ponovo. I sta sad? Da potpisujemo neke peticije i zbog toga? Ma da!Prica vam ne stoji. Ne razmisljate realno. Ne odgovara vam sto morate nesto da platite, ali to ne znaci da ste u pravu sto se bunite.   

  nosite se u p…u materinu sa reklamama zajedno !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Kao odgovor na ovo cu citirati sebe, za slucaj da ste propustili taj deo

  – Suma sumarum, ilti zakljcak izveden iz prethodnih kometara.  Izgleda da bi ljudi vise voleli ruglo i anarhiju. Sta god, pa makar i unistili jedino sto Subotica ima da ponudi za turiste (a i  nama) samo da ostane jedan dinar vise u dzepu. Stvarno, svaka vam cast! Jeste li ponosni na sebe? Jbt, gde ja zivim!

  daca:

  Ti mozda imas ali najverovatnije zato sto imas veeeeelikog tatu ili mamu da ti daju. A mi mali moramo da zaradimo i to debelo da rintamo za te pare.

  Verovala ili ne, postoje ljudi koji mogu da stvore iako nisu nikada imali nikoga velikog u familiji. Sto se rintanja tice, vec sam pisala ali niko ne cita, samo pljuje po automatizmu. 

  PS Da citate primetili biste da ja kritikujem vase postupke i nacin razmisljanja, koji je btw apsolutno u suprotnosti sa procesom unapredjivanja grada. Dok vi, sa druge strane, vredjate mene licno.  Ja kao „namam pojma o cemu pricam“ a vi ZNATE da ja imam veeeelike roditelje i da ‘odsedim’ na poslu. Nadam se da ste ponosni na sebe.

 61. Elbandy kaže:

  Lepo sam napisao sve ili  niste  procitali  ili  ste  ograniceni  pa  niste  shvatili  nista  jer  pricate  nesto  bezveze  o  nekom  saobracaju,  kuci  i  o  cemu  opste  nije  rec  !!!!  Zao  mi  je   steta  raspravljati  samo  jos  da  postavite  sebi  pitanje  ako  skoro  svi  privatnici  potpisu  peticiju  za  neku  odluku  mozda  ta  odluka  nije  ni  dobra  ?????????

 62. jasmina kaže:

  Jedino sto ste rekli je da nemam pojma o cenama reklama, a ja nisam ni tvrdila da imam. Kao sto rekoh, cifru od 250eur su spomenuli u tekstu kao nesto sto su rekli ‘osteceni’ privatnici. Sudeci po vasoj logici, to je tacna cifra, jer privatnici ‘imaju pojma.
  Saobracaj i kuca – kao sto sam (zamisli!) vec rekla, to sam navela kao primere koji se odnose na opaske u vezi ‘vec placenih stvari’. To jest, da niste jedini koji nesto moraju da plate i da se pridrzavaju novih pravila.
  Bas sam iznenadjena sto vas neograniceni mozak to nije mogao da shvati.
  A naravno da cete potpisati jer: prvo, morate nesto da platite; drugo (i mozda vaznije) necete biti u mogucnosti da se takmicite ko ce staviti vecu i svetliju reklamu i mi necemo vise moci da se saplicemo o vase reklame koje stoje na sred ulice samo da bismo vas sto lakse primetili. Pa naravno da vam nista od ovoga ne odgovara i da cete potpisati.

 63. gomby kaže:

  Ja se slazem sa prethodnim komentarima, ali bi potego jedno novo pitanje pa bi voleo da dodate vase misljenje. Danas subota 19 sati i 30 minuta, vako je izgledao grad kao da je mrtav. Ja mislim da ima jos stariji Suboticana koji se dobro secaju da nekad u ovo doba nise moglo proci gradom da ne sretnete poznato lice, ili da sednete malo na MAJMUN placu. Korzo je bio pun, bivsi BORAC mala gradska basta bio je uvek pun, pa da ne redam Spartak, Beograd kafana, Bela ladja i sve ostale male kafici sto su privukli omladinu a i starije, na jednu setnju ili sastanak sa drugovima. A sad opet ove sike koje sam postavio, vidi se zalosna situacija grada koje su neked mnogi zavideli bas zbog tog lepog KORZOA I stubova pozorista. 64. Anonimni kaže:

  gomby nema ljudi da se setaju… tragedija

OSTAVITE KOMENTAR

62 + = 68

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: