Po novom zakonu nema prskanja bez najave komšijama

Izmenama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja od 1. januara ove godine predviđena je obavezna obuka za sve poljoprivrednike koji koriste pesticide. Naime, sertifikat koji profesionalni korisnik dobija nakon obuke biće uslov za kupovinu sredstava za zaštitu bilja u poljoprivrednim apotekama.

I dok pčelari, ali i ostali poljoprivredni proizvođači, imaju ozbiljne probleme zbog nelegalne upotrebe pesticida, obuke još uvek nisu krenule, a kada će početi nije poznato.

Zakon o sredstvima za zaštitu bilja propisuje da obuke profesionalnih korisnika moraju da prođu sva lica koja koriste ova sredstva.

“Pod profesionalnim korisnicima se smatraju sva lica koja u okviru svojih profesionalnih aktivnosti koriste sredstva za zaštitu bilja, kao i lica koja svoje poljoprivredne proizvode stavljaju na tržište. Korisnik koji koristi sredstva za zaštitu bilja na malim površinama kao što su okućnice, bašte, vrtovi i slično, na bilju ili proizvodima od bilja koje proizvodi za sopstvene potrebe, ne smatra se profesionalnim korisnikom”, kažu za Biznis.rs u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kroz ove obuke, kako dodaju, korisnici će se upoznati i sa uticajem pesticida na životnu sredinu, posebno na podzemne i površinske vode, izvore voda i vodotokova, ostalih površina koje se ne tretiraju, neciljane organizme, prvenstveno pčele, vodeći računa o vremenu primene, kao i saznanja o integralnom upravljanju štetnim organizmima u cilju davanja prednosti nehemijskim merama suzbijanja štetnih organizama.

Provera znanja, pa sertifikat

Iako su pomenute obuke predviđene od 1. januara ove godine, one još uvek nisu počele, a odgovor na pitanje zbog čega su odložene i kada se očekuje njihov početak u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nismo uspeli da dobijemo.

U resornom ministarstvu napominju da će nakon završene obuke korisnik dobiti sertifikat profesionalnog korisnika, što će u narednom periodu biti uslov za kupovinu sredstava za zaštitu bilja u poljoprivrednim apotekama.

“Sertifikat profesionalnog korisnika se izdaje na period od pet godina i može se produžiti nakon dodatnih obuka. Osnovne obuke će biti jednodnevne u trajanju od deset nastavnih časova, nakon čega će se vršiti provera znanja radi izdavanja sertifikata. Obuke će vršiti pravna lica koja ispunjavaju uslove u pogledu objekata, opreme i stručnih lica. Osim obaveza pohađanja obuka profesionalni korisnici, u skladu sa zakonom, imaju i obavezu da redovno vrše proveru ispravnosti i funkcionalnosti svojih uređaja za primenu sredstava za zaštitu bilja, to jest da na svakih pet godina vrše periodične preglede uređaja za primenu”, navode u ministarstvu.

Komentarišući kontrolu upotrebe pesticida u Srbiji ističu da promet i primenu sredstava za zaštitu bilja kontroliše fitosanitarna inspekcija.

“Ovim odredbama obezbeđuje se mehanizam za sprečavanje neadekvatnog i neovlašćenog korišćenja sredstava za zaštitu bilja i osigurava bezbedna primena, proizvodnja zdrave hrane, zaštita zdravlja ljudi, životinja i životne sredine“, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

 

biznis.rsKOMENTARI

 1. Trovach kaže:

  Apeolutno podrzavam ovo, iako ce mi zakomplikovati posao. Nasi poljoprivrednici ne zele cak ni procitati (vrlo razumljiva) uputstva za primenu pesticida i djubriva, pravdajuci se „da im je sitno“, „ne razumeju“, „nacitao sam se dovoljno u zivotu“ i slicne nebuloze. Razmislite od koga kupujete voce i povrce kada im je bitna samo doza (uz pitanje „da pojacam malo?“), a za karencu nisu ni culi. Najradije se prave glupi i traze da im napisem koliko ide na jutro, lanac, pola lanca, na 10, ili 100 litara…
  Kosa mi se dize na glavi kada moram da im objasnjavam koliko treba da stave na 100l, ako je flasica na 50l. E, od takvih kupujete „zdravu hranu koja je domaca i ovde proizvedena, a nije GMO“, iako vecina ne zna ni sta to znaci.

 2. Gligorije kaže:

  Trovac
  A oni sto prodaju da li su odgovorni za preporučene doze koje su van uputstva koje postoji na ambalaži?

 3. X-MEN kaže:

  Ima prskanja komšinica bez obaveštenja komšiija ? To je dozvoljeno ?

 4. Trovach kaže:

  @Gligorije…Ja uvek insistiram da se pesticidi koriste striktno po uputstvu, ali ne mogu da uticem na to kako ce oni biti upotrebljeni. Kupac moze i da popije otrov, ali to ne moze biti moja krivica.

 5. Trovach kaže:

  Jos nesto da dodam. Na ambalazi uvek pise „obavezno procitati uputstvo“ i iskljuciva je odgovornost proizvodjaca kako ce upotrebiti neki pesticid, dok mi dajemo samo savete. Neke zbunjuje ako je doza data u procentima, a vrlo je jednostavno. 1% znaci jedan na 100, dakle 1kg, ili litar na 100l vode. 0,1% znaci 10 puta manja doza itd. Postoje neki insekticidi koji u vocarstvu idu 50 mililitara po hektaru uz utrosak 1000l vode/ha. Deluje da je to malo, ali to je prava doza. Neki ne veruju, pa pojacaju „za svaki slucaj“. Verujte uputstvu proizvodjaca jer on najbolje zna sta je napravio i nijedan proizvodjac ne „krade“ jer se ne isplati zbog male ustede unistiti svoj ugled. Na cenu gotovog proizvoda najvise uticu troskovi prevoza, PDV, veleprodajna i (u najmanjoj meri) maloprodajna marza. Zarada proizvodjaca je najveca i ne isplati im se da „kraduckaju“.

 6. Croat kaže:

  Trovach mene izludjuje kad kupujem za 100 kvadrata travnjaka herbicid i onda mi daju nesto sto je za hektare.

 7. Gligorije kaže:

  Trovac
  Gde si zaštitar?

 8. Trovach kaže:

  @Croat…Hektar je 100 puta 100 metara i vrlo je lako izracunati potrebnu kolocinu, Jutro je 0,57 hehtara. Lako je izracunati svaku povrsinu, ali ljude mrzi da razmisljaju, Ne postoje herbicidi za travnjake. Za tu namenu se koriste herbicidi za druge useve, ali se mogu uoptrebiti i u travnjacima. Jednostavno, u uputstvu se navodi i doza za manje povrsine, ali vecinu mrzi da cita i da razume,, Nijedan herbicid nije za upotrebu u travnjacima, ali se neki mogu upotrebiti. Naravno, ljudi obicno poprskaju kalo misle da treba, a bude totalno pogresno, pa spale ceo travnjak.

 9. Ce crkne krava kaže:

  Ee to !
  Da i mi, komsije nekom zagorcavamo zivot.

 10. Trovach kaže:

  @Gligorije…Ne zelim otkrivati identitet. Nije to danas pametno. Neme mnogo poljoapoteka u gradu, pa mozes kao ona corava koka da „nadjes zrno“:)

 11. Slobodan kaže:

  Jebte na crno ćemo kupovati i sredstva za bilje 🙁
  Bravooo pametnjakovići.

 12. Gligorije kaže:

  Slobodan
  U madjarskoj, austriji, hrvatskoj….i ostalim zemljama je to ustaljena praksa….nista nije drukčije nego kod nas….samo deo robe ide na crno…poreklo robe je Turska i Ukraina kao i kod nas…..

 13. ................................................. kaže:

  Pčele nestaju, voćari razmislite ali i Vi gospodo poljoprivrednici..

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: