Pljačkaju ljude na grobljima !

– „U grobljima u gradu, a najviše na Bajskom groblju, ogroman problem su napadi na ožalošćene. Pljačkaši, uglavnom vozeći bicikl, otimaju ljudima torbe i građani zbog toga žive u strahu, čak više i ne idu na groblje. Bilo je slučajeva kidanja lančića, minđuša, fizičkih napada“ – kaže direktorka JKP „Pogrebno“ Vesna Prćić

groblje_subotica
Pored napada na građane, ona kaže da su veliki problem i stalne krađe. Vandali kradu na desetine buketa, vaza, okvire od slika, kuke sa ploča.
– „To ne rade da bi odneli na drugi grob, već da bi zaradili. U Bačkim Vinogradima smo zasadili 100 tuja, a ukradeno nam je 27“ – kaže Vesna.

 
Milomir Ivanović sa Palića na grobnom mestu gde počiva njegova supruga često zatiče nered i počupane sadnice, dok je sa okolnih grobnica u više navrata nestajalo sve što je od bakra i mesinga.
– „Očajni smo, više ne znamo šta da radimo i kome da se obratimo za pomoć. Veliku tugu za pokojnicima otežavaju nam huligani kojima ništa nije sveto. Obraćali smo se Mesnoj zajednici, komunalnoj policiji, ali ne vredi. Groblje na Paliću ima više ulaza, a sa druge strane nema ogradu, a oni koji kradu ne poštuju zabranu ulaska sa bicklima i motorima na kojima imaju korpe i sve što ukradu stavljaju u njih i beže“ – kaže Ivanović.

 
Vesna Prćić kaže da ne mogu da povećaju broj zaposlenih koji bi čuvali groblja, a grobari nisu čuvari iako uvek reaguju kad primete krađu.

 

BLICKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Vesna Prcic, direktorice, obezbedi groblja! radi svoj posao.
  popravi ogradu, postavi cuvare, zakljucavaj groblje posle 18 sati, na svakom groblju aktiviraj samo jedan ulaz/izlaz, sa cuvarima. groblja nisu saobracajnice i prestanite da dozvoljavate prolazak kroz groblja ljudima koji zele da ustede par stotina metara.

  pa zar je moguce da si toliko nesposobna i imas obraza kukati na sve ostale zbog svoje nesposobnosti?
  naravno da svako treba da radi svoj posao ukljucujuci policiju (za kradje), sudstvo (da lopove osudjuju a ne pustaju) i komunalnu. medjutim, TI si prva koja moras uraditi sve sto je do tebe a ne da sedis, cekas izbore i novu raspodelu partijskih JP kolacica.

  otidji u svoju strancicu i SAD pokrenite predizbornu kampanju za naredne opstinske izbore. dovoljno vam je samo jedno predizborno obecanje: „OBEZBEDICEMO GROBLJA I ZASTITI SVE NJIHOVE POSETIOCE!“
  garantovano dobijate iduce izbore u Subotici.

 2. atila kaže:

  kao prvo nemoze samo direktorica Vesna Prcic da donese sama odluke o nekim pitanjima kojese tice grobaja tuje upravni odbor kojise sastaje o vise judi iz razlicitih partija i oni donose odluke i daju obezbede srestava za bilo sta i tose podrazumevase i za judstvo kolkoce da rade u toj firmi imatu puno togajos soto punonjih nezna i utice za rad i razvoj grobja kojisu u drzavnom sektoru

 3. Vesko kaže:

  Krade se cvece, kako buketi tako i zivo, zasađeno pa se prodaje, zatim ovi sto nasilno skidaju sve metalno i bakarno, a da nema ko da ih spreci. Ne moze ni
  direktrica ni iz Pogrebnog ili od Funera da cuvaju i sprecavju krađe, vec samo da se ukljuci i policija, da se preobuku i maskiraju u neke starije osobe, sa tasnama i
  kojekavim nakitima, pa da vidis da bi dosta njih naleto i to bi bio pun pogodak. Kada bi se tako vise puta sprovela takva akcija u svim grobljima, situacija bi se popravila.

