Pinokio najbolji

Francuska predstava "Moj Pinokio" Trupe Žan-Pjer Leskoa je osvojila gran pri Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici.
Žan Pjer Lesko kaže da je prvi put u Subotici i na festivalu.
– Dopada mi se grad i Festival. Subotica je prelepa naročito građevine. Posebno je zanimljivo što ima mnogo dešavanja i oko festivala – rekao je Žan Pjer Leskoa.

Slika

Specijalna nagrada za originalnost i fantaziju dodeljena je ostvarenju „Faust, Faust” u režiji Luane Gramenja u produkciji teatra „Zaches” iz Firence.
Ruski reditelj Jurij Utkin osvojio je nagradu za najbolju režiju predstave „Priče sa nebeskog čardaka” u izvođenju Irkutskog regionalnog pozorišta lutaka „Aistjonok”,.
– To su bajke, izmišljotine, koje žene izmišljaju o svom životu. Imaginarne priče. Reč je o ženama mornara, koje da bi oterale strah da im se muževi sa plovidbe neće vratiti, izmišljali su živopisne i vedre bajke. Festival i grad ne bih odvojio, jer mi se čini kao da smo upali u mesto ispod jedne aure gde se sve ovo dešava. Ne posebno predstave, posebno grad, nego nešto čarobno što se odigrava ispod kupole. Za mene je to Festival i Subotica – Jurij Utkin, režiser.

Nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka dobila Katerini Štolcpartova za predstavu „Bez komentara” u izvođenju Južnočeškog pozorišta .

Nagrada za originalnu muziku dodeljena je Aliju Jermekbajevu za predstavu „Ko konjima plete grivu” u izvođenju pozorišta „Alakan” iz Kazastana.

Nagrade za glumačko-animatorsko majstorstvo dodeljene su: ansamblu češke predstave „Bez komentara”, umetničkoj ekipi ruske predstave „Priča sa nebeskog čardaka”, glumačkom timu predstave „Susedi” u izvođenju Krasnojarskog pozorišta lutaka, Jerbolu Ismagulovu za ulogu u ostvarenju „Ko konjima plete grivu” , Kristijani Migel i Seržiju Seranu za glumu u komadu „Priče iz kofera” u izvođenju pozorišta „Opera na mala” iz Brazila, kao i Ireni Vinter za ulogu u predstavi „Taj mali sam ja” u produkciji „Dalekog pozorišta” iz Nemačke.

Vesela trupa iz San Paola, Brazila prvi put je na festivalu. Edvarda kaže da da joj je iskustvo na festivalu bitno, jer još uvek studira vizuelne efekte.
– Ovo je prvi put i da učestvujem na nekom međunarodnom festivalu i osećaj se super. Učestvovala sam na festivalima u Brazilu.

I Sergio Serano je prvi put u našem gradu. Kaže da njihovo pozorište postoji već 13.godina i da je učestvovao na festivalima u u Brazilu, Sarajevo, Španija….Suboticu opisuje kao lep, velikog kulturnog potencijala i festival je bitan za grad.

Kris Migel koja je sa Seranom zadužena za režiju rekla je za gradsuboticu da je zadovoljna Festivalom, jer je on, kao i njihova predstava interkulturalni.
Organizatori se nadaju da će već u toku održavanja narednog festivala, biti završeni radovi na Dečjem ili Narodnom pozorištu, kako bi što više dece moglo da gleda predstave.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

61 + = 66

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: