Pobegao Bata Koletu ispod noža

Kada su klali Boška, nagonili su ga u prolaz između dve metalne ograde, koji vodi na suđeno mesto. Bole, bik kapitalac, maskota 29. Novembra, razguzio je ogradu kao od šale. Kažu da su se svi razbežali iz dvorišta pa je portir morao da dođe sa puškom. Tek sa distance, sa drveta, uspeo je da sredi razjarenog bika.

Maskota još za života, Bole je trebao je da bude prepariran i sačuvan u „prirodnoj“ veličini ali je to bilo preskupo pa je otišao u kobasice.

Ovih dana u Štrosmajerovoj je viđen bik a prolaznicima je prvi pao na pamet Bata Kole, popularni subotički mesar. Valjda zato što mu je zaštitni znak jedna takva muška krava. Ko bi rekao da su bik i krava ista životinja, pitaju se gradska deca… Čak se i ne zovu jednako.

viktor kis 4

Ovaj u centru grada ipak neće doživeti goveđu sudbinu. Taj bik je – železni. Njegov tvorac je beogradski umetnik Viktor Kiš, čija su umetnička dela izložena u Art galeriji Klein house (Štrosmajerova 9). Ako posluži vreme, za subotu uveče između 21 i 21,30 časova, on sprema svoj zapaljivi performans. Ovako:

kiss 1

“Performans govori o načinu komunikacije dva sveta, dve osobe, jedna koja se predala primitivnoj energiji svakodnevnice kao klasičan konzument prividne realnosti i sreće i osobe koja želi i zahteva nešto više od života”
Viktor Kiss

kiss 2

Viktor Kiš je rođen 1973. u Beogradu gde je završio fakultet primenjenih umetnosti-odsek keramika. Još u toku studija počeo je da se interesuje za gvožđe kao materijal u skulpturi. Specifično za njegove radove su skulpture velikih dimenzija. Tvorac je Ciglane, kluba ljubitelja teške industrije u Beogradu koja promoviše modernu umetnost i kreativno stvaralaštvo.

viktor kis 2

 KOMENTARI

 1. Memla kaže:

  odusevio sam se sklupturom bika,impozantna je i verna.da li je ona u stvari neka moderna verzija starogrcke sprave za mucenje zvane “Falarisov bik”?Video sam da u zadnjoj levoj nozi ima ložište i odmah me na tu spravu podsetio….

 2. Pitia kaže:

  A neko nije uspeo …

 3. b kaže:

  …Ovo će biti dobro

 4. Daddy kaže:

  @Memla

  Izumitelja je kralj prvog spalio / skuvao da vidi kako sprava radi. Koja luda vremena?!

  Po prvoj slici mi je bilo dosadno, ima vec bikova, ali me je posle skroz zainteresovao i bilo bi interesantno znati sta je umetnika privuklo u Suboticu, zasto ovaj bik, i da li nam bik ostaje?

  “””klasičan konzument prividne realnosti”””
  Tu je vecinu nabrojo.

  Mnogo lep dogadjaj za Suboticu!

 5. Sion kaže:

  I mene je podetilo na Falarisovog bika, koristilu su ga za mucenje u anticko doba.

 6. Trapist kaže:

  I sad ne razumem ostaje li ili će ga skloniti?

 7. ANA kaže:

  Divna je skulptura i priča o umetniku, ali ovo o užasu jedne životinje, pred klanje i njenom očajnom pokušaju da se spase , samo ljudima koji su lišeni emocija može biti duhovito.

 8. Lajčo kaže:

  A gulaš voliš,ha?

 9. Dzigi kaže:

  Ja sam prvo pomislio “BULL of the Strossmayer Street”

 10. ANA kaže:

  @Lajčo, ja ne jedem životinje, tako da moj komentar nije licemeran. Ali čak i onima koji jedu, patnja ne bi trebalo da bude smešna.

 11. klein house kaže:

  Nažalost neće ostati, samo do nedelje. Bik je deo izložbe koja je u galeriji klein house.

 12. Nikson kaže:

  Gospodjo Ana sta vi jedete,insekte? 🙂

 13. promatrač-presretač kaže:

  a jel ste ga dobro ankerisali,jer ovi ganci ima da ga sa guštom unovče na nekom otpadu recimo Božinovićevom :)))

OSTAVITE KOMENTAR

+ 85 = 87