Pljeskavice na buvljaku kao nekad kolbas

Za mnoge Subotičane izlet u Segedin  nekada je počinjao na tamošnjoj pijaci sa prženom kobasicom, senfom i kriškom hleba – sve to na parčetu papira. Bilo je baš dosta tih kobasičarnica u zatvorenom delu segedinske pijace kraj  autobuske stanice. I sve su nestale netragom u godinama kako je Mađarska napredovala u evropskim integracijama. Možda to i nema veze sa tim, jer mađarska kuhinja nudi mnogo slavnija jela a brzu hranu su dopunili Mc Donalds, Burger king i Pizza hut, pa zašto bi kolbasi na pijaci bili značajni. Međutim, oni koji su voleli te kobasice i danas traže TAJ ukus i TAKAV senf. I naravno, ne nalaze ga.

Mađari bi se sigurno čudom čudili kada bi znali za tu nostalgiju za mestom gde su s nogu doručkovali radnici, penzioneri i pijačari, kao što je nama čudno kako nekome može biti lepo da žvaće pljeskavicu na Buvljaku. U onoj gunguli sve to meso i dim nikako ne izgleda privlačno, a ni na drugim mestima, ako ćemo pravo. Možda posle pet flaša piva, u tri ujutro, kad se krene kući…

Gosti iz Mađarske koji dolaze na Buvljak nikako se ne slažu da je to „junk food“. Šta više, obavezno šoping preseku jednom pljeskom u lepinji. Bile su pečenjare prisutne oduvek na toj pijaci, no nikada to nije bila turistička atrakcija. Više nužno zlo za onog koga glad obuzme na tom mestu. Sada je druga pesma. Za goste iz susedstva ta famozna pljeskavica je posebna stvar. Zato je bilo je pitanje vremena kada će i ugostitelji da naprave korak dalje u tom biznisu. I evo jednog zanimljivog primera u delu pijace koji gleda na hipodrom. Lepo dizajnirana reklama, usluga i sa ulice a tu je i mala sala za ručavanje…sve novo i čisto. Videćemo da li će im se isplatiti uloženi trud. Sve je kako treba, samo da ne bude da…“neki to vole musavo“.

Prljavi Hari, pionir brze hrane



KOMENTARI

  1. Megille kaže:

    Na slici je Gosp. Muharem. Njega treba istaći kao pionira poduzetnika još iz vremena komunizma . On je kao samostalni poduzimač bio je među prvima koji nisu bili ‘uhljebi’ na komunističkim jaslima propalog režima zvana Jugoslavija.Proganjali ,zatvarali ga,bio pod prismotrom inspakcijskih službi ,ali nije se dao slomiti. Danas ti koji su ga onda proganjali su postali kapitalisti-komunisti.Ipak Muharem je bio ispred svog vremena , a bio je ispred ovih današnjih ‘kicoš ‘ kapitalista. Razlikovao od njih i o tome što nije bio lopov i prevarant. Njemu bi trebalo postaviti bistu u centru Subotice kao maskotu za primer jer je uveo privatnu inicijativu kao ekonomsku kategoriju poslovanja…

  2. Webislav kaže:

    Proganjali su ga i terali jer ranije nije godinama imao dozvolu za rad
    zato se i selio sa mesta na mesto, ali je opstajao i kao takav postao
    poznat svim Suboticanima.
    Inace Mujo ima preko desetoro dece, priznatih i ne priznatih i svi su postali posteni i radni ljudi .

  3. Zorica kaže:

    Lepo mesto jedino hrana losa tj,katastrofa ali jako lepo sredjeno mesto,,,

  4. Milutin kaže:

    Očigledno da je od strane vlasnika g. Lansky bio debelo korumpiran sa popriličnom količinom pljeskavica kada o ovoj tzv. hamburgeriji piše sa ovolikim hvalospevom pri čemu je teško prekršio više Zakona Republike Srbije !
    g. Lansky po svemu sudeći nije stizao ni da diše između dva halapljiva zalogaja a kamoli da je mogao malo više posmatrati kako se radi u toj tzv. hamburgeriji jer bi inače mogao videti da se kupcima ne izdaju fiskalni računi mada je to obavezno po zakonima i kažnjava se i prodavac koji ne izda račun kao i mušterija koja ne zatraži fiskalni račun a da ne govorimo o tome da je u Republici Srbiji jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja dinar a u ovoj tzv. hamburgeriji se i te kako primaju forinte i verovatno i evri i sa time se ponovo krše zakoni pa je i g. Lansky odgovoran jer je kao savestan građanin države Srbije trebao ove nepravilnosti prijaviti nadležnim organima – ali je on bio zauzet gutanjem pa je zaboravio na svoje građanske dužnosti i za uzvrat brže bolje reklamira ovu tzv. hamburgeriju !

    P. S. Zorica je u pravu, hrana je katastrofa, pljeskavice spolja spržene a iznutra potpuno presne, mora da je g. Lansky bio mnogo gladan kada je to mogao pojesti.

  5. Prilog kaže:

    Najzad i Subotica da dobije pravu modernu pljeskarnicu.Posebno mi je fina Beogradska i Novo Pazarska pljeskavica ili cevapi.

  6. Damir kaže:

    I pljeska i giros,mmmmmm….

  7. realan kaže:

    Zaista ne znam sta je Zorici katastrofalno od hrane ovde, licno sam jeo I nosio kuci rostilj za porodicu, sve je odlicno. Cevapi I pljeskavice nisu mesane sa sojom vec je to meso.

  8. Podrska kaže:

    Ha ha ha….nisam bio tamo,ali sad kad citam Milutina idem obavezno i siguran sam da je odlicno.Milutin je pravi dokaz da se u Srbiji lepota i uspeh ne oprastaju.Podrska vlasniku i poziv drugim lovatorima da otvore jos takvih hamburgerija da bi buvljak izgledao lepse.

  9. Safet kaže:

    Muharem je makijev deda secam se da su ga svi zezali zbog toga i zvali ga musmula a njemu uvek guziva virila iz poderanih farmeraka mozda bih nekada i kupiojo kestenj kodnjega ali taj razdeljak me stalno proganjao ne sunljam da je bijo dobar covek uvek je javljao nepoznatima ali eto doziveo je da u siromasvu skonca. A pljeske na buvljosu ziv ocaj,samo stanpaj sto vise bezukusno na salati sve vrste insekata leti pavlaka urnebes se ukvare pa eto madari vole to….

  10. stormwatch kaže:

    @senvich botovi

    Primetio sam da su protiv ove kebabdzhinice jedino proverene snage senvich patriJota…sto znaci da je pljeskavica tamo u stvari veoma dobra, ali vlasnik ne sljivi ni vlast ni opresiju 5%. Samo napred da se gradi i radi, a ove sto ne znaju dalje od senvicha….e pa njih treba majmunisati svakodnevno.

  11. Đuro kaže:

    @Podrska
    U pravu si 100% ovaj Milutin piše rečenice kao da mu ih diktira onaj klempavi dupeuvlakač…Puna usta zakona i pravde a najrađe bi zatvorio konkurenciju.

  12. Zorica kaže:

    Dobro jutro Milutine dobro dosao….stormwatch ti znas najbolje sve iz daljine lakse se vidi…

  13. midjrrant kaže:

    PRLJAVI HARI ZA PREDSEDNIKA!!

  14. Zorkas kaže:

    Pljeskavice i sav taj rostilj po Subotickim hamburgerijama a pogotovu na Buvljaku je rizik za jesti.Prvo svo to mleveno meso dolazi autobusima iz Leskovca i pitaj boga odakle,gde se vise puta odmrzavalo i zamrzavalo.Verovatno je svo to meso sfercovano iz ratnih rezervi iz Brazila i Argentine preko Kosova do nas u Srbiju i Crnu Goru,kao i u Makedoniji.Na zalost inspekcije nerade svoj posao kako treba.

  15. Srki kaže:

    Da lepo sredjeno mesto a gazde extra sa inspekcijom pa ko im se nesvidi namestaju inspekcoji

  16. Podrska kaže:

    Majko moja mila,pa ako procita ove komentare neki buduci investitor ima da pobegne u momentu za Novi Sad,Beograd ili Segedin.Ocrnite vi jednu obicnu hamburgeriju ko da je Ausvic u pitanju.

  17. ice kaže:

    Jos uvek postoji u segedinu na toj pijaci pored autobuske stanice (Mars teri piac) mesto gde se moze kupovati pržena kobasica sa senfom i kriškom hleba – sve to na parčetu papira.Pijacu su potpuno renovirali a hala gde se nalaze se zove Irén csarnok, pored toga imate i odlicnu svezu przenu ribu,mekike,palacinke itd. Radno vreme je od 4h ujutro! Inace su razno razni street foodovi jako dobri u segedinu samo ih treba potraziti…

