Počela žetva ječma u Subotici

Počela je žetva ječma u Subotici, prvi prinosi se kreću između četiri i 5,5 tona po hektaru, a početak žetve pšenice očekuje se krajem naredne nedelje.

 

Na oglednom polju Poljoprivredne stručne službe Subotica žetva ječma počela je danas, a direktor ove službe, Damir Varga, očekuje prinos oko 5,5 tona po hektaru, ali i niži kvalitet i hektolitarsku masu u odnosu na prošlu godinu.

 

“Žetva je otežana zbog poleglih useva i ide nešto sporije. Gde god je to moguće, žetvu ječma je potrebno obaviti ove nedelje, s obzirom na rizik od nepogoda koje obično prate ovako visoke temperature, a koje bi uzrokovale dodatno poleganje i otresanje zrelih klasova”, rekao je Varga Tanjugu.

 

On napominje da će trenutne temperature do 35 stepeni ubrzati žetvu, a na osnovu toga očekuje da će žetva pšenice početi krajem naredne nedelje i to na parcelama na kojima nije primenjena puna agrotehnika, odnosno mere zaštite.

 

“Takvi usevi su skroz požuteli i gotovo zreli, a jedino je vlažnost zrna limitirajući faktor za početak žetve pšenice”, naveo je Varga i dodao da će eventualna kiša biti dobrodošla za useve kukuruza, s obzirom da će prvi hibridi iz FAO grupe 300 krajem sledeće nedelje ući u fazu oplodnje.

 

Šef gradske službe za poljoprivredu, Mirko Ostrogonac, kaže za Tanjug da će žetva u Subotici biti obavljena na oko 27.500 hektara, te da nakon žetve ječma kreće žetva pšenice, a zatim uljane repice, raži i tritikalea.

 

On napominje da će kvalitet zrna biti smanjen, s obzirom na visoke temperature, od kojih zavisi i konačan prinos.

 

“Do početka ove nedelje se nazirao solidan prinos. Nadam se da će on biti nešto malo iznad proseka, ali u svakom slučaju visok prinos i ne treba da bude parametar kojem treba težiti, jer bi se sa prosečnim prinosima, ali i boljom cenom, postigao kvalitetan ekonomski interes”, rekao je Ostrogonac.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: