Počela gradnja postrojenja na biomasu u Domu za negu

Počeli radovi na gradnji kotlarnice na biomasu u Domu za negu, pri Gerontološkom centru u Subotici.

 

012Projekat sufinansira Autonomna Pokrajina Vojvodina, Pokrajinski Sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine ima za cilj nove uštede u Gerontološkom centru Subotica.

 

Postrojenje za grejanje na biomasu biće postavljeno u naredna četiri meseca a radove izvodi Pro-Energo iz Novog Sada. Kotao koji se postavlja u Domu za negu zadovoljava evropske direktive N303-5, normu za agropelet.

 

– Sistem nabavke samih agropeleta se mora bazirati na javnim nabavkama pa nismo znali kakav kvalitet i koju vrstu pakovanja će Gerontološki centar dobijati pa smo predvideli kotlarnicu kontejnerskog tipa koja omogućava prijem agropeleta u rinfuzi ali i u drugim pakovanjima. Katakeristično je da će biti dva jezika za vođenje kotlarnice, srpski i mađarski, jer smo uvažavali sredinu u kojoj će kotlarnica biti postavljena. Kotlarnica se vrlo lako prilagođava vrsti samog peleta ili kvaliteta goriva i omogućava automatski rad“ – istakao je predstavnik izvođača radova, firme Pro-Energo, Veroslav Janković.

 

Direktor Gerontološkog centra Subotica, dr Nenad Ivanišević je istakao da menjaju koncept energetske efikasnosti. Više neće štedeti energiju, nego je i proizvoditi.

 

– Zahvaljujući sunčevim kolektorima i ovom postrojenju, mi energiju počinjemo da proizvodimo. Do sada se vodilo račina koliko ćemo uštedeti, a kada ovo postrojenje bude gotovo, vodimo računa o tome koliko ćemo energije proizvesti, a samim tim i uštedeti – istakao je direktor prve socijalne ustanove koja će da koristi biomasu dr Nenad Ivanišević.

 

Pomoćnik Pokrajinskog sekretara za energetiku i mineralne sirovine, Zoran Delić je rekao da se nada će uspeti da kotlove na čvrsta goriva i gas zamene za kotlove na agropelete i na taj način ćemo dobiti čistu energiju.

 

– To je budućnost ne samo Vojvodine već čitave regije. Nadam se da ćemo ove godine imati već broj prijavljenih korisnika za grejanje na biomasu. Apelujem na sve javne ustanove da prate naš sajt i medije, gde će biti objavljen konkurs i da se prijave kako bismo otišli jedan korak napred u korišćenju obnovljivih izvora energije i povećanju energetske efikasnosti – rekao je Zoran Delić.

 

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine dodelio je bespovratna podsticajna sredstava za sufinansiranje realizacije projekta korišćenja biomase u Ustanovama socijalne zaštite u vrednosti od 13 miliona i 100 hiljada dinara, a dva miliona dinara Gerontološki centar je uložio iz sopstvenih sredstava. Na ovaj način 70 odsto toplotne energije će se proizvoditi iz agropeleta a 30 odsto iz prirodnog gasa. Procena je da će se investicija u Domu za negu isplatiti za 13 godina. Na osnovu izvršene procene očekuje se ušteda u potrošnji gasa od oko 30 odsto, što bi predstavljalo iznos od oko 700 000 dinara. U poslednjih 8 godina Gerontolontološki centar je sproveo 19 projekata koji su doprineli energetskoj efikasnosti.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR