Pisma iz Dalmacije

„Kako se naš klub nalazi u vrlo teškim financijskim prilikama, te nije u stanju da udovoljava svojim obavezama, a kako imamo dobru volju za rad, to bi Vas molili da bi ste nam dobrohotno poslali 1 garnituru dresova bilo kakovih, rabljenih ili razdrtih koji su Vama nepotrebni, a koji bi nama u našim potrebama veoma dobro došli za našu momčad.“

Tako se u pismu fudbalskog kluba Hajduk iz Šibenika, najtoplijom molbom obraćaju subotičkom klubu „Bačka“.

BAČKA

Bilo je to tridesetih godina kada siromašna pokrajina Dalmacija teško živi i jednom klubu puno znači makar i poderani dres.

Od tada se dosta toga promenilo a zanimljivo je reći da šibenski stadion ima reflektore još od sedamdesetih godina iako nisu bili prvoligaši, dok subotičani još sanjaju svetla na svojoj areni.

Među sačuvanim pismima koja se čuvaju u Istorijskom arhivu Subotice, nalazi se i ono sa ostrva Hvara. Tamošnji klub iz mesta Stari grad, takođe muku muči sa opremom i obraća se Subotičanima. Dobro bi im došle i rasparene kopačke:

„Svaki pa ma kako stari nogometni dres, svaka kopačka, pa i ne bio par, svaka štitnica, koljenica, nogometna lopta, duša itd. koja možda Vama izgleda neupotrebljiva nama će dobro doći.“

(Hrvatski športski klub Val, 10. rujna 1939.)

To je vreme kada u  Staroj Pazovi nemaju ni jedno igralište. Danas je tamo nacionalni fudbalski centar, ali tada…

Mole se prilozi od po jedan dinar. U Suboticu stiže pismo sledeće sadržine:

„U Staroj Pazovi od kako se gaji nogometni sport, nikada nije postojalo igralište, već su se utakmice odigravale po ledinama, što je mnogo ometalo napredak nogometnog sporta…

…uprava „Slavije“ je izradila listiće koji staju samo jedan dinar, te tako omogućila svakome ljubitelju nogometa da nam svojim najmanjim prilogom učini veliku pomoć.“

…tko bi gori, eto je doli,a tko doli gori ustaje. (Ivan Gundulić, „Osman”)

 

Današnju tribinu, Bačka je izgradila 1926. godine nakon što je staru srušila oluja

 

O subotičkom fudbalu između dva rata, biće nekoliko tema do kraja leta. Već sutra, u nedelju, u rubrici STARI GRAD, čitajte o rivalstvu onih najjačih, u priči : SUBOTIČKA VELIKA TROJKA.

 KOMENTARI

 1. adkersu kaže:

  Tridesetih godina siromašna pokrajina Dalmacija a 2013. siromašna pokrajina Vojvodina…

 2. Suboticanin kaže:

  BRAVO Lansky….

 3. stormwatch kaže:

  Ajde sada nek neko lepo napise tom istom klubu koji je trazio dresove ma kako se danas zvao par kompleta reflektora ma u kakvom da su stanju.

 4. pauk kaže:

  Lijepa nasa…mila Dalmacija, i Dubrovnik.

 5. nekad bio kaže:

  oni imaju reflektore,a mi buvljak koji donosi lepe pare a nažalost ne klubu već pojedincima koji su navodno emotivno vezani za klub.

 6. Tomislav Vojnić kaže:

  Bravo za Lanskog!!Na ovoj vrućini ovako “vruća” tema.

   

 7. Dado kaže:

  Bravo za temu…pozdrav iz Zadra

 8. stormwatch kaže:

  @Dado

   

  Saljite nam reflektore!

 9. Davor kaže:

  Šibenik je prije 2 godine igrao u europi, a sad je trećeligaš u velikim dugovima.

OSTAVITE KOMENTAR