Pljušte prijave za privredni kriminal

U Subotici je u oblasti privrednog kriminala, prema podacima Policijske uprave, podneto 300 krivičnih prijava, a ukupna šteta je oko 700 miliona dinara.

 

U Osnovnom javnom tužilaštvu kažu da su svi predmeti u oblasti privrednog kriminala procesuirani i da je veliki deo predat u nadležnost Višeg tužilaštva.

 

– Procesuirana su odgovorna lica za „Fidelinku“, „Agrokombinat“, „Malu Bosnu“, „Bratstvo“, „Azohem“. Predmet JKP „Čistoća i zelenilo“ je izuzetno ozbiljan, neće biti brzo okončan i njime će se najverovatnije baviti viši pravosudni instanci – objašnjava Branislav Rankov, javni tužilac OJT.

 

„Blic“ saznaje da će u slučaju JKP „Čistoće“ enormni troškovi za benzin ići na teret osobe koja je odobravala potrošnju, jer je gorivo namenjeno ovoj komunalnoj firmi davano rodbini, poznanicima, lokalnim političarima.

cistoca

Šteta u ovom JKP je na osnovu raznih zloupotreba veća od 100 miliona dinara, a samo na reprezentaciju bivše rukovodstvo trošilo je mesečno više od 300.000 dinara.

 

Na osnovu krivične prijave malih akcionara „Agrokombinata“ u toku je postupak protiv Zorana Brankovića, direktora, Šandora Šomođija, stečajnog upravnika, i Žike Kevrešanina, procenitelja. Oni se terete da su za druge pribavili imovinsku pravnu korist od ukupno 27,7 miliona dinara. Po drugom predmetu u slučaju „Agrokombinata“ bivši rukovodilac je prodao zemljište u državnoj svojini i proglašen je krivim jer je na taj način pribavio materijalnu korist za drugo lice od 12 miliona dinara, ali je zbog lošeg zdravstvenog stanja dobio uslovnu kaznu. Međutim, OJT je uložilo žalbu i tražilo kaznu zatvora.

 

– Nakon stečaja i reorganizacije „Agrokombinat“ je prodat 2012. godine za 769,828.412 dinara. Firma vredi barem 2,5 miliona evra više. Umanjena je cena zemljišta koje je prodavano za samo 3.700 evra za III klasu ili 4.500 evra za II klasu – objašnjava Josip Ivanković, predsednik Udruženja malih akcionara „Agrokombinata“.

josip

Vlasnik „Konfido Tim“ uhapšen je pre desetak dana zbog sumnje da je prodao kukuruz, pšenicu i uljanu repicu koju su mu dali poljoprivrednici. Policija je saopštila da je Ž. Kovač od prodaje uzeo 51 milion dinara, mada je vrednost robe bila 10 puta veća. Uveravao je ratare da će biti isplaćeni, ali rokove nije ispoštovao. Firmu je osnovao 2007. godine, a račun preduzeća je u blokadi za 37 miliona dinara.

 

BLICKOMENTARI

 1. su kaže:

  hapsi gnjide da narod moze da zivi!

 2. treća-sreća kaže:

  Ima još takvih, ali se niko ne usuđuje da dirne u neke od njih.

  Već desetinu puta sam pominjao VELIKU KRAĐU prilikom privatizovanja Subotičke Mlekare, ali pod plaštom dobrog poslovanja i prilično dobrih zarada se ta krađa od malih akcionara prilikom privatizacije nigde ne spominje… verovatno delom zbog toga što je zahvaljujući Subotičkoj Mlekari u giganta izrastao IMLEK, a verovatno i zbog toga što se vlasnik "slizao" sa svakom dosadašnjom vlasti uz pomoć para koje je POKRAO raznim marifetlucima, u ovom slučaju, od nas malih akcionara.

  E, pa gospodine budući Predsedniče vlade, ako u njega ne smete da dirnete, nemojte više da nam prodajete bajke o borbi protiv korupcije. Ovaj je najveći i tu pokažite svoju hrabrost i moć koju Vam je narod dao na izborima!

 3. Neša kaže:

  treća-sreća:

  E, pa gospodine budući Predsedniče vlade, ako u njega ne smete da dirnete, nemojte više da nam prodajete bajke o borbi protiv korupcije…

   

   

  Nisu to bajke. To su propagandno demagoške priče za naivne, neobrazovane, neinformisane, neuke…

  Uzgred, ni PPV ni budući PV ni niko iz Vlade ili iz vrha vlasti odavno se ne pitaju ništa. Sve se kreira spolja i vrši se ogroman pritisak na izvršenje svih postavljenih zadataka!

 4. treća-sreća kaže:

  E, pa je**li ih zadaci!

  Bolje crknuti dostojanstveno, nego živeti pod tiranijom neukih i nepismenih "bizmismena" koji su sve ojadili, a niko pritom ni prstom da ih dirne.

  REVOLUCIJA, bre!!!

  Boli me i za EU… zanima me samo bolji život i da se kazni sav kriminal iz poslednjih 30 godina, bez mogućnosti zastarevanja.

 5. amacak kaže:

   

  treća-sreća:

  REVOLUCIJA, bre!!!

  … zanima me samo bolji život 

   

  revolucija ne može dovesti do boljeg života

 6. dr,no kaže:

  A Zemljište Agrokombinata na kojim se gradi privredna zona "Mali Bajmok"- to zemljište je legalno dato strancima???

 7. treća-sreća kaže:

   

  amacak: revolucija ne može dovesti do boljeg života

  Šta misliš da ih pustimo da mažnjavaju i dalje? Je l' to bolja varijanta od one da ih zgazimo i zauvek sklonimo? Ne delim tvoje mišljenje… predugo smo ih puštali i zato nam je sad loše. Da je bilo te REVOLUCIJE i da su odmah u korenu bili sasečeni, danas bi nam život bio pesma. Međutim, lopine su odradile svoje i zato sad patimo. No nikad nije kasno da im se stane na put. Bolje ikad nego nikad.

 8. pravdoljub kaže:

   

  treća-sreća:

  E, pa je**li ih zadaci!

  Bolje crknuti dostojanstveno, nego živeti pod tiranijom neukih i nepismenih "bizmismena" koji su sve ojadili, a niko pritom ni prstom da ih dirne.

  REVOLUCIJA, bre!!!

  Boli me i za EU… zanima me samo bolji život i da se kazni sav kriminal iz poslednjih 30 godina, bez mogućnosti zastarevanja.

   

   

  Ovde napišite odgovor…Prijatelju!!!!!!!!! BOJKOT svega, samo BOJKOT, nemoze nam niko nista..

 9. osman kaže:

  ZABORAVIO SE PIONIR SUBOTICA,a otvaraju nove slucajeve

   

 10. stormwatch kaže:

   

  osman:

  ZABORAVIO SE PIONIR SUBOTICA,a otvaraju nove slucajeve

   

   

  Osmane, kada bi se jednom zaista otvorio Pionir i kada bi to bila pravna drzava u kojoj se kriminalci kaznjavaju, onda bi to napravilo takve razdore u SPS, SPO i sadasnjoj vlasti, jer su upravo svi oni bili umesani u to, no Pionir niko ne dira. Vazno je da su iz njega izbaceni posteni, strucni i vredni Suboticani koji su ga i drzali sve one ratne godine a ostala zgadija.

 11. pravdoljub kaže:

  SUBOTICANKA i Si@Si Kompanija. Gde su deonice? Gde su otpremnine? Gde je sindikat? Koga su radnici placali, obustavom sa LD..Niko ne spominje Vojina Djordjevica.

 12. amacak kaže:

   

  treća-sreća:

  amacak: revolucija ne može dovesti do boljeg života

  Da je bilo te REVOLUCIJE i da su odmah u korenu bili sasečeni, danas bi nam život bio pesma. 

   

  većina revolucija donese samo haos i još gori život. libija, egipat, sirija, sada ukrajina …

 13. Vesko kaže:

  Sta ce biti kada se sudski otvori afera u slucaju AGROKOMBINATA SUBOTICA, u koju je takođe debelo umesan ovaj lik. Sigurno ce reci da on uopste nije kriv, samo neznam kako ce dokazati bogastvo koje je stekao kao i njegovi najblizi, dok je bio pred. up. odbora za veme stecaja, istina za dobru nadoknadu, ali i od toga nije mogao steci ono sto danas ima. Sve se to moze lepo utvrditi, samo da ima ko.

 14. treća-sreća kaže:

  @Vesko

  Problem je što sve to sporo napreduje, pa će se ovaj debeli lik zbog starosti izvući nekažnjeno, poput F. Tuđmana.

   

 15. treća-sreća kaže:

  @amacak

  Kakva su ti to glupa poređenja sa zemljama gde ameri imaju neku korist. Kod nas je više nemaju… dobili su Kosovo.

  Ovo je skroz druga priča gde sami treba da presudimo krimosima koji su nas doveli do bede, a to će se, nadam se, konačno i dogoditi. Nećemo se mi, nažalost, od toga jako ovajditi u finansijskom smislu, ali će meni lično biti velika satisfakcija da vidim ovog debelog kasca-prasca, Miška, Beka, Koleta i slične njuške iza rešetaka.

  A što se tebe tiče, pretpostavljam da si potrčko nekog od gore pomenutih kad si se toliko zauzdao za njih. Pazi samo, znaš da prvo padaju najsitniji.

   

 16. stormwatch kaže:

   

  treća-sreća:

  @Vesko

  Problem je što sve to sporo napreduje, pa će se ovaj debeli lik zbog starosti izvući nekažnjeno, poput F. Tuđmana.

   

   

  Zar se nije tako izvukao i vas Slobica?

 17. Lajčo kaže:

  I naš Slobica i vaš Njofra

 18. styx kaže:

  hapsiti bagru!..sve redom!

 19. pravdoljub kaže:

  I Milosevicu i Tudjmanu i Aliji neka je mir tamo gde su. Okrenimo se mi zivima. Sta ce mo sa njima? Sta ce mo sa onima koji im se dodvoravaju? Koliko je takvih?

 20. Dorfer kaže:

  Pored Kase ,šta će biti sa ekipom :Čakanj, Tole, Kern ,Boni ,Vujić …i ostala ekipa poznata po aferama koji nikad nisu istraženi?

OSTAVITE KOMENTAR