Po točak rado u najam

Za Suboticu odavno važi epitet da je grad biciklista, jer je, otkako je 1879. godine Lajoš Vermeš na sever Bačke doneo prvi bicikl, on postao omiljeno prevozno sredstvo. Iako gotovo svaka kuća ima bar jedan dvotočkaš, sve više je onih koji voze iznajmljene bicikle u okviru sistema “Su bajk”.

Već osam godina JKP “Parking” svojim sugrađanima omogućava da iznajme bicikl i da ga posle određenog vremena vrate na neki od pet punktova. Tu mogućnost koristi 830 Subotičana svih generacija.

– Imamo pet “Su bajk” stanica, od kojih su četiri u gradu, na lokaciji kod Otvorenog univerziteta, u Dudovoj šumi, na Prozivci i kod Buvljaka, a jedna je na Paliću. Stanice su opremljene sa 38 bicikala, a u ovoj godini u JKP “Parking” za kupovinu bicikala planirana je suma od milion dinara – najavljuje Radoslav Vukelić, sekretar gradskog Sekretarijata za komunalne delatnosti.

Iznajmljivanje bicikla na sat vremena košta 20 dinara, a cena dnevnog najma je 100 dinara. Cena izrade kartice je 500 dinara, a čip-kartica se izdaje na blagajni preduzeća JKP “Parking”.

Neki nemaju svoj bicikl, a neki nemaju uslova da ga drže u stanovima i brinu o njemu, te ga radije, za simboličnu cenu, rentiraju. Među Subotičanima koji rado koriste ovu uslugu je Biljana V., koja vrlo često uzme bicikl na Otvorenom univerzitetu i njime ode do Palića.

– Ako je o rekreaciji reč, onda se istim biciklom i vratim, a ako idem zbog nekog posla i imam prevoz nazad, onda ga ostavim na stanici kod “Male gostione”. Često se njime i vratim sa Buvljaka, naročito kada se natovarim kesama – priča nam Biljana.

– Ono što je najvažnije, to je da su bicikli dobri i gume napumpane, i dosad nisam imala problema.

SAČUVATI OKOLINU

U centru Subotice održana je akcija “Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj”, čiji je cilj bio da ukaže na fatalne posledice uticaja saobraćaja na životnu sredinu i promoviše biciklizam i druge alternative automobilskom saobraćaju.

 

Večernje novostiKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Super

 2. Anonimni kaže:

  Sve najgore subotickim vozacima* safet

 3. Komentator kaže:

  A zašto, Safete??
  Nešto su ti skrivili?

 4. Pravdoljub kaže:

  Uvedite u ponudu električne bicikle za daljnje destinacije..

 5. Švejk kaže:

  Hvala ” žutima” na ovome,i ovo je njihova ideja i projekat

 6. Istina... kaže:

  @Švejk

  “Žuti” su poslušne bezidejne marionete, kao i “crveni”, “plavi” i svi ostali “različitih” boja. Ljudi sa originalnim idejama sistematski su marginalizovani, utamničeni, proterani ili su pod zemljom. Banana kolonija NE SME da ima NIŠTA SVOJE.

OSTAVITE KOMENTAR