Petrić umešan u ratne zločine?

Sumnja se da je Siniša Petrić, zvani Zenica, predvodio vod koji je 1999. godine u vreme NATO bombardovanja likvidirao više od 90 albanskih osuđenika u zatvoru Dubrava, kažu u srpskom ministarstvu pravde, a prenosi današnji Mondo.

.

Poternica sprskog Interpola po kojoj je uhapšen u Španiji raspisana je za Petrićem zbog odsluženja kazne od 15 godina zatvora, pošto je izdržao manje od pet godina.

.

Petrić je osuđen na smrtnu kaznu u Srbiji, kao pripadnik kriminalne grupe Marinka Magde, jer je zbog pljačke ubio tročlanu porodicu Petrić 1994. godine. Kazna mu je, međutim, preinačena na 15 godina zatvora, posle čega je poslat na izdržavanje u požarevački zatvor Zabela.

.

Odatle je, zajedno s još 11 osuđenika za najteža krivična dela, 1999. godine prebačen u zatvor Dubrava kod Istoka na Kosovu i Metohiji, a kako se sumnja s njima je u kosovski zatvor stiglo i oružje.

.

Tužilaštvo ispituje sumnje da je Petrić predvodio grupu koja je tokom 1999. godine u vreme NATO bombardovanja likvidirao više od 90 albanskih osuđenika u tom zatvoru. Takođe sumnja se da su ubistvo albanskih zatvorenika počinili pošto im je u zamenu bila obećana sloboda.

.

Petriću se igubio trag 2003. godine, a pretkrivični postupak za ovaj zločin pokrenulo je Tužilaštvo za ratne zločine na osnovu krivične prijave Fonda za humanitarno pravo. Pretkrivičnim postupkom obuhvaćen je i tadašnji ministar pravde Dragoljub Janković.

Svi optužujući dokazi do kojih je došlo Tužilaštvo za ratne zločine u dosadašnjem istraživanju biće, uz ostalu dokumentaciji i zahtev za izručenje, poslati Španiji, jer je to neophodno kako bi u Srbiji mogao da bude krivično gonjen i za to krivično delo posle izručenja.

.

Prema Konvenciji Saveta Evrope o ekstradiciji, pošto se okrivljeni izruči državi koja je od druge tražila njegovo izručenje, on se više ne može goniti za krivična dela koja nisu bila navedena u zahtevu za izručenje.

.

To znači da zahtev za izručenje mora da obuhvati sva dela za koja se goni, kao i ona za koja se sumnjiči, kako bi pred našim pravosudnim ogranima mogli da odgovaraju za sva krivična dela koja su učinili, među kojma je veliki broj ubistava.

.

Izvor: MondoKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR