Počela vakcinacija protiv gripa

Vakcinacija protiv sezonskog gripa je u Domu zdravlja počela u četvrtak 22.11.2012. godine. Do sada je besplatnu vakcinu primilo 1287 pacijenata koji boluju od neke hronične bolesti i osobe starije od 65 godina.

 

 

Pacijenti koji su u invalidskim kolicima i nepokretne osobe mogu dobiti vakcinu protiv sezonskog gripa ukoliko se članovi porodice jave izabranom lekaru. Na osnovu naloga koji će izdati izabrani lekar, terenska sestra će u kućnim uslovima dati vakcinu pacijentu.

 

Vakcina sadrži, pored tipa AH1N1 virusa, i sojeve AH3N2 i B virusa. Sezonska trovalentna vakcina se preporučuje osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest), poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom.

 

Imajući u vidu podatke dobijene nakon analize pandemije gripa AH1N1 sezonska trovalentna vakcina se preporučuje svakoj osobi starijoj od šest meseci, a posebno trudnicama i gojaznim osobama, koje su identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje.

 

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje nakon davanja vakcine. S obzirom na različitu efikasnost vakcine prema uzrasnim kategorijama kod kojih se aplikuje, potrebno je napomenuti da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika, kao i da se redukuju moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku.

 

Foto: D. MilenkovićKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR