Počela seča trske

U okolini Ludaškog jezera, na lokacijama koje su odredili MZ Ludaš i JP Palić-Ludaš, ove godine je trska posečena pre zime što nije uobičajno, znajući da se ovaj posao pre radio tek kada se jezero zaledi.

Lehel Kovač sa Ludaša smatra da trska može da bude brend na ovim prostorima. Zbog toga je u okolini naselja Ludaš obavljeno košenje trske pre sezone specijalnim kombajnom.

– Trska se obično kosi zimi kada jezero zaledi i to ručno. To je tradicija na ovim prostorima. Novom mašinom može da se bez obzira na vremenske uslove i konfiguraciju terena da se kosi trska tokom cele godine. Na mašini radi pet radnika koji mogu da kose trsku i po močvarnom tlu i da ne naruše floru i faunu u jezeru. Meštani trsku koriste za pravljenje ograda, nadstrešnica ili uređenje bašti – navodi Kovač

Slika
foto: ludas.rs

Pored toga, Kovač navodi da je korist trske višestruka.
-Trske na našem području ima dovoljno i ona ne treba samo da se vezuje za jezero Ludaš, jer je ima svuda. Od nje višestruka korist, reguliše se prirodni primos, umesto dosadašnjeg prirodnog truljenja i paljenja ona se kosi i prerađuje. Izgradili smo halu gde prerađujemo obaj građevinski marerijal, koji je dobar izolator, ali i ekološki materijal. Za sada je od pokošene trske napravljeno 180 snopova. Trska se nakon kosidbe, ručno selektira, seče na snopove dužine koju traže naručioci i dalje prerađuje. Otpadni materijal, koji je biomasa se koristi kao obnovljiv izvor energije – objašnjava Lehel Kovač.

Cena snopa trske košta od jednog evra do 2,5 evra u zavisnoti od kvaliteta selektirane trske.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

3 + = 12

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: