Ploča na Gabrić ćupriji izazvala negodovanje

"U Subotici vekovima žive zajedno Bunjevci, Mađari i Srbi što je neminovno dovelo do prožimanja različitih običaja u načinu življenja. Karakterističan moment koji se javlja u svim subotičkim svadbama je prelaz preko Gabrić ćuprije. Običaj vezan za ovu subotičku legendu je do danas sačuvan jer se veruje da ovo mesto određuje sudbinu braka. Ako se mlada prenese preko mosta do kraja života ostaće verna svom mužu, istrajaće pored njega u dobru i u zlu."

 

U gornjim redovima teksta je citiran natpis na nedavno izgrađenoj Gabrić ćupriji, koji nije prošao neopaženo. Protestnu notu na postojeći natpis uputili su javnosti Hrvatsko nacionalno veće, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, koji negoduju jer je Hrvatski narod pored Mađarskog, Srpskog i Bunjevačkog izostavljen na ploči.

Slika

B92, sa malo pretencioznim naslovom "Ko "briše Hrvate u Subotici?" objavljuje tekst u kom prenosi nezadovoljstvo hrvatske zajednice činjenicom da se Hrvatski narod nije naveo na ploči. Navodi se da predstavnici hrvatske zajednice pozdravljajući napore koji se ulažu na planu očuvanja objekata koji su vezani za nasleđe Subotice, ali iskazuju nezadovoljstvo zbog izostavljanja treće po brojnosti nacionalne zajednice u gradu.

 

"Na taj način javno je opet direktno negirano postojanje Hrvata u ovome gradu, čiji su doprinosi tokom više vekova bili od odlučujućeg značaja za razvoj Subotice", navodi se u saopštenju prenesenom od strane B92.

 

Skeće se pažnja i da ovom prilikom nije poštovana ni norma o obaveznom trojezičnom – srpskom, mađarskom i hrvatskom – isticanju javnih natpisa u gradu Subotici, čime ceo slučaj dobija i dodatnu negativnu dimenziju.KOMENTARI

 1. coyote kaže:

  :no:

  A Srbi se bune sto natpis nije na cirilici dok Mađarima smeta jezik natpisa. Najbolje da svima naprave po jednu plocu ili jos bolje da ploca nije ni napravljena kao ni sama cuprija.

 2. Gost kaže:

  Procitao sam tu vest na B92. Imaju oni tendenciju forsiranja sukoba u narodu sto na nacionalnom nivou sto na sukobu misljenja, seksualnog opredeljenja itd. Znaju od muve da naprave medveda. Pravo pitanje je dali je ta izjava zaista data i ko ju je dao.

 3. jasmina kaže:

  Evo neckam se neko vreme da li da odgovorim ili ne. Toliko me nervira ova, izgleda vecita svadja izmedju razlicitih nacija, pa i postojanje nacionalnosti uopste.
  Uvodjenje trojezicnosti je najveca glupost ikad napravljena ovde kod nas. Ne znam kako je iko mogao da pomisli da ce to da "smiri strasti". Svi jedva cekaju da neko napise obicnu tacku koja ne lici na tacku u pravopisu njegovog jezika. Takodje, ne znam ni sta su gospoda koja su postavljala tablu mislila. Moja prva misao je bila bas ovo, da ce nastati pobuna.
  Mislim, sigurna sam da postoji i neka shachica Slovenaca i Makedonaca koji zive ovde. Mogli bi i oni da se pobune. E, ili……ili Crnogoraca! Da, sada i oni imaju svoj jezik. Mogu i oni da se bune. A sto ne pise i na Engleskom, mislim u cilju unapredjivanja turizma. A moze i Nemacki, ala ono ‘Zimmer’.
  Ova tabla je bila tempirana bomba,to svi znaju. Da se ja pitam, ja bih je ostavila iz inata. Ko ce svima ugoditi? Uostalom, neki "savesni" gradjanin ce je svakako skinuti.

 4. vrbanovic kaže:

  Zaista ne mogu da verujem da neko podigne toliko prašine oko jedne table….Najlakše je kritikovati nečiji rad,a gde su bila sva ta udruženja i ostale institucije kada je trebalo finansijski podržati ovaj projekat….e pa braćo,ćuprija je podignuta,a Vi ako imate para napravite i MOST,bićemo Vam zahvalni ( a na tablu napišite šta god poželita- nećemo se srdit )

 5. djomla kaže:
  jasmina napisao:Uvodjenje trojezicnosti je najveca glupost ikad napravljena ovde kod nas. Ne znam kako je iko mogao da pomisli da ce to da "smiri strasti". Svi jedva cekaju da neko napise obicnu tacku koja ne lici na tacku u pravopisu njegovog jezika.

  :applause:

  Uvođenjem trojezičnosti se na mala vrata uvodi sukob iz prostog razloga što za funkcionisanje jednog Srbina u Subotici nije neophodno poznavanje mađaraskog, isto tako i obrnuto. To dovodi do smanjenja potrebe da se savlada drugi jezik, samim ti i kultura kao i običaji, pa se onda dva naroda koja žive u istom gradu polako otuđuju jedan od drugog.
  Sa jedne strane se govori o nekakvoj multinacionalnoj sredini i uvek se time hvalimo, a sa druge strane se sve radi da naprave jasne granice između tih naroda koji žive na istoj teritoriji ali ne žive zajedno.
  Primera radi, od samom početka, već u školama se jasno prave granice između pripadnika određenih naroda jer već sada možete dete upisati u razred srpskog, mađarskog ili hrvatskog jezika. Ne možete od deteta koji ne deli klupu sa Mađarima i Hvratima u školi, sutra očekivati razumevanje prema istima.

 6. Achileo kaže:

  Kada je pre nekog vremena Gospodin Kuntić javno na konferenciji za štampu izjavio da Bunjevci ne postoje te da je to izmišljotina, tada se nije digla nikakva prašina…..to se nije pojavilo ni u lokalnim novinama a kamoli na B92.
  E to je bilo NEGIRANJE postojanja Bunjevaca.
  Time što nisu stavljeni na ovu ploču time oni nisu negirani.
  Sada izostavljeni Hrvati sa table.Izostavljeni pa šta.I Bunjevci često bivaju izostavljeni.I Mađari.I Srbi.Pa nikom ništa.
  Zar je trebalo da se pojedinačno navede svaka nacionalnost, na jednoj maloj tabli?
  Verovatno ih boli to što se finansijer ćuprije izjašnjava kao Bunjevac……….

 7. jasmina kaže:
  Achileo napisao:.I Bunjevci često bivaju izostavljeni.I Mađari.I Srbi.Pa nikom ništa.
  .

  Izbegavam, kada god mogu, da se izjasnim po pitanju moje nacionalne pripadnosti. Ali jedno je sigurno, posto su mi roditelji katolici, s obzirom na to kako stoje stvari u ovoj drzavi, Srpkinja nikako nisam.
  E, posto sam to razjasnila, moram da kazem da mi se cini da su, u ovom nadmetanju nacinalnih manjina, Srbi ispali kolateralna steta. Nekako se cini da su oni nacesce izostavljeni. U svojoj drzavi! Srbi i mi, neizjasnjeni :D . Ko sta radi, mi moramo da titramo ovima "ugrozenima".

  djomla napisao:

  jasmina napisao:Primera radi, od samom početka, već u školama se jasno prave granice između pripadnika određenih naroda…

  A sada je tu i veronauka :^) , ali bolje da ne sirim temu.

 8. Neugrozena kaže:
  jasmina napisao:Ko sta radi, mi moramo da titramo ovima "ugrozenima".

  :) Svaka cast na komentaru

 9. Achileo kaže:

  I ja se slazem sa time.
  Da pojasnim samo,i ja spadam među neopredeljene…
  Pravi Subotičanin neće zameriti a ni obratiti pažnju na takve sitnice jer on je neopterećen glupostima…..
  Ali moj grad se menja….brzo….ružno…i ne dopada mi se slika koju vidim.Takvu sliku dedine komšije,susjedi i szomszedi sigurno nisu zamišljali.

 10. Vesna kaže:
  jasmina napisao:

  Achileo napisao:.I Bunjevci često bivaju izostavljeni.I Mađari.I Srbi.Pa nikom ništa.
  .

  Izbegavam, kada god mogu, da se izjasnim po pitanju moje nacionalne pripadnosti. Ali jedno je sigurno, posto su mi roditelji katolici, s obzirom na to kako stoje stvari u ovoj drzavi, Srpkinja nikako nisam.
  E, posto sam to razjasnila, moram da kazem da mi se cini da su, u ovom nadmetanju nacinalnih manjina, Srbi ispali kolateralna steta. Nekako se cini da su oni nacesce izostavljeni. U svojoj drzavi! Srbi i mi, neizjasnjeni :D . Ko sta radi, mi moramo da titramo ovima "ugrozenima".

  djomla napisao:

  jasmina napisao:Primera radi, od samom početka, već u školama se jasno prave granice između pripadnika određenih naroda…

  A sada je tu i veronauka :^) , ali bolje da ne sirim temu.

 11. dasHHa kaže:

  A zasto pobogu svi komplikuju….21 vek,2010.godina,uz danasnju tehnologiju mogli su implementirari spomen tablu sa video displeyom u prigodnom "spomenickom" dizajnu pa neka se na njemu vrti poruka na 6700 priznatih jezika u svetu.Zar to nije najpametnije?Bili bi,verovatno prvi u Svetu sa ovakvom inovacijom i svi sretni i zadocvolnji.Turisti iz celoga sveta bi mogli procitati i razumeti cemu sluzi Cuprija.
  Od mene za ovu temu:Over&Out sa predivnog Losinja :)

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 6 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: