Pijaća voda bez arsena za Palić, Suboticu i Radanovac 2020.godine

Žitelji Palića, Radanovca i dela Subotice trenutno piju “sirovu” vodu, u kojoj se nalazi gvožđe, amonijak i arsen. Da bi prisustvo tih štetnih primesa bilo smanjeno na dozvoljeni nivo, gradi se Fabrika vode koja će početi s radom na proleće 2020. godine.

Između Subotice i Palića, na “Vodozahvatu 2”, u punom jeku su radovi na izgradnji Fabrike vode koja će potrošačima u tom delu grada obezbediti čistu pijaću vodu.

“Biće smanjen nivo arsena, gvožđa i amonijaka na one vrednosti koje predviđa zakon za pijaću vodu”, kaže Čaba Šanta, direktor investicija u JKP “Vodovod i kanalizacija” u Subotici.

Žitelji Radanovca i Palića trenutno piju “sirovu” vodu, bez tretmana, u kojoj se nalazi gvožđe, amonijak i arsen. Probni rad fabrike koja će ih ubuduće snabdevati zdravom pijaćom vodom zavisiće od rezultata laboratorijskih analiza koje će izvršiti Zavod za javno zdravlje, a saglasnost će izdati Ministarstvo zdravlja.

“I u samom pravilniku, za manja naselja dozvoljeno je prisustvo veće količine amonijaka nego za grad. Jedino u naselju Čantavir podzemna voda je kvalitetnija te u njoj arsen nije ni prisutan već samo primesa gvožđa, a i ona će, kada fabrika vode počne s radom, biti “svedena” u dozvoljene granice”, objašnjava Čaba Šanta, direktor investicija u JKP “Vodovod i kanalizacija” u Subotici.

Novo postrojenje za preradu vode imaće kapacitet od 80 litara u sekundi, što je pet puta manje nego što ima već postojeća Fabrika vode u Subotici. Imaće rezervoar s vodom zapremine 2.500 metara kubnih, kao i pumpne stanice visokog pritiska koje zadovoljavaju projektovani kapacitet od 200 litara u sekundi.

Fabrika vode na “Vodozahvatu 2” gradi se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, vrednog 5,5 miliona evra. Rok za završetak radova je mart 2020. godine, a odavde će pitkom vodom biti snabdevan deo Subotice, Palić i Radanovac.

 

RTVKOMENTARI

 1. Lebara kaže:

  Neverovatno,i nikom nista,ljudi se navikli,uzas…a posledice?

 2. punisher kaže:

  Bogati opet cemo sustici Monako

 3. Dosta mi je svega kaže:

  Trebalo bi mi gradjani da pokrenemo krivicne prijave protiv odgovornih lica.Ovaj problem nije od juce,godinama pijemo tehnicki neispravnu vodu.Ali zato ukoliko gradjanin ne plati dva racuna za vodu,odmah ga tuze,daju Izvrsiteljima, i onda pocinje borba i mucenje.

 4. betonas kaže:

  sve je to lepo… sto ce oni koji imaju vodu imati jos kvalitetniju… a sta je sa onima koji NEMAJU ni vodu ni kanalizaciju u 21. veku???

OSTAVITE KOMENTAR