Plavi i Laka konjica – Titani zlatnog doba

Snajder, Kujt, Roben, Van Persi ili Kasiljas, Inijesta, Tores i Fabregas – sve su to imena fudbalskih reprezentativaca Holandije i Španije za koje zna svaki dečak na svetu koji šutira loptu. Teško bi danas na mestu ovih fudbalskih velesila bilo zamisliti našu reprezentaciju a pogotovo nacionalni tim Mađarske.

A nekada smo bili upravo tamo, među najboljima. Mađarska “Laka konjica” pedesetih godina je bila nepopobediva. Vicešampioni sveta 1954. godine, tri zlatne olimpijske medalje ( 1952, 54 i 68),  a Jugoslavija dva puta vicešampion Evrope, četvrti na svetu (1962), zlatni olimpijci 1960. godine i pre toga tri puta srebrni.

Zlatne generacije fudbalera ove dve zemlje, akteri olimpijskog finala u Helsinkiju 1952. godine,sastali su se u Subotici na Gradskom stadionu, ovaj put kao veterani i sportski prijatelji, za dan grada Subotice 10. oktobar.

Te 1973. godine, niko nije mogao da pomisli da narednih 40 godina njihovi naslednici neće ni blizu prići njihovim zlatima i srebrima. Biće nakon njih još velikih igrača i pojedinaca ali ne i tima koji bi se vratio gde su oni bili pedesetih i šezdesetih.

Pogled u fudbalsku budućnost za mnoge tada bio bi kao ružan san.

Sudije veterani

Bata Ognjanov, Beara  i Bora Kostić

Matrai, Grošič i BuzanskiKOMENTARI

 1. Nemet kaže:

  Na onoj slici nije Matrai ve ć Meselj (Mészöly Kálmán), a ispod su Ivica Pešut (pokojni) i supruga iz Bunjevačkog Kola. Za identifikaciju Berendija, Budaija, Kostića, Beare, Grošiča i ostalih, spreman sam pomoći.
   

 2. dasHHa kaže:

  Nastavi niz: Panonija,Jugokoza,Zorka,Solid,Suboticanka,Integral…

  Bilo je tesno na reklamnim panoima tih godina.Ista sudbina snasla je suboticke firme koje su pokopane zajedno sa zlatnim kopackama generacija koje su drzale respect. Procice puno godina dok se ponovo izgradi jaka subotica a bilo je lako razrusit,unistit i dokrajcit privreda,sport i kultura.

 3. Gyula Dietrich kaže:

  Imamo nove slike, ekipa, reprezentativci iz Subotice. Polako će sve LANSKI ukomponovati. Najviše je akcije u fudbalu, ekipe su iz 60-tih godina. Već kod ostalih sportova skroman sam, ipak hokej na ledu, rukomet. Čak i sportovi iz podruma kod Jadrana – ovom će se obradovati Darko Čović. GRAD SPORTOVA – dgy

OSTAVITE KOMENTAR