Počela berba grožđa u Vinariji Zvonko Bogdan

Nije poznato kada je čovek popio prvu čašu vina, ali jedno je sasvim sigurno, oduvek ga je smatrao Božjim darom. Postoje razne legende o tome ko je i kada zasadio prvo seme ovog božanskog pića.

 

Jedna od njih je priča o persijskom kralju Đemu kome je doneto seme iz koga je izrasla biljka, koja je posle nekog vremena počela rađati slatko zrnevlje.

 

Kralj je uživao jedući ga. Kako se loza razvijala, pomenuti vladar poče višak odlagati u drvenu burad. Međutim, kako je posle nekog vremena nastupilo grožđano vrenje, a kralju se taj prvobitni opori ukus nije dopao, on dade nalog da se na burad u kojem je vrilo grožđe, napiše “otrov”.

 

Jednog dana, najlepša devojka iz njegovog harema razbole se od tuge što je kralj zanemaruje i odluči da popije “otrov” iz bureta i prekrati svoju bol.Umesto da umre, ona je ozdravila, prolepšala se, kao “rascvetala ruža”.

 

Od tada se, kaže legenda, vino smatra lekovitim. Tako je “kraljevski napitak”, postao čudotvoran lek, ali i sastavni deo svih ceremonija i veselja u Persiji, a kasnije širom sveta. Vino opušta, inspiriše iskrenost, jer se ljudi uz njega oslobađaju maski i predstava o sebi samima, i uz ovu božansku kapljicu postaju ono što u stvari jesu, pa otuda izreka “in vino veritas”, u vinu je istina.

Vinarija Zvonko Bogdan, smeštena sa istočne strane jezera Palić na krajnjem severu Vojvodine u tradicionalnom vinskom kraju. Okružena je sa 17 hektara vinograda, a dodatnih 9 hektara nalazi se na obali susednog jezera Ludaš, stim da je ove godine posađeno još 17 i u proleće poslednjih 13 hektara. Vinogradi zauzimaju površinu od 56 hektara najkvalitetnijih sorti sauvignon blanc, pinot blanc, merlot, lemberger i cabernet franc.

 

– U petak je počela berba grožđa. Berba počinje od četiri, pola pet ujutru i traje sve dok temperature ne pređu 18 stepeni. Enolog skida grozd sa svakog čokota i određuje kada koji može da se bere. Ova godina je izuzetno rodna, prinosi su veći nego prošle zbog odgovarajućih klimatskih uslova.Biramo samo najkvalitenije groždje za naša vina, tako da ne ide sve u proizvodnju. Prošle godine smo odvojili 600 grama po čokotu, a ove godine 700 grama – ističe Zlatko Živanić.

 

Specifičan teren, umereno kontinentalna klima i kvalitetne sorte vinove loze vekovima daju vina harmoničnog ukusa, veoma intenzivnog mirisa i mekanih tanina.

 

Prilikom odabira najsavremenije tehnologije konsultovani su vlasnici i enolozi nekoliko stotina vinarija u Francuskoj, Americi, Austriji i Nemačkoj. U svetu barika (hrastova burad od 225 litara) francuski i američki hrast dominiraju i važe za najkvalitetnija. Sa domaćim enolozima i sortama iz vinograda precizno je određen tosting i vrsta hrasta koja najviše odgovara. Mešavina ove dve vrste hrasta idealna je za Zvonko Bogdan vino.Vinarija Zvonko Bogdan spada među četiri najveća proizvođača kvalitetnih vina u Srbiji, objašanjavajući proces proizvodnje menadžer vinarije Zlatko Živanić je ukazao da se koriste samo proizvodi koji se nalaze na zelenoj listi Evropske unije.

 

– U samom vinogradu pokušavamo da smanjimo na minimum korišćenje traktorske mehanizacije. Berba i sve ostale operacije se rade ručno. U planu je i otvaranje oglednog dobra koje će biti u potpunosti organsko. Trenutna proizvodnja je 120.000 flaša vina godišnje, a kada budemo koristili pune kapacitete, proizvodićemo oko 400.000 boca godišnje. Vina izvozimo i u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Austriju i Dansku – objašnjav menadžer.

 

Vinarija je otvorena za turističke posete a mesečno je obiđe oko 600 domaćih i stranih turista. Za turističke posete i organizaciju događa je otvoren i salaš Zvonka Bogradana.

Pored proizvodnje vina, vinarija planira da postane višefunkcionalni ugostiteljsko-komercijalni objekat sa restoranom i nacionalnom kuhinjom, smeštajem, vinarijom, muzejom vina i pratećim sadržajima, čime će obogatiti turističku ponudu Palića.

 

Spoljašnji izgled Vinarije Zvonko Bogdan u skladu je sa tradicijom Palićke arhitekture koju karakteriše Švajcarske vile i slobodna secesija po ugledu na arhitekturu Erdelj.

 

Vinarija je otvorena za turističke posete petkom, subotom i nedeljom. Posetioci mogu da pogledaju proizvodni pogon vinarije, gde se proizvode neke od prepoznatljivih vina kao što su Sauvignon blanc, Sauvignon blanc barrique, Cuvée Život teče, Cuvée No.1. i druge. Uz vodiča iz vinarije, svi zainteresovani imaju priliku da se upoznaju sa procesom proizvodnje, sa vrstama i sortama grožđa koje se koriste za proizvodnju vrhunskih vina. Poseta omogućuje i obilazak vinograda u kojima se gaji grožđe, kao i sale za degustaciju koja se nalazi unutar barik podruma vinarije.KOMENTARI

 1. igor kaže:

  JEL OVO MESTO REKLAME ,i kod mene je pocela berba i !!!!

 2. balog ibolya kaže:

  REKLAMA DA KAZE DA JE POCELA BERBA U PETAK I DA POCNE RAD U CETRI POLA PET …KAKO MOZE TO VEC OTKAD U TO VREME MRAK  STAVJAJU RADNICI NA GLAVU LAMPU KOJU KORISTI RUDARI..BUDALASTINA

   

 3. Anita Borka kaže:

  Mene bi interesovalo berba

OSTAVITE KOMENTAR