  18. Lenin kaže:

    Ne znam zašto su ljudi bili toliko oduševljeni sa tim prženim kobajima?!Najverovatnije što nisu znali toliko Segedin,pa stime ni jeftinije i kvalitetnije zalogajnice širom grada.Doduše i meni je trebalo malo vremena da se odvojim od onog odvratnog hangara iza autobuske stanice.U to vreme sam ponekad prespavao u Segedinu kod poznanika koji je imao štand na Čerepeš piaci.Puno sam lutao gradom tražeći radnje sa robom za šverc,koje sam prije kupovao od posrednika na subotičkom buvljaku.Tako sam našao “Pick”-ovu mesaru u spoljnom sklopu Segedinske Velike Tržnice u centru grada.U toj mesari bio odvojen deo gde se moglo klopati sa nogu.Isto su imali te pržene kobaje sa senfom,ali su im viršle bile prvoklasne.Pored toga moglo se birati od tri vrste divnog vrućeg čaja,po veoma pristupačnim cenama.To sam praktikovao sve dok nisam počeo Puškin expres da koristim kao prevozno sredstvo,jer po robu sam morao stići tačno u sedam sati.Problem je bio što je voz ponekad stigao na vreme(!?),a čekaonicu su otvarali u 4.Bilo je odvratno hladno.Od muke sam počeo šetati.Kad pred železničku stiže tramvaj.Onako razmišljam o tome,da vala tako rano ujutro neće valjda kontrola da naiđe,a ja ću se vratiti nazad sa istim tramvajem.Tako sam doznao da Segedin ima još jednu železničku stanicu sa ove strane Tise,u kojoj bife već u 4 uveliko radi i to na drugom kraju linije u Rokuš naselju.Friške pogačice sa čvarcima i kiflice sa sirom su bili prva liga,a bela kafa neopisiva.Od toga dana sam uvek nestrpljivo čekao da stignem na Rokuš vasútállomás,ne samo zbog klope,nego i zbog simpatične poslužeteljice Eržike,sa kojim sam se i malo dublje upoznao.
    A meni restoran u Tarjan varošu nešto graciozno što jedan gurman može doživeti.Tamo sam jeo svoje najukusnije škembiće u životu.Čak ni škembe iz Nesi bara(hala za svadbe i priredbe),koje gazda jedno vreme pravio u kotlu,nisu mu bile ravne.Mom prijatelju Blašku došle suze na oči.A i tri porcije su bile preterano sa njegove strane.Bilo mi sramota što je moljakao pola sata kuvara da mu oda recept.A lepo čovek objasnjavao da sve zavisi odakle se nabavlja sirovina i začini,a prvenstveno da se sve četri vrste škembića da se koriste.Inače tamo sam io i gulaš od gljive sa testom,bečku sa krompir pireom i sosom od ogrozda,raznorazne gulaše,paprikaše,ali ako sam stizao na vreme onda uvek škembe.Supa,glavno jelo,salata,desert(palačinke,krofne,kolači),pića bezalkoholna oko 200-250ft tj negde oko 2.5-3 dojče marke.Interesantan detalj iz tog restorana bio meni ručak za penzionere.U galeriji na posebnom šalteru se moglo kupiti sa penzionerskom karticom komplet ručak za svega 55ft.Obično klasična jela ali kako sam vidio i čitao, sasvim dovoljno za jednu stariju osobu.Supa,glavno jelo,salata po potrebi,desert ili voće zavisno od glavnog jela.6 dana u nedelji od toga dva dana testo glavno jelo.Recimo kad su dobijali testo sa grizom i pekmezom,onda su imali jaču čorbu,pasulj ili ragu i voće.Oni su dobijali samo jednu bečku,dok mi koji smo plaćali punu cenu po dve.Nažalost taj restoran više ne postoji.Bio je na Aleji Jožefa Atile kad se ide prema Tarjan varošu,nasuprot ulici Ruža koja se uključuje sa leve strane aleje,skoro na ćošku jedne ulice koja se priključuje sa desne strane.Rip.
    A da,ni studentski restoran nije bio loš,ali ni blizu ovog u Tarjanu,pa ni cene nisu valjale.

  19. croat kaže:

    Lenine pobogu jes ti isao svercovat il jest?!! Ha ha odlicna prica, ja isto nisam bio ljubitelj tih kobasica na autobuskoj, ja sam isao ponekad pre reke u jednu prodavnicu koja je imala mali standic za brzu hranu koja je bila jako dobra i jeftina.

  20. TRADICIONALNA KUCA kaže:

    Suvlasnik od ovog lokala,tj jedan od vlasnika.
    Hteo sam sve i svasta napisati ili ti komentarisati,ali vidim da ne da ne vredi,nego bi morao da dokazujem zasto je u Hirosimi umrlo 11 ljudi vise od mogucnosti koju proizvodi ta bacena bomba.
    Tugu na stranu.Hvala za clanak od strane “gs.co.rs”.Znam da niste to zeleli ali ste nam ucinili medvedju uslugu.Molim Vas da vise ne pisete o lokalu,mada ste tj su Vam namere bile dobronamerne ali ste ipak proizveli neki pozitivan kvalitet kroz komentare koje cemo iskoristiti i dopuniti u ponudi u lokalu.Radi lepe i kvalitetne ponude gradu i gradjanima a normalno i zbog naseg profita.
    Hvala svim dobronamernim ljudima.

