Pije 75 odsto srednjoškolaca

U subotičkim osnovnim školama oko šest odsto učenika puši, a u srednjim školama 32 odsto. Taj procenat je, međutim, 2007. godine bio znatno viši – u srednjim školama se sa duvanom družilo 41 odsto učenika, dok je u osnovnim školama pušilo 17 odsto đaka.

 

Ovo su podaci iz istraživanja Fondacije mentalne higijene Exspecto, rađenog tokom protekle godine, a jedan od uzroka ovakvih rezultata, kako navode u toj organizaciji, jeste i antipušačka kampanja i antipušački zakon, koji su nesumnjivo doprineli smanjenju broja pušača među omladinom.

 

Kada je reč o alkoholu, pozitivnih pomaka ima u osnovnim školama, te je broj dece koja se čak i u tom uzrastu susreću sa alkoholom prepolovljen. Poslednje istraživanje govori da je to dva odsto učenika, dok ih je 2007. godine bilo dvostruko više, to jest četiri odsto. U srednjim školama, međutim, poboljšanje je minimalno, i tek je dva odsto manje korisnika alkohola nego pre četiri godine. A procenat onih koji piju alkohol je vrlo visok i upozoravajući – čak 75 odsto srednjoškolaca ne libi se da konzumira alkohol. Njih je pre četiri godine bilo 77 odsto.

 

– To je nažalost zabrinjavajući podatak i samo dopunjuje već opšte poznatu sliku o zabavama mladih gde je alkohol jedan od glavnih izazova. Taj podatak takođe govori i o prilično teškoj situaciji u kojoj nam se omladina nalazi, jer ona kao da beži u alkohol od problema sa kojima se društvo susreće – kaže Jo Horti Livija, predsednica Exspecta.

 

U slučaju upotrebe droga, primetan je takođe opadajući trend, te je u srednjim školama procenat onih koji su došli u dodir sa nekim narkotikom i probao ga oko 26 odsto, što je za dva odsto manje nego pre četiri godine. U osnovnoj školi, to jest prevashodno u osmom razredu, taj procenat je znatno manji, i govori da je 2,9 dece među stotinu probalo drogu.

 

DanasKOMENTARI

 1. gamabunta kaže:

  Taj podatak takođe govori i o prilično teškoj situaciji u kojoj nam se omladina nalazi, jer ona kao da beži u alkohol od problema sa kojima se društvo susreće

  😀

  ču, molim te – Teška Situacija… pre-teš-ka! samo 75% ima para za urnisanje špiritom, tugica božija. eo, u jukej im je takođe “teško”, tolko da se snajke s nepuni 15 obloču do uneređivanja bar jedared mesečno:

  More than half of girls aged 15 and 16 say they drink to excess at least once a month.

  UK’s teenage girls are biggest binge drinkers in Europe as more than half of 15-year-olds drink to excess at least once a month

  jasno je da tamo i vamo uopšte nije u pitanju neki “težak život” nego šabanski roditelji i debilni vaspitno-obrazovni sistem koji od balavandera pravi razmažene, lenje, bahate i neobaveštene bezobraznike – nit ih majka sme raspapučiti po pozadini kad neće da operu sudove/spreme sobu/uče, nit ćaća sme par vaspitnih po blendama kad bašbašbaš naoru, u školi ih tretiraju ko markize, begove i kontese, kad dobiju kečinu, izderu se na profu, omlate ga o patos, razapnu na tablu i zapale učionicu, horde psihologa, divizije pedagoga, tone sociologa i mediji oma raspale šprint u svenarodni front odbrane naših roze bebica u patikama i trešama od 1.000 €/capita od zlog sistema koji bi da sankcioniše njino Ponašanje;

  dalje, nit moraju na čeličenje u vojsku, nit su izloženi restrikcijama, nestašicama, bombama, murija ih ne pegla na random bazi, sudstvo im obavezno pokloni 30% rabata na kasapljenje nožem, 50% na pištolj (jer se žrtva manje mučila), 70% na tešku pljačku i huliganizam, vise na fb dok se ne iskrive ko ofingeri, menjaju ajfonove i ajpedove na nedeljnoj bazi, putuju de oće bez viza, ivenata, hepeninga, festivala i sličnih zjalohvata na tone, prime i pošalju informaciju za 0,001 ms i pored svega toga – jadničci ištu spas u lokanju jer, eto – život nemas-miiisla, sveje-kesaaa, niko njih nera-zumeee i njima je teško.

  naravno – možda ja ne znam šta je definicija lakoće življenja al uzev u obzir devedesete (sad čitaj stavku po stavku i razmišljaj bar 2 sec o svakoj: deljenje 1 pljuge – dabome, strrrogo domaće – na nas petoro, privatne alanford pecare od čijeg se jevtinog špirita ginulo ili – ako si srećan – ćoravelo, šipčenje pešaka do grada i nazad, prevoza ni od korova, skrivanje od vojnih kerusina i ljubavnog pisma iz vojnog odreska, sveopšte šveranje alkohola, benzina, salama, parizera, safuna i klozet artije uz obavezno poludnevno džedžanje na rampi, zime bez grejanja, leta bez moreta, konstantno SSovsko ispiranje mozga na svim kanalima, cenzure i zatvaranja opozitnih medija, politički ubistava, kerećeg šikaniranja na demonstracijama i van njih, trilion izbeglaja (es bilo dobrih bosanki & rvatica, uf!), abnormalna inflacija, odlep veterani s kalašima i kašikarama po ulicama i ostale radosti) ovo danas je diznilend, oz, akvapark, fliperana, turbo limač, bečki prater i čarli & fabrika čokolade zajedno. 😉

   

 2. tikvicki kaže:

  OVO NAPISANO SU CISTE GLUPOSTI, A KO JE PISAO TOTALNO NEOBRAZOVAN SA PEDAGOSKE STRANE. NISU KRIVA DECA NEGO UGLAVNOM RODITELJI SAMO IM DAJU PARE PA IDITE OD KUCE, A NIKO DA SEDNE SA NJIMA DA NEKAD I PORAZGOVARA, NARAVNO DA IM PRVO TREBA POVERENJE RODITELJA .

 3. Jovan kaže:

  sta se brinete takav je zivot svi smo poceli tako osnovna sa alkholom . npr ja sam 2 srednje keva mi kupuje cigare iako to nije za pohvalu al bolje da znaju i da mogu da kontrolisu nego da se krijem.

OSTAVITE KOMENTAR