Počela jesen, meteorolozi kažu – biće toplija u odnosu na prosek

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Goran Mihajlović izjavio je da se toplo vreme prognozira za prvu nedelju oktobra, ali ne i za sam period oko Miholjdana, koji je 12. oktobra, dodavši da se očekuje nešto toplija jesen u odnosu na višegodišnji prosek.

Jesen je stigla jutros u tri sata i tri minuta. U isto vreme, za stanovnike južne Zemljine polulopte počelo je proleće.

Mihajlović je za RTS rekao da se tokom vikenda i početkom naredne sedmice očekuju maksimalne temperature između 20 i 25 stepeni, uz košavu, odnosno pojačan južni i jugoistočni vetar.

„Do kraja meseca bi se zadržao ovaj trend nešto toplijeg vremena u odnosu na prethodnu sedmicu“, rekao je Mihajlović i dodao da u nedelju popodne, ponedeljak i utorak može da bude mestimično kiše i lokalnih pljuskova, ali ne i velikih i obilnih.

Prvi mraz se očekuje već u subotu ujutru, ali će nakon toga sedam dana biti toplija jutra, pa se mrazevi mogu ponovo očekivati u prvoj polovini oktobra.

„Ima izgleda da bi prva polovina oktobra imala nešto češću pojavu padavina, istina za ceo oktobar one bi bile u granicama proseka između 40 i 60 milimetara, u planinama do 80. Topli period bi bio ipak ovaj prvi deo oktobra, odnosno prvih sedam dana, tako da za period oko Miholjdana ne možemo reći da ćemo imati miholjsko leto u onom pravom obimu kakvom smo očekivali ili kako smo navikli“, kaže Mihajlović.

Pomoćnik direktora RHMZ kaže da se očekuje nešto toplija jesen u odnosu na višegodišnji prosek.

„Srednja temperatura bila bi jedan stepen iznad prosečnih vrednosti, a što se tiče padavina, one bi bile negde u granicama proseka i to je u brojevima između 140 i 190 milimetara za ova tri meseca (septembar, oktobar i novembar)“, rekao je Mihajlović.

 

FoNetKOMENTARI

 1. Janko kaže:

  Pa nije bas pocela toplije, jutros je kod mene u dvoristu bilo samo 3 stepeni.

 2. Lord Sidni kaže:

  Vrati mi se leto sve ti je oprošteno

 3. Pazi lomljivo kaže:

  @Janko,Hajde opet procitaj text

 4. Anonimni kaže:

  Janko kad zivis u nekoj nedodjiji kod nas u centru subotice jutros je bilo sasvim ok

 5. Kamenko Katic kaže:

  Nostradamus na delu. Vremenska prognoza za sutrasnji dan je jedna prognoza sa 75% tacnosti. Prognoza za svaki sledeci dan ima za 10 % umanjenu tacnost. Prognoza za jednu celu sedmica ima maksimalnu tacnost od 20 – 30 %. Prognoza za jedno celo godisnje doba ima 0% tacnosti. Sto se prognoze odnosno trenda temperature tice za nadolazecu jesen i da li ce biti toplije ili haldnije, to moz´da bidne , al´ne mora da znaci.
  Svi ti procenti, prognozee i trendovi vaze samo i jedino ako meteoroloske sluzbe koriste najnovija dostignuca nauke i satelitske tehnike. Ukoliko se sve ove tehnike ne koriste ili nisu pri ruci, sa jednim pogledom u nebo dobija se informacija o aktuelnom vremenu sa 100% tacnosti.

 6. Tramp kaže:

  Pomocnik direktora RHMZS.?!?!A kog direktora? Koliko ih ima?

 7. Hektor kaže:

  Moje licno iskustvo mi govori da je moguce koliko-toliko predvideti vreme maksimum 3-4 dana unapred, ni to bas nije skroz sigurno, jer postoje neki faktori koji su nepredvidljivi, a sve ostalo je lupanje po stomaku.
  Za ovo leto su jos u prolece govorili da ce biti kisno, prohladno i nikakvo, pa na kraju ispalo dugo, vrelo i suvo leto.
  Prognoze vremena sada vec rade racunari.
  Postoje softveri za proracunavanje vremena.
  Prognoza se pravi na osnovu opste meteoroloske slike u nekom sirem rejonu, na osnovu temperature vazduha, vlaznosti vazduha, mogucih padavina, jacine i smera vetrova, strujanja vazduha, vazdusnog pritiska, prisustva ciklona i anticiklona u okruzenju, zagadjenja vazduha, itd… i na kraju interakcijom ovih ali i jos nekih faktora koje nisam naveo se formira vreme u odredjenom rejonu.
  Nisam spomenuo ni geografske faktore, planinske lance i nizije koje isto uticu na prodor toplog ili hladnog vazduha, suvog ili vlaznog, i na kraju od mesanja svega toga zavisi da li ce biti suvo vreme, padati kisa, grad ili sneg.
  A postoje sada vec i satelitski radari za pracenje mnogih faktora koji uticu na vreme, ali opet kazem, pored svega toga samo 3-4 dana je moguce predvideti vreme sa relativnom tacnoscu.

 8. Mozakss kaže:

  Google bog kaze da ce biti hladna jesen i kratka a ledena i duga zima.
  A na zeninom mobu google.bog kaze suprotno..
  Sad ti vidi,razmisli,pa odluci kome da verujes..

OSTAVITE KOMENTAR