Počela žetva ječma u Subotici

Počela je žetva ječma u Subotici, prvi prinosi se kreću između četiri i 5,5 tona po hektaru, a početak žetve pšenice očekuje se krajem naredne nedelje.

 

Na oglednom polju Poljoprivredne stručne službe Subotica žetva ječma počela je danas, a direktor ove službe, Damir Varga, očekuje prinos oko 5,5 tona po hektaru, ali i niži kvalitet i hektolitarsku masu u odnosu na prošlu godinu.

 

“Žetva je otežana zbog poleglih useva i ide nešto sporije. Gde god je to moguće, žetvu ječma je potrebno obaviti ove nedelje, s obzirom na rizik od nepogoda koje obično prate ovako visoke temperature, a koje bi uzrokovale dodatno poleganje i otresanje zrelih klasova”, rekao je Varga Tanjugu.

 

On napominje da će trenutne temperature do 35 stepeni ubrzati žetvu, a na osnovu toga očekuje da će žetva pšenice početi krajem naredne nedelje i to na parcelama na kojima nije primenjena puna agrotehnika, odnosno mere zaštite.

 

“Takvi usevi su skroz požuteli i gotovo zreli, a jedino je vlažnost zrna limitirajući faktor za početak žetve pšenice”, naveo je Varga i dodao da će eventualna kiša biti dobrodošla za useve kukuruza, s obzirom da će prvi hibridi iz FAO grupe 300 krajem sledeće nedelje ući u fazu oplodnje.

 

Šef gradske službe za poljoprivredu, Mirko Ostrogonac, kaže za Tanjug da će žetva u Subotici biti obavljena na oko 27.500 hektara, te da nakon žetve ječma kreće žetva pšenice, a zatim uljane repice, raži i tritikalea.

 

On napominje da će kvalitet zrna biti smanjen, s obzirom na visoke temperature, od kojih zavisi i konačan prinos.

 

“Do početka ove nedelje se nazirao solidan prinos. Nadam se da će on biti nešto malo iznad proseka, ali u svakom slučaju visok prinos i ne treba da bude parametar kojem treba težiti, jer bi se sa prosečnim prinosima, ali i boljom cenom, postigao kvalitetan ekonomski interes”, rekao je Ostrogonac.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR