Planeta: Klimatske promene imaju više lica

U svetu se obeležava Međunarodni dan planete zemlje pod sloganom “Klimatske promene imaju više lica”.

 

Tim povodom u mnogim zemljama u svetu, na taj dan organizuju se akcije koje imaju za cilj promenu ekološke svesti i u kojima, prema nekim podacima, svake godine učestvuje više od pola milijarde ljudi. Pokret gorana Subotice i Goranski rasadnik i ove godine su obeležili Dan planeta sa akcijama sadnje. Ozelenjena su dvorišta osnovnih škola “Miroslav Antić” na Paliću, “Petefi Šandor” sa Hajdukova, kao i okolina Gimnazije “Svetozar Marković” i Osnovne i srednje specijalne škole “Žarko Zrenjanin”. Akciji gorana se priključilo i Lovačko udruženje “Hajdukovo” i zasadilo 350 sadnica, kao i privatni azil “Aleks”. Praznik posvećen planeti u svetu se obeležava od 1992. godine, kada je na konferencije UN o životnoj sredini u Rio de Žaneiru usklađen dugoročni program za promociju održivog razvoja. Svrha obeležavanja 22. aprila je da se upozori na opasnost koja preti životu na Zemlji usled naglog razvoja industrije i porasta potrebe za energijom, što je dovelo do ispuštanja velikih količina otrovnih supstanci u atmosferu i povećanog iskorišćavanja fosilnog goriva, a posredno uticalo i na globalno zagrevanje i klimatske promene.

 

Dan planete zemlje je ustanovljen 1970. godine, a cilj je pomoć čoveku da ponovo uspostavi kontakt s prirodom, odnosno da ukaže na zagađivanje vazduha i vode, radioaktivno zračenje, iscrpljivanje nenadoknadivih energenata i drugo.

 

Povodom rođendana Planete, grad i Udruženje “Eko frends” podelili su priznanja najboljim učenicima koji su učestvovali u projektu “Lampa za bicikle”.

 

Profesor Deneš Tot je prikazao kako treba čuvati prirodu selekcijom i reciklažom baterija. Na primer, sedam kilograma baterija u prirodi je dovoljno da zagadi 56.000 litara vode u tlu. Punjive baterije se mogu puniti i do 100 puta. Ukoliko tih sto punjenja pomnožimo sa 35 dobrih baterija dobijamo 3.500 baterija. Kada tih 3.500 pomnožimo sa o,5 evra, koliko koošta jedna baterija, dobijamo 1.750 evra, koliko može uštedeti ako punimo, a ne kupujemo stalno baterije,rečeno je prilikom prezentacije projekta.KOMENTARI

  1. prof.Denes Tot kaže:

    Rukovodstvo ECO-FRIENDS AND ECO-KITS zahvaljuje se Gradskom vecu i dr.Eteli Jerinkic na svestranoj pomoci

  2. stormwatch kaže:

    Ta dico lazu vas! Nema nikakvih klimatskih promena na svetu!!!!!!!!!!! Sneg je oduvik padao u Junu!

OSTAVITE KOMENTAR