Pionir među 100 najvećih konditora u svetu

Konditorska kompanija Pionir našala se među 100 najvećih proizvođača slatkiša na svetu, prema rang listi američkog magazina Kendi Indastri.

medeno srce

Američka kompanija Mars, koja proizvodi čokoladice "snikers", "mars", "baunti" i "tviks", najveći je svetski proizvođač konditorskih proizvoda, sa godišnjim prihodom od 17,64 milijardi dolara, pokazuje istraživanje objavljeno u specijalnom izdanju Kendi Indastrija.

 

Na drugom mestu je, kako prenosi regionalni portal Kapital, američka kompanija Mondelez Internešnel, nekadašnji Kraft Fuds, koja u svom asortimanu, između ostalog, ima "milku", a ostvaruje prihod od 15 milijardi dolara. Pored "milke", Mondelez je poznat i po brendovima "oreo" i "toblerone". Kompanija je promenila ime pre dve godine, a novo ime je sastavljeno od dve reči monde (svet) i delez (ukusno).

 

Švajcarska kompanija Nestle, s godišnjim prihodom od 11,76 milijardi dolara je na trećem mestu ove liste.

 

Među vodećih 100 konditorskih kompanija, prema ovom magazinu, nalaze se i japanski Meiji" (11,74 milijarde dolara), italijanski "Ferero" (10,9 milijardi dolara), američki "Hershey's" (7,04 milijarde dolara), argentinski "Arkor" (3,7 milijardi dolara), italijansko-holandska kompanija "Perfeti" (3,3 milijarde dolara), nemački "Haribo" (3,2 milijarde dolara) i švajcarski "Lindt" (3,15 milijardi dolara).

 

U društvu 100 najvećih "slatkih kuća" su i hrvatski Kraš čiji su najpoznati proizvodi "bajadera", čokoladice "zivotinjsko carstvo", "bronhi" i "kiki" bombone…. S prihodima od 163 miliona dolara od prodaje godišnje, Kraš je zauzeo 79. mesto.

 

Na 86. mestu je srpski Pionir, najpoznatiji po medenjacima "medeno srce", koji godišnje od prodaje slatkiša ostvaruje prihod od 140 miliona dolara.

 

TanjugKOMENTARI

 1. JEDAN JEDINI kaže:

  Kendi Indastri crying

 2. vokille kaže:

  Čuvajmo Pionir! Naročito od onih jeftinih kopija iz Turske, Makedonije, Albanije i već kojih zemalja gde su našli da imitiraju i da brkaju naše medeno srce. 

 3. Pametnjaković kaže:

  "Na 86. mestu je srpski Pionir, najpoznatiji po medenjacima "medeno srce", koji godišnje od prodaje slatkiša ostvaruje prihod od 140 miliona dolara."

   

  Gde nestane tih 140 miliona dolara prihoda????

   

 4. Pametnjaković kaže:

  Mislim, 140 miliona dolara je ogroman novac, ništa ne znam, samo pitam.

   

   

 5. stormwatch kaže:

  Pionir Subotica je privatizovan onako kako je privatizovan, oduzet Subotici i radnicima. Za vreme konditorskog sajma u Kölnu 1991. godine, Pionir Subotica je bio na – 38. mestu u svetu. Pionir Subotica je imao godisnji output od 18.000 tona proizvoda godisnje u toj maloj fabrici, u kojoj je radilo 1500 radnika u tri a nekada i u cetiri smene (samo za neke artikle bila je i 4 smena). Mala fabrika koja je bila DRUGA po outputu i PRVA po kvalitetu u  SFRJ. Krash je uvek bio bolji samo zbog vece godisnje proizvodnje, ali je zanimljivo da je na svetskoj rang listi u to vreme zasluzio sam dva mesta vise, Krash Zagreb je imao godisnji output od 54.000 Tona prozivoda godisnje, sada ce neko reci da je to bila velika razlika, i jeste, ali razlika proizilazi iz toga sto je Krash imao daleko siri asortiman proizvoda koji su se proizvodili u cerkama fabrikama (zvakace gume npr. na otoku Braču, keksevi Mira Cikota u BIH…), a sami konditorski proizvodi i cokoladni asortiman je bio 1/3 celog njihovog outputa. Neki mogu da se izkonfuziraju pa da misle da je 86. mesto nesto veliko u svetu, ali za poznavaoce Pionir Subotice u poslednjih 40 godina, to je samo korak unazad.

   

   

   

 6. Pera Detlić kaže:

  1. Komentatori nemojte brkati prihod i profit, velika je razlika.

  2. Firma je u privatnom vlasništvu, tako da sudbina profita nije od javnog značaja.

  3. Na APR-u stoje prihodi od cca 40 miliona $, pa me interesuje odakle Kendi Indastri-ju 140 miliona $?

  4. Prijavljeni neto profit je cca 150.000e, sto je strasno malo za ovolike prihode.

 7. Posmatrač kaže:

  Pera Detlić,

  Pionir se sastoji od nekih desetak firmi, ovde nije reč samo o subotičkom, ne znam koju si od tih firmi gledao…

 8. Pera kaže:

  Zapanjujuće je koliko je Pionir po visini prihoda blizu Kraša! Mislio sam da je Kraš mnogo, mnogo veća firma. Barem se tako činilo u Jugi, pre 25 godina.

 9. Amanda kaže:

  Pera@ Ma odlepite se već od Hrvatske i Kraša samo gurate glavu u tuđi tanjur , zaboravite Hrvatsku jer je to druga država i nema ništa sa srbijom. Možda bi trebalo da se uporedite sa konditorskim firmama iz Švicarske pa da vidimo statistiku…

 10. Damjanić kaže:

  Šta tebe muči Amanda? Hrvatska i Srbija u istoj rečenici ? Sasvim je normalno da se firme iz "bivše države" , kako se ispravno sada zove Jugoslavija u Croatiji, upoređuju međusobno.

  Pogotovo što je ex yu prostor zanimljivo tržište i za Kraš i za Pionir. 

  Švajcarska je druga planeta i za nas i za Hrvate. A ti pošto nemaš ništa sa Srbijom – ajd polako…

 11. Amanda kaže:

  Damjanič@ Možda je srbiji Švicarska druga planeta , a tek Hrvatska…

 12. stormwatch kaže:

   

  Amanda:

  Pera@ Ma odlepite se već od Hrvatske i Kraša samo gurate glavu u tuđi tanjur , zaboravite Hrvatsku jer je to druga država i nema ništa sa srbijom. Možda bi trebalo da se uporedite sa konditorskim firmama iz Švicarske pa da vidimo statistiku…

   

  Amanda draga, a kaj tebe muči? Kaj mi si sad ne bumo smijeli ovdje o hrvaškoj konditorskoj industriji i o njenoj slabosti nad konditorskom industrijom Subotice spikati, ne? Tko će nam zabranit'? Meni je hrvaška konditorska bila uvijek slatka, ali ipak sa diskretnom dozom gorčine, jer sam zbog ukradene Derby čokoladice u Trgoprometu, takve si fest batine 1986. dobil od starog, da sam si dobil nadimak štrumfek u školi!  Evo bih tebe prije neša upital'…. zašt' ti imaš ime kak jedna pjesma od Bostona? Zašto si ti glavu zgurala u rock historiju USA, i kak to da si nemaš pravega hrvaškoga imena? Jeste da je drive refrenu te pjesme fest legendaren, ali mislim da si se mal' precijenila. Od sad te zovem Ankica.

   

OSTAVITE KOMENTAR