  21. Lenin kaže:

    @croat
    Ipak mi šverc bilo primarno delo.Obožavao sam cenkati u radnjama,jer u ono vreme se dalo i često imalo zadovaljajućeg efekta.Tako sam sa malim ulogom do max 1k,mogao napraviti i do 350-500 DM zarade.Obično sam išao dva-tri puta nedeljno.Problem je bio što mi se roba počela lagerisati,pošto neke nisam mogao odmah prodati.Dovlačio sam robu koju ostali prodavci na buvljaku nisu imali, ili im ta roba bila niskog kvaliteta.A sva roba što sam ja nudio bila ekskluziva.Povrat afe nisam radio jer nisam kupovao robu u jednoj radnji,a i već imao popusta i niske cene.

  22. croat kaže:

    Tradicionalna kuca, zivimo u pluralizmu misljenja a cak i negativni komentari ovde mogu vas nauciti necemu tako da nevidim razloga za ljutnju. Naprimer na ovom sajtu ste naucili da je kupcu bitno poreklo sirovine. Pored ukusa jela koje je ipak individualno nadjite kvalitetnog dobavljaca ili ako ga imate reklamirajte se da samo od njega kupujete. I ako razmisljate u tom pravcu sigurno cete imati jos neke pouke dobre za vase poslovanje.
    Ja sada prvi put vidim vas lokal preko ovoga sajta, sto se mene tice koliko se moze oceniti na ovim fotografijama eksterijer mi se dopada. Posle Leninove price o hrani u Madjarskoj nesto sam i ogladneo pa cu ipak probati pljeskavice kod vas i sam se uveriti da li su ukusne ili ne!

  23. Safet kaže:

    Kazniti sve ove svercere koji su priznali zlocine ovde

  24. Lenin kaže:

    @Safet Ulepšao si mi dan!Ne da sam se slatko nasmejao…,joooj…,i suze mi došli na oči. 😀
    A one današnje,koji povremeno idu na višenedeljni boravak u Italiju po “nabavku” nakita za đa,treba da proglase herojima.Još da dobiju benificije od države u vidu besplatnog stana,ili pokućstva.I da zažmure kad im dečica pljačkaju stare osobe.Kada babama strgnu zlatni lanac a dekama uzmu novčanik sa penzijom…,jer je to samo trening pred pravi biznis na Apeninskom poluostrvu. 😀

  25. stormwatch kaže:

    @Lenin

    Samo da vas informisem da su uvatili vaseg junaka Igora u spaniji…..

  26. Lenin kaže:

    @stormwatch “…uvatili vaseg junaka Igora u spaniji…..”
    Hahaha… Mislim da ti misliš na onog iz mog navodnog komentara,a za koga ti misliš da sam ja podržao,a samo umišljaš,a ja mislim(znam) da takvog posta sa moje strane nije bilo,a ti zbog nedostatka nekog valjanog,duhovitog fazona,doveka ćeš pokušavati da me izbaciš sa koloseka sa tom svojom opsesijom.Ali samo mogu sažiljavati nad tobom jado jadnim. 🙂
    Aaah… Ali evo stigo i Afet.Možeš da mu ližeš guzicu.Ali teško da ćeš moći sebe tako obraditi. 😀

  27. Megille kaže:

    @ Prilog-To je ‘balkansko’ mesto nije za Carsku Suboticu-Ebo vas Balkan…i primitizam.

  28. Pravdoljub... kaže:

    @TRADICIONALNA KUCA- poštovani gospodine vlasniče/suvlasniče ovog restorana nemojte zamerati gospodinu LANSKY jer čovek je napisao krajnje divan tekst i verujte mi ako će mo a moramo razmišljati marketininški svaka reklama je dobro došla pa i ona najgora. Vama svaka čast i samo nastavite sa radom kako ste radili i do sada , što se tiče fiskalnih isečaka tek to nije problem, svakome se izda jer znam i više nego što bi možda trebao da znam. Onaj nelojalni konkurent MILUTIN neka Vam zavidi jer vidi se odmah kakve su mu karakterne osobine čim zavidi i Vama i autoru članka. Medveđa usluga nije i u to budite sigurni..Inače LANSKY je vegeterijanac koliko ga ja poznajem.

OSTAVITE KOMENTAR