 4. freelancer kaže:

  Znam da ovo nema veze sa subotičkim grobljima, ali evo jedne priče iz moje sadašnje branše…

  Veliki problem profesionalnim vozačima jesu pljačke na parkinzima za vreme pauza (noćni odmori). Krade se sve, roba iz tovara, gorivo, oprema, rez. točkovi, uspavljuju vozače gasom za uspavljivanje (koji ubacuju u kabine) pa pljačkaju. Obično se vozačima savetuje da ne čine NIŠTA da bi se sprečilo da i glavu izgube…
  Ovaj problem je bio izražen više na istoku nego na zapadu (mada ga i tamo ima i tačno se znaju crne tačke), ali su to u Belorusiji rešili – EFIKASNO…
  Došla gomila policajaca sa dugim cevima, kuc-kuc vozaču na kabinu i „hajde pusti ti nas natrag u tovarni prostor i nastavi sa spavanjem…„ Koje crno spavanje? Ušli oni, sve utihnulo, kad evo ekipa… Odmah noževi, seče se cerada, a onda… Cerada se diže i PLANUŠE DUGE CEVI!!! Nema hapšenja, nema sudjenja, nema NVO, nema „ljudska prava„, idi-mi-dodji-mi… POBIŠE ih kao pacove… Nakon drugog ili trećeg takvog slučaja, NEMA VIŠE! Sada u Belorusiji SVAKO na parkingu može spavati mirno, sa otvorenim prozorima… Nema pljački, nema reketa od policije, NIŠTA! Neverovatno uredna zemlja, čista, nema nezaposlenih, a sve kao na zapadu… šoping molovi, trgovine, auto-putevi kao u Nemačkoj….
  TAKO se to radi. A Lukašenku mogu ovi sa zapada samo da pljunu pod prozor…

 5. minden kaže:

  Evo baš se spremam s babom na Bajsko groblje.Metnit će sve zlato na sebe,a ja ću za njom iz prikrajka s batinom,al dugačkom i tvrdom da lomi kosti.

 6. Brane kaže:

  A sto napadate odmah zenu koja perfektno radi svoj posao?!?!?!
  Postoji upravni odbor koji donosi takve odluke , a ne ona sama.
  A kad treba platiti 800 i kusur dinara godisnje za grobarinu onda Vam je puno
  !!!!!????!!!!!
  Ma hajde molim Vas lepo gde ima za dzabanu da Vam neko odrzava.
  Neka podignu cenu grobarine pa ce imati odakle da plate za sve sto bi Vi zeleli!

 7. Pravdoljub .. kaže:

  Pogrebna preduzeća koja zgrću enormno velike svote novca dužna su da osiguraju povereno im. Policija normalno da treba da čuva verske objekte i groblja naravno ako se za to ukaže potreba,kao što je bio slučaj pre nekoliko godina kada su policajci bili raspoređeni upravo na ovim mestima. Čuvarska služba,video nadzor i nekoliko policijskih racija ili zaseda ,zasigurno bi rešili mnogo toga. Ali i ljudi,u ovom ludom vremenu bukvalno izazivaju kriminalce,svojim neshvatanjem situacije. Nije ovo kao nekada da odeš mirne duše i da šetaš po gradu. Iza svakog ćoška vreba opasnost,meta su svakako oni koji su nezaštićeni i koji nemogu pružiti otpor. Groblja,salaši,stanovi bez stanara,starci koji se ispovedaju nepoznatim „prodavcima“ robe putem telefona, Crkve……Sve su to mete napada neradnika i lopova.

 8. štaraditebre kaže:

  Ovo i nije neka novost, pljačkaju narod već godinama na Bajskom groblju, u po bela dana. Eto toliko je perfektan rad direktorke. Kakvi su ovo argumenti? Kakav je to direktor koji nije nimalo odgovorna, većje za sve odgovoran upravni odbor. Botovi, smešni ste.

 9. atila kaže:

  štaraditebre kaosto rekok sve finansijske srestva odobrava i donira uprani odbor od predvidenog buzeta.astose tice cena nove grobnice to opet upravni odbor odlucuje i jako malo od toga ide firmi toje tako kod svake drzavne firme ko nezna nek malo poburla na internet

OSTAVITE KOMENTAR